tisdag 31 maj 2011

Feministiskt initiativ är emot könsneutrala lagar.

Dagens Nyheter avslöjar att en ung kvinna blivit frikänd efter att blivit åtalad för att haft sex med en 14-årig pojke.
En flicka i övre tonåren, som åtalats i Ystad för att ha haft samlag med en 14-årig pojke, frias helt.

Flickan stod av lagtekniska skäl åtalad för våldtäkt mot barn eftersom pojken var under 15 år. Men tingsrätten betonar att han varken utsatts för våld, hot eller tvång, skriver Ystads Allehanda.
Det blir återigen tydligt att män generellt döms betydligt hårdare än kvinnor när det gäller sexrelaterade brott. Om det varit en "pojke i övre tonåren" som haft sex med en 14-årig flicka tror någon att han blivit frikänd med motiveringen att det inte förekommit "hot, våld eller tvång"? Givetvis inte. Poängen med att förbjuda sex med barn yngre än 15 år är just att det är ett brott även om det är "frivilligt" från bådas sida.

Feministiskt initiativ i kris - fick bara 0,2 % i senaste valet i Västra Götaland.

Som vanligt tiger de flesta feminister om det här problemet. Notera att jag är för att bekämpa patriarkala strukturer som generellt gynnar män. Men även kvinnor gynnas generellt ibland, när det gäller sexualbrott (som åtalade), vid vårdnadstvister etc. Inte konstigt att Feministiskt initiativ är i kris, de fick bara ca 0,16 % i omvalet i Västra Götaland. I riksdagsvalet 2010 minskade de från ca 0,7 % till ca 0,4 %.

Jag sympatiserar inte med den "anti-feministiske" debattören Per Ström. Tycker det blir närmast löjligt av honom att förneka att vi har patriarkala strukturer när mer än 99 % av de som är VD i börsbolag i Sverige är män och nästan alla riksdagspartier har manlig ordförande. Men när Per Ström i en debatt i SVT i mars i år mötte Carl Emanuelsson, en av tre nya "talespersoner" för Feministiskt initiativ så vinner den förre tydligt över den senare. Carl Emanuelsson blir tyst i en del av debatten och vet inte vad han ska framföra, nästan så man tycker synd om honom.

Och det som är värst är att Emanuelsson inte vill ha könsneutrala lagar inom de närmaste åren . Nej, det fungerar bara i ett "idealt samhälle" (sic!). Jag som hade fått för mig att Feministiskt initiativ var för samma lagar oavsett kön.

Gudrun Schyman började resonera som konservativa kristdemokrater.

När Gudrun Schyman, tidigare "talesperson" för partiet och ännu styrelseledamot, skulle kommentera den borgerliga regeringens förslag 2009 att avskaffa möjligheten för elever (i praktiken en del invandrarflickor) att "slippa" vara med i undervisning om sex och samlevnad hade man väl väntat sig att feminister skulle hylla det. Pojkar och flickor har samma rätt till information om sex och samlevnad. Ingen gissar väl annat än att det är extremt patriarkala föräldrar som är de som avgör att unga flickor inte ska vara med (tydligen är det inget problem att unga pojkar får infon). Men Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ attackerade i Expressen förslaget.
Nyligen presenterade folkpartiet ett förslag om att avskaffa den rätt som ger elever möjlighet att i undantagsfall få slippa viss undervisning i skolan om speciella skäl föreligger. Folkpartiet vill alltså helt avskaffa den möjligheten och i stället tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning. Men den här typen av retorik och partipolitiska utspel riskerar att öka de främlingsfientliga krafterna i Sverige. Det faktum att en utredning, doktorsavhandlingen "Utbildning på (o)lika villkor" av Sara Högdin, 2007, visat att mer än var fjärde utlandsfödd flicka hindras från att delta i idrott, simning eller sex- och samlevnadsundervisningen, är en viktig signal till diskussion i en svår fråga.

Hur gör vi när föräldrarnas rätt att bestämma över sina barns uppfostran kolliderar med barnens rätt till en allsidig undervisning? Enligt internationella konventioner har familjen rätten att låta barnen gå i skolor som överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Är verkligen en skärpning av lagen lösningen på den konflikten?
Den tidigare ordföranden i Vänsterpartiet som kampanjat emot friskolor i allmänhet och religiösa friskolor i synnerhet började resonera som konservativa kristdemokrater (föräldrarna ska avgöra och då är inte barnets bästa viktigast) och även kulturrelativistiskt (vi måste acceptera det annars är vi rasister).

Feministiskt initiativ ofta heteronormativa i debatter om porr och prostituion.

Problemet för Feministiskt initiativ (och en del andra) är att de är fast i ett resonemang om att kvinnor, invandrare, HBT-personer och en del andra grupper bara är offer i varje situation. När ett problem är extra vanligt i en minoritetsgrupp, som hedersrelaterat våld, blir det "rasism" att avslöja det. När kvinnor gynnas i en del strukturer ska reaktionen vara att tiga, det är bara män som förtrycker kvinnor.

Men givetvis har alla rätt att bli bedömda som individer. Att det förekommer strukturell diskriminering av män inom några områden ska inte låta bli att debatteras och vara något som ursäktas med att det vanligaste är att kvinnor är strukturellt diskriminerade. Den ensidiga debatten har också gjort att många män som annars kanske engagerat sig i jämställdhetsdebatten struntat i det, eftersom de tycker den är ensidig.

Feministiskt initiativ har en bra politik när det gäller HBT-reformer. Men när de debatterar porr, prostitution, våld i nära relationer, jämställdhet etc blir analyserna ofta heteronormativa, män är förövare och kvinnor offer.

Med vänner som Feministiskt initiativ behöver kampen för jämställdhet inga fiender.


Uppdatering 1.

Militären har utfört "oskuldskontroller" på kvinnor".

Militären i Egypten gjorde "oskuldskontroller" på unga kvinnor som greps i samband med protestdemonstrationer i landet. Det har nu officiellt avslöjats.
– De här flickorna var inte som dina eller mina döttrar. De här flickorna hade bott i tält med manliga demonstranter på Tahrirtorget och i tälten hittade vi både brandbomber och droger, säger han till kanalen.

Kontrollen av de gripnas oskuld gjordes för att soldaterna i efterhand inte skulle anklagas för att ha våldtagit demonstranterna.

– Vi ville inte att de skulle säga att vi antastat dem sexuellt eller våldtagit dem. Därför ville vi ha bevis för att de inte var oskulder när de greps. Och ingen av dem var oskulder, säger generalen till CNN.
Hallå? Oskuldskontroller är alltså viktigt för att bevisa efteråt att ingen blev våldtagen av militärer. En kvinna som inte är oskuld och som umgås socialt i ett tält med andra män kan alltså inte bli våldtagen. De här reaktionära attityderna är tyvärr vanliga i många muslimska (och en del kristna) länder .

Bagatelliserande av problemet med islamister.

Några politiker från Feministiskt initiativ skrev 8 februari i en debattartikel i Svenska Dagbladet bl.a. följande.
En återkommande rädsla har varit att muslimska brödraskapet ska få makt i Egypten och skapa en stat lik Iran vilket i förbifarten antas vara illa även för kvinnorna. Liknelsen ignorerar att protesterna är ett folkligt initiativ där kvinnor står med i främsta leden med krav på rättvisa, frihet, jämlikhet och riktig demokrati. Det är anti-intellektuellt att jämföra Egypten 2011 med en helt annan rörelse i Iran 1979 där synen på islam var väldigt olik den som företräds av Muslimska brödraskapet i Egypten. Men detta kan svenska debattörer ändå hävda dels för att de inte klarar av att se nyanser i det breda spektret av muslimska rörelser och dels för att de aldrig gjort sig besväret att prata med kvinnor i Tunisien, Egypten och Iran.
Som om politiker i Feministiskt initiativ, som bara samlat ihop stöd av några promillen bland svenska kvinnor och ännu färre bland svenska män, skulle ha bättre dialog med både män och kvinnor i Mellanöstern.

Varför inte kolla med folk som är på plats i de här länderna.
Nada Abdallah Mohammed är 22 år och jobbar på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation HEYA Foundation i Kairo. Hon arbetar främst med att öka kunskapen för kvinnor som är analfabeter om diskriminering och om deras rättigheter. Under den egyptiska revolutionen stod på Tahrirtorget varje dag.

Bara några veckor efter Mubaraks fall samlades många människor återigen på gatorna i Kairo för att fira kvinnodagen den 8 mars. Det var främst feministiska organisationer som ordnade firandet av kvinnodagen, men både män och kvinnor deltog i manifestationen. En del organisationer som deltog tog tillfället i akt för att kräva konstitutionella förändringar, nu när Mubarak är borta.

På väg mot torget blandade sig några män in i demonstrationståget och började skrika, hota och trakassera deltagarna.

– Vi valde att fortsätta att gå mot Tahrirtorget och vi försökte ignorera männen. Vi höll en fredlig demonstration med ett fredligt budskap, det ville vi fortsätta att manifestera.

Männen började skrika ”Kvinnor försvinn från gatorna, gå hem där ni ska vara! Ni är emot islam!” Fler och fler anslöt sig till männen och stämningen var riktigt hotfull.

– När männen började ropa samma paroller och budskap som under revolutionen, föll vi in i ropen för att visa att vi är enade, att det inte fanns någon motsättning mellan oss. Men det hjälpte inte. Flera demonstranter blev slagna. Vi var helt chockade. Varför händer detta nu?
Eller situationen i Libyen.
Trots att den oppositionella regeringen nästan fördubblats är i dag bara 2 av 40 ministrar kvinnor. Det är en tämligen undermålig könsfördelning av en motståndsrörelse som inleddes av kvinnor – de kvinnliga släktingarna till män som dödats i ett av Khaddafis fängelser – och det väcker oro för beslutsfattandet i Benghazi.

– I den gamla regimen hade vi ingen röst i vare sig den ekonomiska eller den politiska sektorn. Nu har vi ingen representation i dessa två sektorer, säger den framstående människorättsadvokaten Hana Gallal till New York Times.
Givetvis är det mycket positivt att diktatorerna störtats i Egypten och Tunisien (och förhoppningsvis senare i Libyen). Och det är befogat att kritisera hur vissa västländer accepterat bra förbindelser med en del diktaturer. Men det blir synnerligen udda när folk från Feministiskt initiativ låtsas som att "väst" är ett större hot mot jämställdheten för kvinnor i Egypten än Muslimska brödraskapet. Men återigen är de tydligen påverkade av sina teorier. "Väst" utgörs ju främst av vita (att araber också är vita är det nog några av dem som glömmer) och "rika". Islamisterna är "mörka" och ofta fattiga. Då förvandlas reaktionära homofientliga förtryckare till att inte vara så farliga.

Egypten bör åtala de militärer som begått övergrepp på demonstranter. Mitt, kanske inte seriösa, förslag är att skicka hundratals bögar att vakta militärerna fram till rättegångarna. Och givetvis bör bögarna göra oskuldskontroller på de manliga militärerna för att inte riskera att bli anklagade för våldtäkter mot dem efteråt. Givetvis ska det vara många vittnen i rummet så att ingen anklagar militärläkaren.


4 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet, speciellt om FI's motsägelsefulla uttalanden.

  SvaraRadera
 2. Människor ska tvingas in i arbeten som dem är fysiskt och psykiskt mindre lämpade för och som dem självmant inte skulle välja utan påtryckningar, propaganda och jämställdhet, vi ska ställas tillrätta. Vi får sämre kvalitet och säkerhet för medborgare då kvinnor försöker bära ut människor från brinnande byggnader på samma sätt som män. Polisledningen sänker dem manliga intagningsnivåerna ner till dem kvinnliga i stället för tvärt om. Dem markerar således att mäns kvaliteter är onödiga och dåliga samtidigt som vi får en allt mer inkompetent polisstyrka. Säkerheten sänks ytterligare istället för att sätta rätt person på rätt plats där dem gör nytta. Vi verkar onekligen ha problem att sätta normala gränser för feminister. Det vallfärdas ut och andra länder demoniseras och kallas diktaturer samtidigt som vi själva har feministiskt åsiktskontroll som filter för allt här hemma.
  Allt detta för att dölja att män och kvinnor kanske inte är så lika som vi trodde. Allt detta för att påtvinga likadana resultat. Allt detta för bristande kvalitet, instabilare samhälle, hämmade och olyckliga människor.
  Omvärldens syn på Sverige håller gradvis på att ändras från humana fredsivrare till att ses som en grälsjuk ateistisk och feministisk diktatur. Vi har haft lika möjligheter i 100 år och den ursprungliga delen av feminism som handlade om civila rättigheter för kvinnor har sedan länge spelat ut sin roll. Ideologin skall ändock överanvändas så till den milda grad att orättvisans pendel har kastats hundraåttio grader till motsatta sidan istället för att stanna vid mitten och förtryck mot maskulinitet och män är nu ett faktum. Bevittna den förvridna verklighetsutsikten när nutidens män som har förtryckt kvinnor minst, och vill söka samförstånd mest, ska straffas hårdast för handlingar som utövats av vissa personer som inte ens lever. God morgon Sverige, Sovit gott? 

  Det som måste upptäckas av dig och mig är insikten om verklig jämlikhet utan feminism.
En jämlikhet som förenar, förverkligar, stabiliserar och respekterar oavsett kön, ras, ålder, sexuell läggning istället för att bedriva social ingenjörskonst med människor av vissa kön, raser, åldrar, sexuella läggningar.
  En jämlikhet för alla, inte bara kvinnor. En jämlikhet som även hör vad män vill ha.
  En jämlikhet för lika möjligheter med varierande resultat beroende på fria val, förståelse, kärnfamiljen, respekt, män och kvinnors olikheter, sökandet efter lycka och mänskliga rättigheter, istället för att manipulera och fabricera jämställda resultat som tvingar alla att försöka vara likadana genom handikappande förturs och åsikts regler, kvotering, exkludering, vetenskapsförnekelse, social ingenjörskonst och feminism. 1900-talets strukturella feminism är ett potentiellt brott mot Artikel 16(3) i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och de ansvariga bör därför hållas tillräkneliga för den skada som åsamkats människors liv.

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Nog för att vi de1vis är kritiska mot hyck1eriet inom de1ar av feministröre1sen men ditt resonemang om diktatur och förtryck av mänsk1iga rättigheter, att sky11a på ateismen (sic!) blir bara för absurt.

  Bengt

  SvaraRadera