fredag 26 september 2014

Nazistiska Svenskarnas parti fick drygt 4 000 röster i riksdagsvalet.
Nazistiska Svenskarnas parti ökade från ca 700 till ca 4200 röster i riksdagsvalet i år. Det är ingen skräll egentligen. Trots mycket uppmärksamhet i media (ibland absurt mycket i relation till hur litet partiet är) så blev det inga ordentliga framgångar. Av den enkla orsaken att synnerligen få svenskar är intresserade av nazister. Inte ens om de är klädda i kostymer.

Men mitt tips är att de är hyfsat nöjda. Själv gissade jag att de skulle få ca 1000 - 2000 röster. Antalet nazister har förmodligen inte blivit fler än tidigare men aldrig, sedan 1930-talet, har de varit så samlade politiskt som de är idag i Sverige. Öppet nazistiska Nationalsocialistisk front upplöstes 2008. I princip samma personer som varit i ledningen bildade året därefter Svenskarnas parti.
 
Förmodligen var det fler HBTQ-personer som röstade på sd än fi.

Granskar man övriga partier utanför riksdagen kan man konstatera att Feministiskt initiativ var närmast att bli ett riksdagsparti men stannade vid 3,1 % (0,4 % i valet 2010).  När RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund och Qx ansvarige utgivare Jon Voss kommenterade valutgången hävdade de att många HBTQ-personer hoppades att fi skulle hamna i riksdagen. Men förmodligen sitter de bara och gissar. Extra allvarligt är det att RFSL som officiellt ska vara partipolitiskt neutralt tydligt "beklagar" indirekt att fi inte blev ett riksdagsparti. Det är mycket möjligt, och förmodligen troligt, att fi hade större stöd bland HBTQ-personer (i synnerhet lesbiska kvinnor) än bland befolkningen i sin helhet men mitt tips är att fler i HBTQ-gruppen röstade på sd än på fi. Och det finns många HBTQ-personer, kanske majoriteten, som ogillar både sd och fi. Även om fi är för alla aktuella HBT-reformer. Men HBTQ-personer värderar partier även från andra perspektiv.

Piratpartiet minskade från ca 0,6 % till ca 0,4 %. Även det partiet har "perfect record" inom HBT-politiken. Jag kommer att ha kvar pp i mina kommande partigranskningar eftersom mina krav för det är att ett parti fick tydligt mer än 0,1 % i senaste riksdagsvalet, har en fungerande riksorganisation och en HBT-politik. Pp uppfyller samtliga tre kraven.

Bland övriga partier fick partiet Enhet bäst stöd och ökade till 0,1 %. För Djurens parti,  Landsbygdspartiet oberoende, Spi välfärden och HBTQ-fientliga Kristna värdepartiet blev det ca 3000 - 4000 röster. Övriga partier fick färre än 2000 röster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar