onsdag 11 maj 2016

Anders Wallner, mp-partisekreterare och queer-aktivist, försvarar reaktionära muslimer.


Miljöpartiet startar sin kongress på fredag. Det här är första delen av min granskning av mp inför den. I en senare del kommer jag att kommentera språkröret Gustav Fridolins relation till islamister.

Även om mycket fokus i media senaste veckorna handlat om val av språkrör så behandlas även en del sakpolitik vid evenemanget. Det är dock en s.k. tema-kongress. Dels om "hållbar global utveckling" men även "stadsutveckling". Mp-medlemmar har inte kunnat lämna motioner om reformer inom övriga områden. Det är synnerligen få saker i kongresshandlingarna som är HBTQ-relaterade. I motion 1.2 som har lämnats av diverse mp-politiker och fått stöd av Grön ungdom kritiseras den flyktinguppgörelse som s och mp träffade november 2015. Det framförs bl.a. "att inskränkningar av anhöriginvandringen är diskriminerande emot hbtq-personer". När partistyrelsen ska kommentera motionen hänvisar de inte just till HBTQ-asylsökandes situation..

S-mp-regeringen tog bort krav på Migrationsverket om HBTQ-asylsökandes situation.

I partistyrelsens förslag om "hållbar global utveckling" finns formuleringar om att mp ska engagera sig internationellt för HBTQ-flyktingar samt ge stöd från svenskt bistånd till organisationer som främjar bl.a. HBTQ-rättigheter. Det där är dock mp:s åsikter sedan tidigare och även övriga riksdagspartier håller med förutom möjligen Sverigedemokraterna när det gäller HBTQ-asylsökande. Det är också värt att notera att s-mp-regeringen inför 2016 tog bort kravet (som funnits sedan 2007) på Migrationsverket att de skulle återrapportera om hur HBTQ-asylsökandes situation kan bli mer rättssäker. Centerpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har meddelat att de velat kravet skulle vara kvar.

Mp:s partisekreterare försvarade reaktionära muslimer.

Anders Wallner, själv öppet HBTQ, avgår som partisekreterare vid kongressen i helgen. I en artikel i Svenska dagbladet i april försvarade han att Yasri Khan (som var nominerad till partistyrelsen men sedan efter påtryckningar drog tillbaka sin kandidatur) vägrar hälsa i hand på kvinnor.
.... Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet, svarar skriftligen på frågan om hur han ser på Yasri Khans val att inte ta kvinnor i hand. – Män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter till makt och inflytande. Samma frihet från förtryck. Alla människor är fria att avgöra om hur man hälsar på andra människor, om man tar i hand, kramar, kindpussar eller hälsar på ett annat sätt, skriver han i en kommentar som även den lämnades till SvD innan Khan gav beskedet att han lämnar politiken. – Jag tror inte någon människa skulle uppskatta om politiker hade åsikter om detta högst personliga val. Det viktiga är att intentionen är att behandla människor med respekt, skriver Anders Wallner....
Miljöpartiets partisekreterare försvarar (sic!) alltså reaktionära män som vägrar hälsa i hand på kvinnor. Wallner är själv queer-aktivist och det gör det extra absurt och i synnerhet som hen till mig förklarat sig inte identifiera sig som man. Anders Wallner har dock inte förklarat om det är de som vägrar hälsa i hand på män eller kvinnor som bör undvika fysisk beröring med hen. Och hur ska transpersoner behandlas enligt Wallner? För debatten handlar inte om "hur man hälsar". Jag tror de flesta accepterar någon som har extrem bacill-skräck att inte hälsa i hand på någon annan. Det kan vara socialt osmidigt men andra likabehandlas.

Khan sprider rasism emot folk med kurdiskt ursprung.

Men debatten här handlar om att män och kvinnor behandlas helt olika av vissa reaktionära muslimer. Och för några veckor sedan blev det en officiell policy i mp att det där faktiskt inte är acceptabelt om man är mp-politiker. Ungefär som en nyhet trots att det borde vara självklart för ett parti som är för jämställdhet. Just Khan har sedan avslöjat att han inte bara är sexist utan förmodligen även rasist emot folk med kurdiskt ursprung. Från en ledarartikel i oberoende moderata Svenska dagbladet.
.... Att anklaga meningsmotståndare för att ha terrorkopplingar på grund av deras etnicitet är allvarligt. Khan är generalsekreterare för Svenska muslimer för fred och rättvisa, och har kritiserat regeringens handlingsplan mot våldsbejakande extremism för att den skulle peka ut muslimer som potentiella terrorister. Men hans omsorg rör tydligen bara troende muslimer, inte sekulära. Och inte dem som har rötter i Kurdistan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar