söndag 13 juli 2014

HBT-kultur. Bröd & vin - Samuel R Delany & Mia Wolff.


Bröd & vin - en erotisk kärlekssaga från New York (2013) är ett seriealbum om en annorlunda relation. Den är baserad på verkliga händelser. Hur Samuel, akademiker, svart och medelålders, och Dennis, hemlös, vit och 12 år yngre, möttes. Dennis sålde böcker på en gata i New York. Samuel kom förbi av en slump och köpte en bok. Men hade inga pengar och fick den på kredit, när han återvände några dagar senare för att betala började de två männen prata mer med varann.

Så småningom fick de ett sexuellt intresse för varann och Samuel fixade ett hotellrum. Efter att de haft sex där var båda osäkra på om de skulle bli ihop men det blev resultatet till slut. De flyttade ihop och har när den här boken återutgavs 2013 (och även i svensk översättning) hade de varit ett par i över 20 år.

Berättelsen som Samuel R Delany levererar om hur han mötte sin pojkvän är fascinerande. Att det är en del explicit homoerotik och nakna kroppar blir bara kul. Det här är ingen porrnovell (inte för att det är fel med sådana) utan det sexuella blir en integrerad del av berättelsen.

Mia Wolff tecknar med svart-vitt-grått. Ibland blir det anonymt, i några bilder kan dock avsaknaden av grälla färger förstärka känslan av dysterhet men också att något viktigt händer. Wolff är skicklig i att förmedla personernas ansiktsuttryck.

Ett ok seriealbum men själva storyn är bättre än den konstnärliga delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar