måndag 28 juli 2014

M har blivit emot heteronormen - men kd och sd har inte någon åsikt om den.2. Partiernas åsikter om heteronormativitet.

Jag har skickat en enkät till partierna om vad de har för åsikter om heteronormativitet. 

Heteronormativitet

Något förenklat kan man säga att heteronormativitet är en värdering om att olikkönade relationer är mer normala och mer rätt än samkönade relationer. Och att det är mer normalt och rätt att män och kvinnor följer traditionella könsroller  än att man avviker helt från dem.  Ett samkönat par avviker från heteronormen, en transsexuell människa gör det men även många heterosexuella som lever otraditionellt, det kan t.ex. vara att mannen och kvinnan i en heterorelation vägrar  följa könsrollerna, eller för den delen att det är fler än två människor som har en kärleksrelation tillsammans. 

Observera att en heteronormativ människa inte måste vara homofob. En typiskt heteronormativ kommentar är att säga "Jag respekterar homosexuella relationer men det är mer normalt att ha en heterosexuell relation". Även politiska  strukturer i samhället kan vara heteronormativa t.ex. när ett lands lagar eller politiska debatter likställer familj med ett olikkönat par.
Vad är ditt partis officiella åsikt om heteronormativitet? (officiell betyder att du bedömer att du kan uttala dig för partiet som helhet, sedan måste inte varje individ i partiet dela den åsikten) 

Alternativ 1. Mitt parti menar att heteronormativiteten i samhället är ett problem, vi vill bekämpa heteronormativa strukturer och menar att samkönade relationer ska betraktas som likvärdiga med olikkönade relationer. Att kraftigt avvika  från traditionella könsroller ska respekteras lika mycket som att inte göra det.
Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Piratpartiet, Feministiskt initiativ

Alternativ 2. Mitt parti har ännu inte någon officiell åsikt om heteronormativitet. Men vi är generellt för allas lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.
Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna

Alternativ 3. Mitt parti är för heteronormativiteten i samhället. Samkönade relationer ska respekteras men olikkönade relationer bör vara normen i samhället.

Ett parti har bytt åsikt senaste året, Moderaterna. Från att inte ha haft någon officiell åsikt om heteronormen (alternativ 2) till att vara emot heteronormen (alternativ 1).


Uppdatering 1.

Löfven kommer med i gayparaden på lördag i Stockholm - ännu oklart hur det blir med Reinfeldt.

Svenska dagbladet har gjort en enkät till riksdagspartiernas ledare om de planerar gå med i Prideparaden. Kristdemokraternas Göran Hägglund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer inte vara där. Och det är nog få av oss HBT-aktivister som blir förvånade över det. Det hade varit närmast en sensation om Hägglund och Åkesson (om den senare fått vara med) hade varit med i paraden. Om Fredrik Reinfeldt (m) kommer att delta är osäkert men oppositionsledaren Stefan Löfven (s) ska tydligen vara på plats.

Det är givetvis bra om paraden får stöd från diverse politiska partier men extra viktigt vore om ledarna för de två största partierna är på plats. Det är välkommet att Stefan Löfven är med, ännu bättre vore det om Reinfeldt anslöt. Han skulle kanske bli den första sittande statsministern i något land att delta i en gayparad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar