torsdag 10 juli 2014

Intern debatt i Piratpartiet om att det blivit "för HBT-vänligt".


Närhelst ett parti gör ett dåligt val så kommer skarp intern kritik som en följd. Piratpartiets fiasko i EU-valet är inget undantag. Och delvis är det en sund reaktion, efter ett dåligt val måste givetvis partiansvariga granskas extra tydligt. Bl.a. partiledaren Anna Troberg. Vad kunde de gjort bättre? Och jag brukar verkligen inte blanda mig i partiers eftervalsanalyser men jag ska här göra ett undantag. Eftersom en koll på Piratpartiets hemsida visar att det finns en del som tycker pp för mycket prioriterat HBTQ-politiken (om de som lämnat kommentarerna verkligen är medlemmar eller inte lämnar jag därhän). Här är ett exempel.
Jag tror ni förlorade många röster med Anna som partiledare. Hon driver sina HBT frågor så hårt så ni skrämmer bort vanliga väljare. Piratpartiet börjar förknippas med HBT snart mer än it.
Det jag reagerar emot är att det faktum att Troberg offentligt berättat att hon är lesbisk används emot henne av en del (interna) kritiker. Det blir antydningar om att "hon prioriterat en personlig agenda". Det är så kul. Och tragiskt.

Sekreterare i partnerskapsutredningen "anklagades" för att vara homosexuell.

För den anklagelsen har ibland kommit emot personer som berättat de är HBTQ. När partnerskapsutredningen startades i början av 1990-talet så blev det rabalder om att sekreteraren för kommittén var öppet homosexuell. Han var bög! Och sekreterare i en kommitté som skulle behandla en reform som skulle kunna gynna bögar. Notera att han inte hade någon som helst möjlighet att påverka sakbesluten utan bara skulle föra protokollen. Men det räckte för att en del konservativa skulle hävda att "någon som är homosexuell kan inte neutralt vara sekreterare" Men det blev lika fånigt som om någon skulle hävda att en kvinna inte kan vara sekreterare i någon utredning om jämställdhet eller någon med invandrarursprung för en kommitté om integrationspolitik.

Nu har ju Anna Troberg möjlighet att påverka prioriteringarna inom Piratpartiet. Men låt oss granska partiets framtoning inför EU-valet. Piratpartiet var representerat i flera direktsända debatter i media där av nyhetsredaktioner utvalda ämnen skulle debatteras. Inget handlade om HBTQ-politiken. Men givetvis kunde Piratpartiets representant, Christian Engström, lyft HBTQ i debatter om tolerans, öppenhet etc men det gjorde han inte. Granskar man pressmeddelande och nyheter inför EU-valet från Piratpartiet var HBTQ-rättigheter nästan helt frånvarande.

Mp och fi kommenterade HBTQ-rättigheter.

Vad jag vet var det bara två partier, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, som i debatter inför EU-valet kommenterade att HBTQ-rättigheter är viktiga. Och de två partierna ökade båda ordentligt och fick tillsammans drygt 20 %.

Kanske Anna Troberg är en dålig partiledare. Det har jag ingen aning om eftersom jag inte är medlem i pp. Men att attackera henne för att hon ibland stått upp för allas lika värde och rätt oavsett sexuell läggning och könsidentitet (eller kön, etnicitet etc för den delen) blir bara för billigt.

Piratpartiet borde istället fokusera på varför enligt Valu 86 % av de som röstade på partiet i EU-valet är män (en ännu högre andel än t.o.m. Sverigedemokraterna).


3 kommentarer:

 1. Ja, det är väldigt tråkigt att se tonen i en del av kommentarerna. Piratpartiet har varit ett HBTQ-vänligt parti ända från början. När det nystartade partiet närvarade på Pride för första gången så höjdes det ett par kritiska röster som hävdade att Piratpartiet inte skulle stödja något så omoraliskt, och om vi inte genast slutade så skulle de lämna partiet. Partiets svar var i princip: 'Vad bra! Det här verkar uppenbarligen inte vara partiet för er. Vi hoppas ni inte kommer tillbaka.'
  HBTQ-rättigheter är något vi konsekvent har stått upp för. Om personerna du nämner ovan är medlemmar så reflekterar de inte partiets officiella ståndpunkt som har röstats igenom av medlemmarna.

  Piratpartiet står för individens frihet så ett tydligt ställningstagande i HBTQ-frågor kommer väldigt naturligt. Det var också en av frågorna som togs upp i valmanifestet inför EU-valet t.ex. 'Vi anser att det i hela unionen ska vara förbjudet att diskriminera utifrån sexuell läggning och könsidentitet. Samkönade äktenskap och partnerskap ska tillåtas i hela EU. Fram till dess ska alla EU-länder erkänna äktenskap och partnerskap som ingåtts i annat land.' Det är tråkigt om vi inte har lyckats nå ut med det i valrörelsen och något vi får tänka på för framtiden.

  SvaraRadera
 2. Hej Nils!

  Varför pp gjorde ett dåligt EU-val kan vara svåranalyserat. Dock tror jag inte det handlade om att ni skaffat HBTQ-vänliga åsikter. Att ni skaffat invandringspositiva åsikter kan ha påverkat (eftersom en generös invandringspolitik idag är betydligt mer kontroversiellt i Sverige än HBTQ-reformer) men förmodligen bara på marginalen. Det är förmodligen få rasister eller folk som drastiskt vill skärpa flyktingpolitiken som stöttat er från början.

  Paradoxalt tror jag tvärtom att pp misslyckats att få ut att ni faktiskt breddat er politik. En ledarskribent på någon tidning kommenterade vid valvakan att pp:s problem är att partiet bara har åsikter inom några få områden. Jag tyckte det var ett anmärkningsvärt uttalande. Givetvis fattar jag att Svensson inte håller reda på hur pp utvecklas men det här var en ledarskribent.

  Men jag tror den kommentaren borde föranleda självkritik inom pp. Jag tror er självbild varit att ni breddat politiken men att det helt gått förbi de flesta väljare.

  Är det då Anna Trobergs fel eller de två pp-politiker som varit ledamöter i EU-parlamentet? Jag tror det vore en alltför enkel analys. Anna Troberg har synts väl i media i relation till det stöd partiet haft på inrikes nivå. Era EU-parlamentsledamöter har ofta varit osynliga i svensk media men vad jag vet har de försökt nå igenom mediabruset men inte lyckats.

  Jag tror pp:s problem och möjligheter handlar mycket mer om partiet i sin helhet än om vad några få personer i dess ledning gjort.

  En sak är dock tydlig, Piratpartiet har investerat i att vara HBTQ-vänligt. Det dummaste för er nu vore att sudda bort det. Homofoberna ogillar er oavsett precis som rasisterna. Men om ni slutar prata om HBTQ-rättigheter och fri rörlighet i Europa kommer ni förlora även de som kommit till ert parti från andra hållet, just för att ni står för öppenhet och tolerans.

  Bengt


  SvaraRadera
 3. Jag tyckte det var så kul att någon som var missnöjd med svenska Piratpartiet hänvisade till tyska motsvarigheten Piratenpartei som enligt vederbörande inte skulle vara lika "PK" och därmed fått mer framgångar.

  Jag googlade fram det tyska Piratpartiet och på deras förstasida hittade jag en regnbågsflagga och att de skulle delta vid något tyskt Prideevenemang.

  ;.)

  Bengt

  SvaraRadera