torsdag 17 juli 2014

HBT-kultur. Mitt liv med Liberace.
Den välkände pianisten Liberace (spelad av Michael Douglas) möter 1977 Scott Thorson (Matt Damon). Den förre är betydligt över 50 år, den senare en tonåring. De blir först vänner men inleder snart en sexuell relation och Scott blir också anställd hos Liberale. Så börjar Mitt liv med Liberace (2013) som är baserad på en självbiografisk bok av Scott Thorson. Filmen redovisar deras ibland komplicerade relation som varade ca fem år.  Offentligt förnekade Liberace hela sitt liv att han var homosexuell.

Det som verkligen lyfter filmen är skådespelarinsatserna. Michael Douglas gör ett lysande porträtt av den fjollige Liberace som älskar kitch. Matt Damon visar Scotts förvandling från blyg tonåring till så småningom kokainmissbrukande och desillusionerad. Som extra bonus finns Rob Lowe som spelar en plastikkirurg som själv tydligt låtit sig bli opererad i ansiktet. Liberace vill, förutom att se yngre ut, bisarrt nog även försöka göra om Scott till en yngre kopia av sig själv. Det blir faktiskt både kul och tragiskt.

Regissören Steven Soderbergh har gjort ett ok hantverk, ibland blir dock berättandet något för konventionellt (och i slutet för sentimentalt) men aldrig tråkigt.  Soderbergh hade betydande problem att få något filmbolag intresserade av hans manus vilket resulterade att det i USA istället blev en TV-serie. Ansvariga filmbolagsdirektörer trodde en filmversion skulle bli "too gay" för mainstreampubliken. Förvånande eftersom Brokeback Mountain tidigare blivit en sådan framgång och delvis även Milk.

Liberace dog av aids 1987.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar