onsdag 4 maj 2011

75 länder har totalförbud mot (manliga) samkönade relationer.

Daniel Ottosson (visst är han svensk, Södertörns högskola nära Stockholm) har gjort flera rapporter åt ILGA-Europe (internationella motsvarigheten till RFSL) om hur många länder som har totalförbud mot manliga samkönade relationer. Den senaste av dem är från maj 2009. Sedan har jag jämfört med information på Wikipedia för att konstatera om det blivit några förändringar de senaste två åren. Vid tveksamhet har jag även kollat HBT-siter.

Jag bedömer att det maj 2011 är 75 länder som har totalförbud mot manliga samkönade relationer. 44 av länderna har även totalförbud mot kvinnliga samkönade relationer. Sedan är det ett land, Indonesien, som har totalförbud mot både manliga och kvinnliga samkönade relationer i en delstat, Aceh.

Därefter har jag granskat vilken som är den vanligaste religionen i de 75 länder som har totalförbud mot manliga samkönade relationer. Jag har använt en sammanställning på Wikipedia. Innan jag redovisar resultat vill jag lämna följande reservationer.

1. Det är viss oenighet om vilka som är självständiga länder. Jag har tillämpat en restriktiv princip d.v.s. tagit med områden som är internationellt erkända som självständiga länder.
2. Det är otydligt i en del länders lagar om samkönade relationer är totalförbjuda eller inte. Jag har i princip följt materialet från Daniel Ottosson om inget annat avslöjar att något skulle vara inaktuell.
3. Vilken som är den vanligaste religionen i vissa länder är också otydligt ibland. Har använt en egen kategori för den gruppen.
4. Wikipedia ska bedömas med en viss skepsis. Men det är lättillgänglig info. Är det någon av er bloggbesökare som manuellt vill leta fram info för varje land så är det givetvis möjligt.
5. Jag har dubbel- och trippelkollat materialet. Men givetvis är det trots det möjligt att något land hamnat i fel kategori.

Men med de reservationerna kan följande resultat vara intressant. Det viktigaste är tendenserna, inte om det är exakt visst antal land eller inte.

Vanligaste religionen i länder med totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Kristendom 34
Islam 31 (+ en delstat i Indonesien)
Buddism 4
Hinduism 1
Otydligt vilken som är den vanligaste religionen 5

Följande 34 "kristna" länder har totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Angola
Antigua och Barbuda
Barbados
Belize
Botswana
Burundi
Dominica
Etiopien
Ghana
Grenada
Guyana
Jamaica
Kenya
Kiribati
Lesotho
Malawi
Namibia
Nauru
Palau
Papua Nya Guinea
Saint Kitts och Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent och Grenadinerna
Salomonöarna
Samoa
São Tomé och Principe
Seychellerna
Swaziland
Tonga
Trinidad och Tobago
Tuvalu
Uganda
Zambia
Zimbabwe

Följande 31 "muslimska" länder har totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Afghanistan
Algeriet
Bangladesh
Brunei
Egypten
Förenade Arabemiraten
Gambia
Guinea
Iran
Jemen
Komorerna
Kuwait
Libanon
Libyen
Malaysia
Maldiverna
Marocko
Mauretanien
Niger
Oman
Pakistan
Qatar
Saudiarabien
Senegal
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Syrien
Tunisien
Turkmenistan
Uzbekistan

Följande 4 "buddistiska" länder har totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Bhutan
Myanmar (Burma)
Singapore
Sri Lanka

Följande "hinduistiska" land har totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Mauritius

Följande 5 länder där det är otydligt vilken som är den vanligaste religionen har totalförbud mot manliga samkönade relationer.

Eritrea
Kamerun
Liberia
Tanzania
Togo


Uppdatering 1.

André frågade i en kommentar efter vilken som är andelen bland länder med en viss vanligaste religion som har totalförbud mot manliga samkönade relationer. Här är resultatet.

Jag har tagit med 194 länder i sammanställningen, FN:s 192 medlemsländer och Taiwan och Vatikanen.

Vanligaste religionen i 194 länder.

Kristendom 123
Islam 45
Buddism 12
Hinduism 3
Judendom 1
Otydligt vilken som är den vanligaste religionen 10

Andel av länderna som har totalförbud mot samkönade religioner

Alla länder ca 39 % 75 av 194

Muslimska ca 69 % 31 av 45
Otydligt vilken som är den vanligaste religionen 50 % 5 av 10
Buddistiska ca 33 % 4 av 12
Hinduism ca 33 % 1 av 3
Kristna ca 28 % 34 av 123
Judendom 0 % 0 av 1

Det är enkelt att konstatera att totalförbud är vanligast i muslimska länder. Däremot är andelen nästan densamma i buddistiska, hinduistiska och kristna länder. Judiska Israel har inte förbud mot homorelationer.

Att länder där det inte är tydligt vilken som är den vanligaste religionen har en relativt hög andel med förbud kan nog förklaras med att de flesta av dem finns i Afrika som är den kontinent som generellt oftast har förbud mot homorelationer.Uppdatering 2.

Jag har även granskat hur många länder som har förbud mot manliga respektive kvinnliga samkönade relationer. Tidigare framförde jag att det är 44 länder som har totalförbud mot kvinnliga relationer, efter att dubbel- och trippelkollat även den delen konstaterar jag att det är 42 länder.

Antal länder som har totalförbud mot manliga samkönade relationer. 75
Antal länder som har totalförbud mot kvinnliga samkönade relationer. 42
Antal länder som "bara" har förbud mot manliga samkönade relationer. 33
Antal länder som "bara" har förbud mot kvinnliga samkönade relationer. 0

Vanligaste religionen i länder som har förbud mot kvinnliga samkönade relationer.

Islam 22
Kristendom 13
Buddism 2
Otydligt vilken som är den vanligaste religionen 5

Vanligaste religionen i länder som "bara" har förbud mot manliga samkönade relationer.

Kristendom 21
Islam 9
Buddism 2
Hinduism 1

Det är enkelt att konstatera att muslimska länder oftare har totalförbud mot både manliga och kvinnliga samkönade relationer, kristna länder förbjuder relativt oftare bara manliga samkönade relationer. För en del kanske det kan tyckas vara en paradox. Generellt är ju kristna länder mer jämställda.

Men förklaringen är nog att kristna länder oftare än muslimska fått sina lagar från kolonialländer (oftast har de varit brittiska kolonier) där fokuseringen varit på att förbjuda manliga samkönade relationer.

5 länder har dödsstraff för samkönade relationer. Alla länderna är muslimska.

Iran
Jemen
Mauretanien
Saudiarabien
Sudan

Även de muslimska delarna av Nigeria och Somalia har dödsstraff för samkönade relationer. Amnesty International har avslöjat att två länder, Iran och Saudiarabien, de senaste 10 åren har avrättat en del män för att de ägnat sig åt samkönat sex.


Uppdatering 3.


Häromdagen berättade jag här på bloggen om att Kristdemokraterna för första gången köpt tältplats vid Stockholm Pride. Idag har flera tidningar artiklar om att kd precis som de flesta andra riksdagspartier ska engagera sig, även deras ordförande Göran Hägglund ger sitt stöd. Caroline Szyber, ordförande för kd i Stockholm stad, förklarar, tillsammans med vice ordföranden och öppet homosexuella Erik Slottner, på debattsiten Newsmill, varför partiet ska delta. Både Szyber och Slottner kommenterar beslutet på sina bloggar.

Anneli Enochson, en av dem som tillhör den homofientliga falangen i partier, kritiserar givetvis beslutet. "Dåligt omdöme" är kommentaren. Det säger Enochson som inför förra årets Pridefestival hittade på att folk kastar dildosar omkring sig på människor vid Stockholm Pride. Och som i samband med debatten om en könsneutral äktenskapslag försåtligt försökte koppla ihop det med äktenskap mellan vuxna och barn. Men varför har bara Annelie Enochson ännu reagerat. Var är hennes homofientliga partikamrater Lennart Sacrédeus och Tuve Skånberg? Är de sjuka så de inte har möjlighet att kontakta tidningsredaktionerna?

I den här bloggposten har jag avslöjat att nästan 40 % av världens länder ännu har totalförbud mot manliga samkönade relationer. Det är alltså även förbjudet att hångla i människors egna hem. I en sådan situation borde det vara givet för varje politiker som snackar om människovärde och "ett mänskligare samhälle" att även vara tydligt för HBT-rättigheter.

Heder åt kd i Stockholm och Stockholms län som har konstaterat det. Tragiskt att partiet ännu har en del absurt inskränkta politiker.


18 kommentarer:

 1. Bra sammanställning & imponerande källarbete!
  Kan du komplettera med % hur många av totala antalet länder med respektive tro som därmed har totalförbud mot samkönade relationer?

  // Andre' Sinclair

  SvaraRadera
 2. Hej André.

  Tack.

  Ja, jag har planerat att göra det senare. Och kanske också granska om det är kristna eller muslimska länder som proportionellt oftast även har förbud mot kvinnliga relationer jämfört med bara manliga relationer.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Ja, du tror en del men du vet inte vad medlemmarna i kd tycker. Du är tydligen inte ens medlem.

  Trots det försöker du sprida en bild av de flesta kd-medlemmar är homofober som ogillar att partiet ska vara med i ett sammanhang där de flesta är homosexuella eller bisexeulla. Snacka om att du försöker sprida fördomar mot kd-medlemmarna och "kasta skit" på dem även om du själv tydligen tycks gilla den homofoba skiten.

  Och har det hålls någon medlemsomröstning i kd om att säga ja eller nej till att vara med vid Stockholm Pride. Kd i Stockholm och Stockholms län har enhälligt beslutat vara med via styrelsemöten. Och enligt Caroline Szyber har ingen inom partiet protesterat. Anneli Enochsson däremot har inte fixat enhälligt stöd från distriktsstyrelsen i sin hemstad Göteborg utan talar bara som privatperson. Det kanske är avslöjande.

  Visst, så sent som på 1990-talet ar nog de flesta kd-sympatisörer homofober. Men notera att i en enkät från 2004 var det 26 % av befolkningen som ogillade homosexuella. Störst var andelen inom kd, 40 %, men det betyder att 60 % av kd-sympatisörerna inte ogillade homosexuella. Och motsvarande siffra för centerpartister, negativa attityder till homosexuella var 31 %, bland moderater 28 % och bland sossar 26 %. Det var alltså inte några dramatiska skillnader jämfört med kd-sympatisörerna.

  Om det är någon som fördummar debatten är det människor som Anneli Enochson som hittar på saker som att folk slänger omkring sig dildosar på Stockholm Pride. Men visst har du anonym rätt att kritisera henne för det att kalla det för att "demonisera, tala illa om, fördumma och kasta skit" mot ansvariga för Stockholm Pride. Men är det inte lite väl hård kritik mot Anneli Enochson även om hon gjort bort sig?

  Bengt

  SvaraRadera
 4. I hastigheten publicerade jag tydligen inte anonyms kommentar som jag besvarade och nu kan jag inte hitta kommentaren. Beklagar att jag tydligen tryckt på fel knapp. Om det är någon som vet om man kan hitta kommentarer som man klickat för att inte bli publicerade får ni gärna höra av er här eller till min mailadress.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Har hittat anonyma kommtentar som jag här publicerar.

  "Jag tror att KD:s medlemmar stödjer att partiet inte deltar i Pride. Är inte själv med i KD men om det nu är så att ett nej är närmast partiets ideologi och medlemmarnas åsikt så får vi väl acceptera det i en demokrati. Där skall det finnas utrymme för åsikter som tex du inte delar men sen kan du som du gör arbeta emot dem och få en ändring till stånd. Att deminisera, tala illa om, fördumma eller kasta skit (välj) på deras åsikt tycker jag INTE är demokrati."

  Det är alltås det här som jag bemöter i kommentar 3 till den här bloggposten.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. OK. Hur många % av RFSL:s medlemmar tex tror du är heterofober? Jag gissar på 67 %.

  SvaraRadera
 7. Anonym

  Hade du haft mer bögnoja hade du väl gissat på 90 %. Det är ungefär som med kostnaderna för invandringspolitiken (som är typ 40-50 miljarder om året). De som är lite främlingsfientliga gissar att det är 80 miljarder. De som är mycket främlingsfientliga tror siffran är ungefär 300 miljarder.

  Umgås du ofta i kretsar bland RFSL-medlemmar anonym?

  Det är nog en del medlemmar i RFSL som är heterofober. Precis som en del svarta är rasister mot vita. Men jag har aldrig hört någon RFSL-aktivist som framfört heterofoba budskap. Och då ska du veta att jag träffat många sådana i ca 20 år och haft en del duster med RFSL-aktivister i andra debatter.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Det heter "likakönade". Möjligtvis är hermafroditer samkönade.

  SvaraRadera
 9. RFSL är feministiskt alltså är det heterofobiskt.

  Ha det!

  SvaraRadera
 10. Kaibigan

  Nej, samkönade är ett vedertaget ord för homorelationer. Det är inte människorna som är olikkönade och samkönade utan paren.

  Anonym

  Du menar feminism är detsamma som heterofober? Fascinerande eftersom de flesta feminister är heterosexuella. De har fobi mot sig själva eller?

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Gott arbete där Bengt :)

  En kommentar fick mig att reagera. Sedan när är en feminist heterofob?

  SvaraRadera
 12. Nathaniel

  Tack. Det är tack var såna som dig som man får motivation att fortsätta jobba med den här bloggen.

  Ja, heterofobkommentaren var besynnerlig. Jag tycker själv feministdebatten inte är enkelt. Jag är visserligen för att att bekämpa de patriarkala strukturer som generellt gynnar män som grupp före kvinnor. Enligt en dels definition är jag då feminist. Orsaken till att jag trots det undvikit att kalla mig feminist de senaste åren är att många (men inte alla) feminister ännu inte tycks fatta för att bli trovärdiga måste man även erkänna att män inom ett fåtal områden blir missgynnade som grupp jämfört med kvinnor. Det gäller bl.a. vårdnadstvister men även hur domstolar bedömer allvarligheten av brott där forskning visar att kvinnor ofta bedöms mildare än män för samma brott.

  Många feminister som även är antirasister framför, med rätta, att samma diskriminerande strukturer inom rättsväsendet riskerar drabba folk med invandrarursprung. Men sällan eller aldrig framför feminister att även män utsätts för samma typ av strukturell diskriminering i rättsväsendet.

  För mig är utgångspunkten att varje individ, oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet etc ska ha samma rättigheter och skyldigheter i samhället. Jag är inte engagerad emot patriarkala strukturer för att jag gillar kvinnors rättigheter. Eller mäns rättigheter för den delen. Rättigheter är mänskliga. Det är just därför de kallas mänskliga rättigheter.

  Av samma orsak är jag mycket kritisk mot de inom HBT-rörelsen i en del länder som ger sitt stöd åt hotell och andra verksamheter som har som policy att inte välkomna heterosexuella. Som om diskriminering av heterosexuella i ett hus vore en bra metod att bekämpa diskriminering av homosexuella i grannhuset. Men det här är problemet med den kvoteringshysteri som ofta drabbat röd-gröna och ibland även borgerliga människor. Till sist är vi mångfacetterade och har många egenskaper. Att reducera människor till att bara ha en egenskap, som ska kvoteras in någonstans, är egentligen förolämpande mot de kvinnor, invandrare och HBT-personer som är dugliga och faktiskt klarar sig på egna meriter om bara möjligheterna är desamma som för andra.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Forts. från förra kommentaren.

  När det är framfört är det tydligt att vi har en reaktionär (i dess rätta betydelse) propaganda på främst kommentarerna på debattsiten Newsmill, men även på många andra områden i samhället som nu sprider sitt hat mot arbetet mot patriarkala strukturer, mot HBT-fientlighet och främlingsfientlighet.

  I grunden är det positivt att "vanliga" människor får möjlighet att framföra sina åsikter utan "grindvakter" i media. Men det blir också tydligt att många prioriterar att sprida fördomar och intolerans framför att skaffa sig kunskap och lämna konstruktiv kritik emot feminism, queerteorier, antirasistiska teorier etc. Jag vill absolut inte återvånda till det system vi hade fram till 1990-talet med tydliga "grindvakter". Men det är en utmaning för oss som är för alla slika värde att ta debatten i lämpligt forum.

  Kul är strategin "jag ska aldrig igen rösta på kd, stödja Svenska kyrkan etc" närhelst det är något HBT-vänligt utspel. Samma kritik riktas mot Moderaterna och andra partier när de gör upp med Miljöpartiet om flyktingpolitiken.

  När hittade du senast massor av kommentarer om att massor av sossar ska lämna s eftersom de nu accepterat nuvarande borttagna fastighetsskatt ersatt med fastighetsavgift. När hittade du senast massor av moderater som ska lämna m eftersom de nu accepterar LAS som den är inom arbetsmarknaden. Sällan hittar du sådan drastiska kommenterar även om sossar och moderater kan vara besvikna på sina partier.

  Men närhelst något parti blir HBT-vänligare elelr invandringsvänligare, eller Svenska kyrkan, är det massor av kommentarer om att lämna Svenska kyrkan eller att lämna m, kd och andra partier för att bli sd-sympatisörer. Mitt tips är att många av kommentatorerna aldrig varit med i kd, m och andra partier, i alla fall inte de senaste åren. Utan de sprider sitt budskap på forum efter forum och låtsas vara besvikna på sitt gamla parti. Eller på Svenska kyrkan.

  Befogat att vara något kritisk emot kommentarerna eftersom de oftast framförs av anonyma kommentatorer.

  Hur många m-politiker med fullständigt namn har du noterat lämnat sitt parti efter flyktinguppgörelsen med mp? Och hur många kd-politiker med fullständigt namn har gjort samma sak de senaste dagarna efter kd:s avgörande att engagera sig vid Stockholm Pride? Ingen?

  Men massor av anonyma kommnentatorer ska göra det igen och igen närhelst något parti blir mer tolerant. Fascinerande.

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Hur man än vrider och vänder på det kan man inte vara kristen och utlevande homosexuell. Det är ju belagt med dödsstraff i Bibeln. Kan inte kristna få sina åsikter och livstilar ifred, så länge de inte skador någon, precis som homosexuella vill?
  Jag är inte kristen så det är inte mina åsikter kristna representerar, jag är liberal. Dock kan väl de flesta säga att de 10 budorden är rimliga.

  SvaraRadera
 15. Kaibigan

  Ditt argument är fascinerande. Av flera orsaker.

  1. Homosexualitet nämna inte i de 10 budorden. Det vet du tydligen inte. Trots det antyder det att det skulle vara så.

  2. Du kallar dig liberal. Då kontrar jag med en parafrisering av en låt av Bon Jovi.

  "You give liberalism a bad name".

  För mig är det som liberal givet att folk ska få var intoleranta, få vara främlingssfientliga, homofientliga, rasister, fascister etc. Så långt är du och jag som liberaler ense.

  Men du tycks även tycka att rasister och homofober, som anför religiösa argument, ska slippa bli emotsagda. Du tom tycker det är oproblematiskt att kristendom = dödsstraff för samkönade relationer. Hallå? Vet du vad liberalism handlar om? Jag har aldrig här på bloggen framfört att man inte får vara homofientlig. Men liberalism handlar också om att få rätt att skarpt kritisera homofientliga attityder. Yttrandefrihet betyder inte någon rätt att slippa bli granskade.

  Om man tror det senare är liberalism, ursäkta att jag är elak, då har man nog hamnat något snett.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. @ Kaibigan

  Här kommer en länk som anser tvärtom om kristna hbt-individer. Eller rättare sagt om att Bibeln inte ursprungligen sa någonting illa om oss.

  Sedan kan jag inte undvika att länka till denna tyvärr avlidna herre vid namn George Carlin som säger sjuklig sanning angående budorden.
  http://www.youtube.com/watch?v=YzEs2nj7iZM

  Tack för din kommentar Bengt :) Jag försöker så gott det går :D

  SvaraRadera
 17. anonym 20:20: Hade varit jobbigt för RFSL:s medlemmar att vistas utanför RFSL-lokalerna/gayklubbarna om de var "heterofober". det finns ju läskiga/äckliga heteros ÖVERALLT om man tänker så...
  (fast heterofobi kanske är att man tycker att homosexualitet är lite normalt som heterosexualitet iofs)

  SvaraRadera
 18. Verkar som om länken försvann...
  http://www.libchrist.com/other/homosexual/sodom.html

  SvaraRadera