tisdag 30 september 2014

Berörd.

Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.


Touch me in the morning.

Den där låten finns med på en del gay-samlingsskivor från USA. Och det är inte förvånande. Diana Ross som gjorde den först har varit populär bland många bögar. Här är discoversionen (Youtube) av Lydia Steinman från 1985. Hi-nrg, en musikform som jag och många andra män som gillar män älskar.

Vanligtvis spelar texten inte en viktig roll i discolåtar men jag tror den är central här.
.... You'll touch me in the morning
Then just close the door
Leave me as you found me
Empty like before....

Touch me in the morning
Then just walk away
We don't have tomorrow
But we had yesterday....
Historiskt har det ofta varit viktigt för homosexuella att ha så snabba och anonyma möten som möjligt. Ju längre en relation varade desto större risk var det att omgivningen skulle få reda på att två av samma kön haft sex i ett samhälle där det var tabu. En del har verkligen gillat det medan andra helst hade velat ha en långvarig relation.

Romantik är motsatsen till tristess.

Men det finns också något mer allmängiltigt i låten vilket gjorde att den hamnade på förstaplatsen på USA:s singellista 1973. Olle Waller hade i flera  år ett "Fråga om sex-program" på TV.  Jag och många brukade kollade varje vecka. En scen har stannat kvar för min del. Det är en man som tycker det är ett problem att han egentligen vill ha en långvarig relation men trots det snabbt tröttnar på det. Han vill igen och igen söka en ny kvinna att hångla och ha sex med. Att stanna i en relation leder till tristess resonerar han.

Olle Waller kommenterar "egentligen är han romantiker". De andra i studion blir förvånade. Waller fortsätter "romantik handlar inte om vikta servetter och sånt där. Utan att om att hoppas att kärleken ska nå nya nivåer och inte fastna i tristess".

Där någonstans tror jag de flesta av oss kan känna igen oss. Låten är inte en ensidig hyllning till snabb-sex. Som det konstateras kan folk vara känslomässigt tomma inombords före som efteråt. "Empty like before". Men den känslan finns också i många långvariga relationer. Som slocknat av tristess och konvention.

Och de flesta av oss har nog varit med om tillfälliga sexuella situationer som varit så bra att vi inte vill resonera om hur det blir sedan.

För en stund har vi blivit berörda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar