måndag 12 maj 2014

HBT-kultur. Mannen utan hjärta - Camilla Grebe och Åsa Träff.


När Miguel kommer hem hittar han sin pojkvän Jussi, känd i TV som antikexpert, i sängen. Mördad. Men inte nog med det. Någon har skurit ut Jussis hjärta och placerat det i en gammal silverskål. Som ett meddelande. Så börjar Mannen utan hjärta (2013) av Camilla Grebe och Åsa Träff.

Psykologen Siri börjar inom polisens gärningsmannaprofilgrupp. Hennes närmaste vän och medarbetare är Vijay som är bög. Tillsammans med sina kolleger försöker de reda ut vilken typ av människa mördaren är. Det är spekulationer om att det skulle vara ett hatbrott. Men egentligen tror ingen det, brottet är noga planerat och att placera ett hjärta i en skål tyder på ett personligt hämndmotiv. Men så inträffar nya mord. En smygbisexuell pappa får sin son kallblodigt skjuten till döds när han håller barnet i famnen. Spaningsgruppen gissar så småningom vilket det tredje offret ska bli - men kommer de hinna rädda honom?

Det här är en rafflande thriller. Man vill fortsätta till nästa kapitel. Det kommer inte bli någon klassiker, det här är en deckare för stunden, men inom genren är den bra.

Titeln till boken är givetvis dubbeltydig. För mördaren är någon som helt saknar hjärta, bildligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar