torsdag 29 maj 2014

Utan svensk hetslag som skyddar transpersoner blir det ingen trovärdighet i Bryssel.





Före EU-valet hade RFSL en enkät som de sände till bl.a. de 10 första namnen på listorna för Moderaterna och Kristdemokraterna. 7 från m och 6 från kd svarade. En av frågorna var följande.
Är du för att EU inför en gemensam lagstiftning mot homofobisk och transfobisk hets och homofobiska och transfobiska hatbrott?
Samtliga 7 m-kandidater svarade ja, Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt, Carl-Oskar Bohlin, Arba Kokalari, Carl Johan Sonesson och Jelena Drenjanin.

4 av 6 kd-kandidater svarade ja, Lars Adaktusson, Désirée Pethrus, Anders Sällström och Lars O Molin.

Majoritet i riksdagen för bättre juridiskt skydd för transpersoner emot hatbrott.


Oavsett vad man tycker i sak om EU ska besluta om lagar emot hets och hatbrott kan man alltså konstatera att 11 av 13 kandidater från m och kd tyckte det var så viktigt att skärpa lagarna att de vill flytta det till EU-nivå. Det finns dock en ironi i det här. Och det är att Sverige ännu inte förbjuder hets emot transpersoner, könsidentitet är inte heller explicit omnämnt i straffskärpningslagen mot hatbrott.  Det finns dock en bred majoritet i riksdagen för båda reformerna. När det gäller att förbjuda hets mot människor p.g.a könsidentitet är samtliga riksdagspartier för förutom Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ännu tvekar. När det gäller att explicit omnämna könsidentitet i straffskärpningslagen vid hatbrott är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som ännu tvekar, övriga riksdagspartier är positiva till reformen.

15 länder i Europa har bättre juridiskt skydd för transpersoner emot hets och hatbrott än Sverige. Jag hoppas att de 11 politikerna inom m och kd (och även andra i partierna) nu engagerar sig för att transpersoner ska få samma juridiska skydd emot hatbrott som bögar, lesbiska, judar, svarta, muslimer, invandrare etc redan har.

Hur hetslagen ska vara utformad och vilka grupper den ska skydda är olika debatter.
Det finns en del som är negativa principiellt till lagen om hets emot folkgrupp. Och även jag kan vara kritisk emot delar av den (bl.a. vill jag av yttrandefrihetsskäl ta bort förbudet att "missakta" vissa minoritetsgrupper, däremot behålla förbudet att "hota" samma grupper). Men nu är den på plats och både m och kd är tydligt för den idag. Debatten om hur lagen om hets mot folkgrupp ska vara utformad för att värna yttrandefriheten och vilka grupper lagen ska skydda ska inte blandas ihop, det är faktiskt 2 olika debatter om än med koppling till varann.

Ska Sverige ha någon som helst trovärdighet i att få EU att kräva att alla medlemsländer förbjuder hets mot transpersoner måste givetvis vårt eget land först starta en utredning om att genomföra reformen här.


Uppdatering 1.

Jag kommer granska Feministiskt initiativ lika hårt som riksdagspartierna.

Tidningar publicerar idag resultatet från senaste opinionsmätningen från Ipsos. HBT-negativa Sverigedemokraterna och homonegativa Kristdemokraterna får tillsammans 13,3 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010. S, mp och v får egen majoritet i opinionsmätningen.

Feministiskt initiativ ökar från 2,3 % till 3,9 %. Partiet får alltså ett bättre resultat än vad c och kd fått i många opinionsmätningar senaste åren. Jag kan avslöja att jag är synnerligen kritisk emot fi.s politik när det gäller saker som har koppling till könsneutralitet, deras undfallenhet att kritisera homofientlighet bland muslimska samfund, partiets heteronormativitet när det gäller porr, sexförsäljning etc.

Orsaken till att jag inte tagit upp det här på bloggen är främst att fi varit ett så marginellt parti i opinionsmätningar. Men nu är situationen annorlunda. Jag tror på kritisk granskning och att partier där de flesta är kvinnor tål en sådan lika väl som partier där de flesta är män. Att låta bli att kritiskt granska fi för att de flesta i partiet är kvinnor vore om något sexistiskt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar