fredag 11 juli 2014

HBT-kultur. Trans: it - Marcus Linda Lindmark.


Trans: it (2013) är ett seriealbum som är "baserad på verkliga händelser" som det heter ibland i förtexter till filmer. Det handlar om hur transvestiten Marcus Linda Lindmarks liv utvecklats senaste decennierna. Marcus är en heterokille som främst är intresserad av tjejer men ibland blir han Linda, sitt trans-alter-ego. Vi får följa hen i sin "komma-ut-process" som transperson. Det leder till både nya möjligheter men också problem bl.a. så tar relationen med flickvännen slut. Men hon är ingen transfob. Istället skildras nyanserat hur båda måste hantera sina attityder.

Marcus flickvän vill att han ska kunna visa sina feminina sidor som man, utan att "klä om sig". Och här ställt könsideologin på sin spets. Att många, både cis-personer (icke-transpersoner) och transpersoner, är fast i en tvåkönsnorm. Antingen-eller istället för både-och. Kanske för att samhället ännu främjar en sådan norm.

En positiv sak är att det är så många (25) duktiga serietecknare som medverkat vid framställandet av boken. Ibland blir det vackert men främst är tillgången att teckningarna ger liv åt berättelsen. Och på köpet får läsaren en dos information om transpersoner.

Seriealbum om transvestiter är vi inte bortskämda med. Därför blir den här boken angelägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar