onsdag 4 maj 2011

Kd-politiker får äntligen stånd vid Stockholm Pride.

För första gången ska Kristdemokraterna ha ett tält vid Stockholm Pride. Sedan tidigare har alla riksdagspartier förutom kd och sd haft det och även en del partier utanför riksdagen.

Något marknadsstånd är det egentligen inte ( sexuella anspelningar mot kd-politiker är trots det kul) men vissa likheter är det, de som köper tältplats vill nå ut med sitt budskap till HBT-publiken.

Från tidningen Kristdemokraten.
Kristdemokraterna utökar sin närvaro på Pridefestivalen i Stockholm i år, med ett eget tält och ett seminarium om HBT-flyktingar.

– Alla andra partier är på plats, vi har flera motioner på rikstinget om HBT-frågor och Framtidsstrategigruppens analys säger att vi måste jobba med de här frågorna. Då är det bra att vara på ett ställe som Pridefestivalen, där vi har möjlighet att föra en dialog, säger Caroline Szyber, ordförande för Kristdemokraterna i Stockholms stad.

Stockholm Pride är Sveriges största festival för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer-personer (HBTQ-personer). Kristdemokrater från Stockholm kommer att försöka bemanna ett festivaltält under så stor del av veckan, den 1 till 7 augusti, som möjligt.

– För oss är det ett Stockholmsarrangemang där det kommer att vara väldigt mycket folk. Många turister från andra delar av Sverige dras också dit. Vi tycker att det är en bra tid att ha kampanjverksamhet. Även om festivalen infaller under semestertider hoppas vi att vi kan ha människor som svarar på frågor och lyssnar på människor, säger Caroline Szyber....

Distriktsstyrelsen för Stockholms stad fattade beslutet förra måndagen. Seminariet är ett samarrangemang med Stockholms läns distrikt. Stockholmarna har också lämnat in motioner i ämnet inför Kristdemokraternas riksting, bland annat om att avskaffa dagens krav på sterilisering för människor som byter kön.

– Jag tycker inte att det är värdigt att vi 2011 tvingar folk att sterilisera sig när de väljer att korrigera sin köns­identitet. Det är en fråga med flera dimensioner men när personer med funktionsnedsättning och andra som har grava missbruk får bli gravida bör politiken se detta i jämförelse. För personer med funktionsnedsättning avskaffades sterilisering på 1970-talet, säger Caroline Szyber, en av dem som undertecknat motionen....

Kristdemokraterna deltog med en egen programpunkt första gången förra året, vilken enligt Caroline Szyber möttes av bra reaktioner....

HBTQ-frågorna är känsliga inom Kristdemokraterna, men Caroline Szyber märkte inga negativa reaktioner från medlemmar i Stockholms stad eller Stockholms län. Hon anser att närvaro på Pridefestivalen är en del i att arbeta med att motverka fördomar om partiet.

– När jag är ute i skolor så vet eleverna ofta inte alls vad vi arbetar för. Däremot säger många skolungdomar att vi är emot homosexuella. Den fördomen har jag känt av när jag varit ute och kampanjat i Stockholm. Andra delar av Sverige kanske fungerar annorlunda, men vi måste veta att det här är den enda bilden som många unga har av partiet, säger Caroline Szyber.
Tidningen Kristdemokraten berättar också om en del motioner till partiets riksting.
Berit Hellholm, Hammarö, vill att HBTQ-personer ska få särskilda äldre­boenden.....

Alla måste få ge blod! Det anser Gunilla Lindell, Lena Hagström och Annelie Lundström, Lerum. De tycker­ att alla oavsett kön och sexuella preferenser ska få bli blodgivare. I dag finns det restriktioner för homosexuella män....

Stockholmspolitikerna Caroline Szyber, Erik Slottner och Magnus Kol­sjö vill avskaffa kravet på tvångssterilisering när en person som vill göra ett könsbyte.

Ingen ska behöva underkasta sig kirurgiska ingrepp eller acceptera sterilisering för att få sin könsidentitet erkänd, skriver de.

Jag har tidigare här på bloggen avslöjat att kd-politiker lämnat motionsförslag om att partiet ska bli för nuvarande likställda adoptionslag för samkönade och olikkönade par och för att göra det enklare för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker.

Om Kristdemokraterna för första gången ska vara med som parti i Prideparaden i Stockholm avslöjas inte i artikeln i Kristdemokraten. Kd har dock varit med vid Regnbågspromenaden i Göteborg.

Ansvariga för Stockholm Pride har i flera år meddelat Kristdemokraterna att de är välkomna att vara med både i paraden och att köpa tältplats. Sverigedemokraterna har däremot inte varit välkomna (om partiet mot förmodan skulle vilja vara där) med argumentet att partiet inte är för allas lika värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar