söndag 14 september 2014

Det finns ett annat Skåne. Om anti-rasism.


Sverigedemokraterna lär få framgångar ikväll. Och bästa resultaten blir det säkert i Skåne (bilden är av landskapets flagga) och Blekinge. Som vanligt. I vissa landsbygdskommuner kan de få ca 30 % av rösterna. Det är dock viktigt att konstatera att landskapet är bland de mest urbaniserade i Sverige, hälften bor i de fyra största städerna Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad.

Skåne är, på gott och ont, mer kontinentalt än övriga Sverige. Medan folk i Stockholmsområdet ibland försöker linda in problem något absurt (om bl.a. integration och utanförskap) så förs debatten mer öppet här. I Skåne är det nog fler som har attityden "det är bara bra om det fungerar i praktiken" oavsett om det handlar om hyllningar av mångkultur eller en restriktiv alkoholpolitik. Och just den delen gillar jag med Skåne. I Danmark, Tyskland, Frankrike etc är debatten ofta fränare även om "känsliga" politiska områden. Men en följd kan givetvis bli något ökad främlingsfientlighet.

Per T Ohlsson, liberal skribent hos Sydsvenska dagbladet, skrev för många år sedan just om främlingsfientliga attityder som finns i hela Sverige men förmodligen är något vanligare just i Skåne. Hans artikel hade titeln Det finns ett annat Skåne.

Fick beröm för att han argumenterade för en generös flyktingpolitik.

Han berättade om brev han fått (det var på den tiden när folk oftast inte mailade utan skickade brev) från skåningar med beröm för att han stod upp för en generös flyktingpolitik.

Om att Skåne historiskt varit en tillväxtmotor för Sverige och att det delvis är för att invandrade företagare startat firmor här. Zoegas och Felix är bara några exempel. Att många skåningar smugglade bort judar från nazi-ockuperade Köpenhamn i början av 1940-talet. Och att det finns en anti-rasistisk opinion i Skåne.

Och den opinionen är idag starkare än någonsin. Skulle folk i Skåne få välja ett riksdagsparti som de tycker är sämst är mitt tips att drygt hälften hade valt sd.

Viktigt att komma ihåg vid valvakan ikväll när sd lär få framgångar.

Det finns ett annat Skåne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar