fredag 5 september 2014

Djurens parti med vid Stockholm pride men saknar åsikt om könsneutral äktenskapslag.

Djurens parti bildades så sent som i början av 2014 men fick trots det 0,24 % i EU-valet (som en jämförelse blev resultatet för Junilistan 0,31 %). Partiets fokus är, som ni nog gissar, på djurskyddsreformer. Djurens parti har dock även varit med vid Stockholm pride vilket de berättat om på sin blogg. I deras valplattform inför riksdagsvalet är följande med.
Vi vill se ett Europa med respekt för alla kännande varelser. EU:s institutioner bör ha en grundsyn att alla kännande varelser har samma moraliska status – oavsett genus, ras, sexualitet och art-tillhörighet.
Vi kan alltså konstatera att partiet ideologiskt är HBTQ-vänligt. Men de saknar en politik för konkreta reformer. Jonas Paulsson, en av deras två partiledare, kommenterar följande.
Problemet är att vår politik i mångt och mycket tyvärr fortfarande är oformulerad. Därför är det svårt att svara på dina viktiga frågor. Men engagemanget finns där.
Sista "recensionen" av ett parti inför riksdagsvalet.

Jag förstår givetvis att ett litet parti sällan har resurser att skaffa åsikter om varje lagreform. Men problemet med svepande kommentarer som allas lika rättigheter och sedan inte ge några exempel är att folk kan önska in lite vad som helst. När det kanske finns en oenighet internt i partiet om många konkreta reformer. Är Djurens parti för nuvarande jämlika lagar för samkönade och olikkönade par när det gäller adoptioner och inseminationer? Är de för att tvångssteriliseringarna av transsexuella har avskaffats? Vill de införa ett tredje juridiskt kön? Kanske, kanske inte.

Det här min sista "recension" av partier och (ibland) deras valmanifest inför valet. De partier jag kommenterat senaste månaden är Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Piratpartiet, Feministiskt initiativ, Spi-välfärden, Djurens parti, Landsbygdspartiet oberoende, Rättvisepartiet socialisterna, Svenskarnas parti, Liberala partiet, Enhet och Kristna värdepartiet.

Vill du hitta information om ett visst parti - använd bloggens sökfunktion.

2 kommentarer:

  1. Det där med vänster höger är helt förbi, titta hur lika dom är. Fi är de enda som lutar sig mot nya ideer. Läser man deras partiprogram, queerteorierna verkar vara väldigt starka där, i stort sätt allt i samhället som kommer från patriarlkala krafter, landsgränser, konsumtion, lagar, våldsbekämpning, omdanande människosyn. Vånster/höger är en patriarkal konstruktion, GS sa "det finns något större" hon menade bla systerskap och queerteorier. VänsterHöger mot feminism/queer bör inte vara hemligt.

    SvaraRadera
  2. Anonym

    Ditt budskap är enligt mig något otydligt men du har rätt tycka vad du vill givetvis.

    SvaraRadera