måndag 7 juli 2014

HBT-kultur. Tatuerade tårar - Bobbi A Sand.


Tatuerade tårar (2011) av Bobbi A Sand är en "mörk" bok. Anorexi, utanförskap, familjekonflikter, skuld och kriminalitet är några teman. Och om det inte räckte blir det också en del information om musikgenren black-metal. Från förlagets presentation av den.  
Familjen Modigs julafton avslutas abrupt med att Micki hamnar på sjukhus efter att närapå ha svultit sig till döds. Kvar i sitt rum i familjens villa blir lillasyster Mija som också håller på att tyna bort - bara på ett annat sätt. Hon tar sin tillfykt till den mest extrema form av musik hon kan komma på, men trots allt ljud är det ingen som hör. Efter många försök sticker hon till slut från hemmet, till det löst sammanhålla kollektivet runt musikföreningen HC, där hon hoppas på att bli sedd av någon annan. Mickis ex Danny går mellan sin nya pojkväns lägenhet och tatueringsstudion där han jobbar och gör allt för att slippa skuldkänslorna över det han gjort och inte gjort....
Berättelsens "jag" i boken pendlar mellan Mija och Danny, Mickis lillasyster respektive f.d. pojkvän. Det blir intressant eftersom man får två olika perspektiv på samma händelser. Handlingen utspelar sig i sydvästra Skåne, Malmö, Lund och Staffanstorp. Trots det mörka i boken finns det också ett visst hopp. Och den är spännande. Visst har huvudpersonerna ofta en känsla av hopplöshet men de försöker igen. Att den är skriven i presens gör att det blir en närvarokänsla. Intressantast är Danny som blivit ihop med en annan kille, Ammar. Men som sporadiskt och inte utan problem fortsätter behålla kontakten med Micki, som vän.

Tatuerade tårar är en bok jag rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar