måndag 29 september 2014

Björn Söder (sd) ger tokhögerpopulismen ett ansikte.


Idag har Urban Ahlin (s) enhälligt valts till riksdagens talman. Det blev alltså inte Susanne Eberstein, som fått kritik av bl.a. mig här på bloggen för en tidigare stötande kommentar om samkönat föräldraskap men där hon sedan  meddelat att hon "ångrar djupt" det. Urban Ahlin har varit  utrikespolitisk talesperson för sitt parti senaste åren, ett område där s mer än tidigare prioriterat HBT-rättigheter.

Öppet bisexuelle Tobias Billström (m) valdes enhälligt till förste vice talman. Därmed bli han den öppne HBTQ-person som fått den formellt högsta posten i svensk politik hittills. Ulf Holm (mp), även han öppet bisexuell, har varit andre vice talman senaste åren. Tobias Billström har varit migrationsminister i den tidigare borgerliga regeringen.

Esabelle Dingizian (mp) har enhälligt valts till tredje vice talman.

Tre omröstningar om andre vice talman.

Men dagens debatter i media har främst handlat om den nyvalde andre vice talmannen, sverigedemokraten Björn Söder (bilden). Enligt praxis från i riksdagen har sd rätt till den posten som tredje största parti. Vänsterpartiet var som ensamt parti emot det och yrkade på sluten (hemlig) omröstning. Ledamöter kundde fårösta blankt som en markering emot Söder och Sverigedemokraterna. Och gissa om folk tog den chansen. Av de 345 närvarande riksdagsledamöterna fick sd bara 53 röster i första omgången. 46 av sd:s 49 ledamöter var närvarande. Vilket betyder att 7 från andra partier röstade på honom. 

Om ingen kandidat fick majoritet skulle omröstningen göras om, saknades det flertal även då blev det en tredje och avgörande omgång där den kandidat som fick flest röster vann. Antalet röster för Söder minskade till 51 i omgång 2 och 52 i omgång 3. Någon talman eller vice talman har nog aldrig valts med så svagt stöd i riksdagen som Björn Söder.

Söder spred hat emot HBT-personer.

De flesta av er har nog noterat Björn Söders vidriga kommentar 2007 där han jämställde homosexualitet med pedofili. Men det var inte hans första sjuka fadäs. Här är citat från en artikel (från 2003) med rubriken Det moraliska förfallet fortsätter.
.... Kännetecknande för ett samhälle i upplösning är hyllandet av perversioner och dekadens. Så har det varit genom historien och nu visar det sig med all tydlighet även i vårt land. Perversa tillställningar hyllas av etablissemanget som om de vore vilka nöjestillställningar som helst. Perversa och onaturliga läggningar lyfts fram av massmedierna och politikerna som normaliteter och de nästan slåss om att vara den som skriker högst till försvar av dessa sjukliga jippon.... Det märkliga är att polisen accepterar sådana beteenden. Kanske är det för att deras arbetsgivare, riksdagspolitikerna, går i tåget? Eller kanske är det för att deras uniformerade homosexuella kollegor går med och demonstrerar – något som borde vara solklara brott mot i vilka sammanhang polisuniformen får brukas (Kanske ser vi snart poliser med vänsteråsikter gå uniformerade och demonstrera för Kuba eller varför inte poliser med nazistiska åsikter gå uniformerade och demonstrera för pajasen Hitler?)....
2002 publicerade Söder Vad tycker Björn i olika frågor.
.... Sexuellt avvikande

En människa väljer inte sin sexuella läggning. Utlopp för sexuellt avvikande lust må äga rum under förutsättning att ingen blir lidande. Förhärligandet av den homosexuella livsstilen inom bland annat massmedia skapar osunda referensramar för unga människor som håller på att bygga upp sin vuxna identitet. Registrerat partnerskap för homosexuella skall ej tillåtas då samhället inte skall uppmuntra till homosexualtitet. De särskilda arvsregler som gäller de på heterosexuell och monogam grund bildade familjerna skall endast avse dessa, det vill säga inte gälla andra samlevnadsformer som homosexuella par, polygami med flera. Homosexuella par och polygama familjer skall inte få adoptera barn. Barn har rätt till en mor och en far. Homosexuella par skall givetvis inte få bilda familjer genom att adoptera barn. De har själva valt att frånsäga sig de naturliga möjligheterna att skaffa barn. Barn har rätt till en far och en mor!....
Jag har redan bemött här på bloggen i princip allihop av de här extremt homofientliga försöken till argument.För några dagar kommenterade jag att sd bör få posten som andre vice talman eftersom det följer praxis i riksdagen. Då hade sd möjlighet att nominera någon som inte gjort bort sig igen och igen. Istället nominerar de Björn Söder som ger tokhögerpopulismen ett ansikte. Hade jag varit riksdagsledamot hade jag också röstat blankt.

6 kommentarer:

 1. Jag skulle inte kunna rösta på SD om jag så var den mest Islam-hatande rasisten i Sverige. De är ju mer eller mindre Daesh Light i sina medeltida värderingar. Vi får väl vara glada att de inte försöker etablera "Värdekonservativa Staten" här i Skåne, huvudstad Sjöbo (omdöpt till Jimmiegrad).

  Hur som helst. Att det är Björn Söder som blev den officiellt mest högst uppsatte sverigedemokraten är ju ett tydligt tecken på att de inte har en tanke på att utvecklas i en smågulligt konservativ riktning. De är och förblir ett parti byggt på blint hat.

  SvaraRadera
 2. Mer Björn Söder-citat: "Yttrandefriheten i Sverige är inskränkt och någon öppen debatt får man inte ha - särskilt inte om man trampar den inflytelserika homolobbyn på tårna. Det gäller att akta sig och väga varje ord på guldvåg."

  Först och främst: "Homolobbyn"? Verkligen? Sveriges andre vice talman är rädd för Bög-Illuminati. Fantastiskt. (Är du medlem, förresten, Bengt? Får ni extra fina bord när ni går på restaurang, eller är ni för upptagna med att förtrycka Sverigedemokrater för att gå ut och äta?)

  Och om det han öppet skriver och står för "vägs på guldvåg" så kan man ju fråga sig vad han säger hemma vid köksbordet ...

  En skam för Sverige.

  SvaraRadera
 3. Precis.

  Jag är en varm anhängare av yttrandefrihet och vill inte kasta Björn Söder i fängelse för hans korkade kommentarer. Men just att han kunnat igen och igen publicera sådana här förfärliga citat som jag redovisat utan att bli åtalad visar ju hur omfattande yttrandefriheten faktiskt är.

  Sedan betyder yttrandefrihet inte någon rätt att bli slippa bli emotsagd. Söder får förklara att han ogillar homosexuella. Folk får förklara de ogillar svarta, araber, judar etc.

  Men då får vi andra kalla dem homofientliga respektive rasister. Det där är vår yttrandefrihet.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker personligen att det är väldigt obehagligt att en person med värderingar som Björn Söder har fått en så pass högt uppsatt position i svensk politik... Man kan bara hoppas att det nu kommer vända och gå åt rätt håll. Tack i alla fall för din mer positiva inställning! Gjorde att hela den här farsen känns lite lättare. Skönt att vissa sociala aspekter går åt rätt håll.
  Jag länkade till dig i mitt eget blogginlägg, hoppas det är ok? http://blogg.plusett.nu/2014/09/30/sverigedemokraterna-och-riksdagen/

  SvaraRadera
 5. Thove

  Folk får gärna sprida info från min blogg men då ange källa om det är direkta citat. Vilket du gjorde.

  Jag får väl erkänna att just när jag fick reda på att Björn Söder blivit nominerad tvekade jag om jag gjort rätt som försvarat sd:s rätt att få andre vice talmans-posten.

  Kanske borde sd ändå bojkottats från att få en vice talmanspost. Men jag förstod ju att det var en känslomässig reaktion i stunden. Och att tycka det är hemskt att Söder får en sådan post visar ju bara att man har någon instinkt för allas lika värde.

  Men efter en timme så konstaterade jag ändå att jag gjort rätt, om man tänker med hjärnan och inte hjärtat. Nu kan inte sd hävda de har blivit missgynnade och mobbade. Nu har de fått ett av de tyngsta uppdragen i riksdagen.

  Jag håller alltså inte med v i sak. Däremot tycker jag det var bra att v begärde votering. Det blev en värdig markering trots den drog ut på flera timmar.

  Ledamöterna från Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick möjlighet att skicka en tydlig signal till sd "tror inte vi tycker att ert parti är som andra bara för att vi av demokratiska skäl låter er få den här posten".

  SvaraRadera
 6. Det som jag tycker är läskigast med SD är nog just deras mer eller mindre öppna falskhet: "Det lönar sig att vara ögontjänare", "Det gäller att akta sig och väga varje ord på guldvåg", etcetera etcetera.

  Vi vet att politiker i allmänhet ljuger, men få utanför SD har som tydlig policy att leva dubbelliv. Artig konservativ på utsidan, skinnskalle på insidan. Det är inte skinnskallar Jimmie har nolltolerans mot, det är de som inte kan bemästa Janus-leken som får gå.

  Samtidigt som jag starkt ogillar "Researchgruppens" arbetssätt och pöbelfasoner så förstår jag viljan att slita den respektabla masken åt sidan och avslöja det otäcka ansiktet bakom. Jag slår vad om att den verklige Björn Söder är sju resor värre än den medietränare Björn Söder, och jag betvivlar att någon med ett halvt sågspån bakom pannan sätter emot.

  SvaraRadera