måndag 1 september 2014

Alliansens nya valmanifest: Bättre än väntat inom HBTQ-politiken.Alliansen har idag presenterat sitt valmanifest, gemensamt för Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Moderaterna har för övrigt meddelat att de inte kommer lämna något eget valmanifest, de har dock de tre övriga borgerliga partierna gjort.

Egentligen borde det nya dokumentet kanske kallas för "pocketbok". Det här är förmodligen det längsta valmanifestet i svensk politik någonsin. Inför valet 2010 hade Alliansen bara med följande med koppling till HBTQ-politiken.
Alla människors lika värde och alla människors möjlighet att göra sina egna val är grundläggande värden för oss..... Oavsett ursprung, uppväxt, religion, funktionshinder eller sexuell läggning.
HBTQ-rättigheter med i flera delar.

Jag hade en bloggpost om det där jag riktade skarp kritik. Men i år har Alliansen skärpt till sig.
Från sid 13. Vi motarbetar fördomar och hat. Alla människor ska kunna känna sig delaktiga i vårt samhälle, oavsett religion, etnicitet, sexuell läggning eller kön.

Från sid 79. Vi välkomnar också att det växer fram alternativ, såsom äldreboenden med inriktning på särskilda diagnoser, språkgrupper eller med HBTQ-kompetens.

Från sid 84. Vi måste se särskilt allvarligt på brott som begås mot människor på grund av etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller könsidentitet. Hela Sverige ska vara ett tryggt land att leva i för alla och hatbrott hotar den tolerans och öppenhet som präglar och ska prägla Sverige.

Från sid 114. Unga HBTQ-personer ska kunna delta i idrotts- och föreningsliv utan att möta fördomar och diskriminering.

Från sid 119. Sverige ska i internationella sammanhang arbeta för att värna utsatta minoriteter.... Sverige ska fortsätta att bekämpa all form av diskriminering. Jämställdhet och kvinnors lika rättigheter är en av våra viktigaste demokratiska utmaningar. Detsamma gäller HBTQ-personers rättigheter varhelst de ifrågasätts.
Det är inga politiska nyheter i sak (men det brukar det sällan vara i valmanifest). Men det är positivt att kampen emot hatbrott är med. Tidigare i år började Alliansen återigen prioritera kampen emot hatbrott genom att ge direktiv till Rikspolisstyrelsen att de senare ska återrapportera vad de gör för att motverka den typen av brott. Den borgerliga regeringen meddelade för ca en månad sedan att de vill att transpersoner ska få samma juridiska skydd emot hets och hatbrott som bl.a. homosexuella och bisexuella redan har. HBTQ-rättigheter har blivit "mainstreamat" i valmanifestet när det gäller bl.a. äldreomsorgen och idrotten.

Heteronormativt resonemang om våld i nära relationer.

Negativt är dock att Alliansen är tydligt heteronormativa när det gäller våld i nära relationer (sid 89) De låtsas där som att det i princip bara är kvinnor som blir slagna (av en man eller annan kvinna) när det även är en del män som bli slagna av en partner (kvinna eller annan man). Det är bra att de vill ge stöd till kvinnojourer men de har inte med något om att trakasserade män ofta har ännu sämre skydd än trakasserade kvinnor. Det är besynnerligt att när regeringen i övrigt är engagerade för könsneutralitet att de sviker där.

Problemet för Alliansen är givetvis att de är mer internt oense än s, mp och v inom HBT-politiken. Kd och m har hittills blockerat flera viktiga reformer. Men i och med att det här dokumentet är hyfsat HBT-vänligt kommer Socialdemokraternas valmanifest (som lämnas senare i veckan) att jämföras med det. Kravet ökar på s att också leverera i sitt dokument.
2 kommentarer:

  1. Göran Persson (S) sa att "svenska folket kommer att bli förbannade då de förstår vad vi har gjort" angående omgörningen av pensionssystemet.

    dessutom

    När Lars Ohly var partiledare sa han sittandes i tv-soffan "män ska flytta på sig för kvinnor" men när Lars Ohly avgick var det en man han flyttade sig för. Nour El Refai satt bredvid som medhummare och Lars Ohly framstod som en riktig kvinnokämpe, försökte han manipulera män att flytta sig? kanske några flyttade på sig för att känna sig politiskt korrekta men egentligen blev de bara lurade av en kommunistisk makthavare.

    SvaraRadera
  2. Jag rekommenderar bestämt de som vill lämna kommentarer att det ska vara sådana som är on-topic, alltså handla om det som framförs i bloggposten.

    SvaraRadera