lördag 26 juli 2014

Kritiken emot Wonk för dess "Tel Aviv-fest" är absurd.


HBT-siten Qx har en artikel om att Wonk ska ha en fest i samband med Stockholm pride. Den ska heta "This is Tel Aviv".
Hur påverkar den politiska utvecklingen i Mellanöstern pridehelgens fester?
⁃ Jag utgår från att de inte påverkas.

Har du funderat på att ställa in?
⁃ Min pojkvän frågade mig om jag verkligen skulle kalla festen för ”This is Tel Aviv”. Jag har bokat en gay-DJ därifrån. Det är inte ett politiskt ställningstagande. Han är inte konflikten.
Jag och Joakim Nilsson (som driver Wonk) har ibland haft våra kontroverser, i andra stunder en bra dialog. Jag vill förtydliga att den här bloggposten inte är något kompisstöd åt Joakim även om vi båda är bögar och bor i samma stad. Men debatten om Tel aviv-festen avslöjar (smyg) anti-semitiska värderingar. Att Anders Backlund från Qx ens frågar om festen ska ställas in är bisarrt faktiskt.

USA och Israel.

Låt oss jämföra USA och Israel. Båda länderna är stabila demokratier men begår ibland allvarliga brott emot mänskliga rättigheter. För det förtjänar länderna kritik givetvis. Även om USA varje dag i veckan är bättre än andra stormakter som Ryssland och Kina. Även om Israel varje dag i veckan är bättre än övriga länder i Mellanöstern, där HBTQ-personer, kvinnor, kristna och judar och muslimer som inte tillhör "rätt" inriktning förföljs.

USA har senaste 10 åren varit inblandade i flera krig, i Irak, Afgahnistan, Libyen etc. Vi kan givetvis tycka vad vi vill om det men USA:s utrikespolitik är kontroversiell ibland, för att uttrycka det milt. USA har i drygt ett decennium haft ett fångläger, Guantanamo, där människor fängslas utan rättegång.

Om Joakim Nilsson arrangerat en fest som heter "This is San Francisco". Om vi antar det som en hypotes. Hur många hade då reagerat argt bland HBTQ-folk att han stödjer USA:s Guantanamoläger, USA:s dödsstraff, USA:s system med "drönare" som ibland dödar civila och USA:s spioneri emot även vänligt sinnade länder som Tyskland och Frankrike? Förmodligen ingen. Därför att de flesta fattar att hyllande av San Francisco inte är någon hyllning till USA.s officiella politik.

Samma logik som gäller för andra länder gäller inte för Israel.

Eller ta Turkiet som förtrycker kurder, även det en demokrati som har sina fel och brister precis som Israel. Om Wonk haft en fest med temat "This is Istanbul" hade säkert inte en Qx-journalist frågat honom om inte festen ska ställas in om nu turkisk militär den här sommaren dödat folk (även civila) i räder emot PKK.

Samma logik som gäller för andra demokratier gäller tydligen inte för Israel. En hyllning till en stad där, Tel Aviv, blir automatiskt misstänkt för att vara en hyllning till regeringens politik. Fattar ni inte hur absurt det resonemanget är? Det handlar om den gamla anti-semitiska vanföreställningen att alla judar har ansvar för vad vissa judar gör.

Just for your information så har många i Tel Aviv liberala-vänster-värderingar och tycker att nuvarande högerregering borde bytas ut. Precis som många i San Fransisco ville byta ut knökkonservative Georg W Bush när han var president.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar