fredag 13 maj 2011

Delstat i USA planerar förbjuda info om homosexualitet i skolorna.

Delaware får från 1 januari 2012 en partnerskapslag för samkönade par. Den ger exakt samma juridiska rättigheter som äktenskapslagen för olikkönade par. Från 365.com.
Delaware Gov. Jack Markell has signed a bill into law that gives same-sex couples legal protections and recognition beginning in 2012.
Därmed är det 18 av 50 delstater + Washington DC som har någon typ av juridiskt erkännande av samkönade par.

Men trots många framsteg i diverse delstater är det tydligt att det även går åt fel håll på vissa håll. Det mest extrema förslaget är i Tennessee i södra USA.
If the measure is ultimately enacted, no elementary or middle school “shall provide any instruction or material that discusses sexual orientation other than heterosexuality.”

It’s very much like discussing addition while barring any mention of subtraction, or – with more pointed socio-historical reference – like discussing the Civil War while avoiding any mention of slavery. Heterosexuality can’t be properly be understood in isolation from homosexuality, asexuality, and (in a different way) intersexuality.
Även om förslagen inte är identiska är resonemangen ungefär som i Storbritanniens "Clause 28" som den konservativa regeringen införde 1988 och som avskaffades för en del år sedan. Eller den nya lagen i Litauen. Samma homofoba och förvirrade resonemang.

Ugandas parlament har dessbättre inte genomdrivit ett kontroversiellt förslag om att skärpa de redan homofientliga lagarna i landet. Men det kan komma upp senare igen.
De starka krafter i det afrikanska landet som pläderar för dödsstraff, bland annat kyrkliga ledare, har drivit på för att skärpa de redan hårda straff som kan utdömas för homosexuella handlingar. Protesterande inom landet mot lagförslaget har fått stöd internationellt, bland annat från EU-parlamentet som i februari uppmanade Uganda att avkriminalisera homosexualitet och ge gaypersoner beskydd mot våld.
Häromdagen kommenterade jag att det för HBT-politikens del är positivt att HBT- och invandringsnegativa Sannfinländerna inte är med i den nya regeringen i Finland. Däremot ska tydligen ett ännu mer HBT-fientligt parti bli ett av regeringspartierna, Kristdemokraterna. De är dock betydligt mindre än Sannfinländarna och förhoppningsvis accepterar inte övriga regeringspartierna, Samlingspartiet (motsvarigheten till Moderaterna), Socialdemokraterna, Gröna och liberala Svenska folkpartiet att Kristdemokraterna blockerar ett planerat förslag om en könsneutral äktenskapslag och likställd adoptionslag för samkönade och olikkönade par.


Uppdatering 1.

DN har artiklar om att de två homofientliga politikerna Donald Trump och Ron Paul vill bli Republikanernas presidentkandidat 2012.

Integrationsminister Erik Ullenhag (fp) har tillsammans med en del andra en bra debattartikel i SvD om att det är viktigt att bekämpa antisemitism och islamofobi. Från artikeln.
Vi alla är oavsett våra olikheter överens om att tolerans och öppenhet inte är förhandlingsbara. Vi tänker stå enade mot intoleransen i kampen mot hat och fördomar.
Det här hade varit trovärdigt om det inte varit för att en av de som är ansvariga för debattartikeln är Bejzat Becirov, ansvarig för Islamic Center i Malmö. Becirovs kollega, imamen Ayoub Chibli har kallat homosexualitet för "onda begär" i intervjuer utan att Bejzat Becirov offentligt kritiserat det.

Becirov bör tydligt och offentligt fördöma homfientlighet. Annars blir hans medverkan i debattartikeln absurt hycklande.

2 kommentarer:

 1. Gunnar Johansson16 maj 2011 kl. 05:09

  Ja, det är ju glädjande och positivt att Kristdemokraterna åtminstone i någon mån kan balansera upp den förödande och politiskt korrekta HBT-linjen i den finska regeringen. Risken finns förstås att KD lägger sig lika platt inför majoriteten som de avfallna svenska Kristdemokraterna har gjort på senare år (vilket säkert Bengt Held gläder sig åt).

  Förhoppningsvis kan Sannfinländarna göra betydligt mer i opposition i HBT-frågor och andra ämnen än vad de kunnat göra med bakbundna händer i en regering. Det svenska exemplet med ett allt fegare och mer anpassat KD i regeringen är skrämmande tydligt.

  Det helt okritiska vurmandet för HBT-frågorna hos både svenskar och finländare är helt obegriplig. Den har knappast någon drivkraft hos den vanliga befolkningen. Den enda rimliga förklaringen är att både ledande politiker och medier helt okritiskt har slukat HBT-propagandan med hull och hår utan minsta reflektioner på vad som ska anses vara normalt och eftersträvansvärt i ett samhälle.

  SvaraRadera
 2. Gunnar

  Följer du inte media? Du tror att dina konservativa kompisar är representativa för befolkningen generellt? Fakta är att när debatten om en könsneutral äktenskapslag var aktuell för några år sedan visade alla opinionsmätningar att ca 70 % stödde reformen. Idag är nog andelen ännu högre. Det är svårt hitta någon människa som tycker det är viktigt att avskaffa nuvarande rätt för samkönade par att ingå borgerligt äktenskap.

  Tom att samkönade par ska ha rätt att adoptera på samma villkor som olikkönade par stödjer nu en majoritet av befolkningen enligt en opinionsmätning som Expressen publicerade i samband med Stockholm Pride 2010. Svenska folket ger sitt stöd till i princip alla reformer.

  Det som vore odemkratiskt om något är om politiker (kd, sd eller andra) tillsammans skulle låta en liten homofob minoritet (där du är en del Gunnar) få styra hur sekulära lagar för HBT-personer ska vara.

  Homofob = människa som kategoriskt är emot samkönade relationer och är emot de flesta juridiska reformer för att förbättra situationen för samkönade par.

  Bengt

  SvaraRadera