onsdag 18 maj 2011

Motion till mp-kongressen om heteronormativ debatt om våld i nära relationer.

På fredag startar Miljöpartiets kongress där ombuden bl.a. ska välja nya språkrör. Några dramatiska HBT-politiska debatter är däremot inte att vänta eftersom det i princip inte lämnats några motioner (förslag) med det temat från partiets medlemmar. Det måste inte vara ett negativt tecken.

De flesta riksdagspartier är nu i sak för i princip alla HBT-reformer. Av de åtta partierna är dock mp tydligast i att offentligt prioritera rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Bl.a. har man haft valaffischer både 2006 och 2010 med det temat.

För er som är yngre kanske det är givet att koppla ihop mp och HBT-engagemang. Men så har det inte alltid varit. Partiet har ofta varit bland de första i riksdagen att bli för nya reformer för homosexuella och bisexuella, och senare även för transpersoner. Mp var homovänliga men prioriterade oftast annat i debatter. Yvonne Ruwaida var först bland mp-ledamöter att tydligt engagera sig.

Motion om våld i nära relationer.

Men det var inte förrän Peter Eriksson och Maria Wetterstrand 2002 blev språkrör som HBT-rättigheter lyftes upp på partiets prioriteringslista. De har tydligare än sina företrädare haft ett engagemang för rättigheter för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner.

Inför årets kongress är det bara en motion som har en viss koppling till HBT, om våld i nära relationer från Jakob Lundgren och Maria Loxbo. Från motion 16.15,
Ännu synliggörs det väldigt sällan att även män kan vara utsatta för våld i relationer. Mörkertalet här är stort och de män som är fast i sådana relationer vågar sällan anmäla på grund av den skam som är kopplat till deras situation och samhällets förväntningar på män som både män och kvinnor upprätthåller....

Män som utsätts för våld står å andra sidan oftast helt utan hjälp. Det finns jourer för män som behöver hjälp att sluta slå eller våldta, men det finns inga för de som blir utsatta för samma saker. Det här är ett uttryck för den heteronormativa synen som ännu finns på parrelationer och den måste motarbetas.
Dessbättre är Miljöpartiets partistyrelse ganska positiv i sin kommentar när det gäller den delen.
Både män och kvinnor blir utsatta för våld i nära relationer. Även om det ganska okänt i vilken omfattning det sker för män är det stort problem som inte får negligeras....

Kongressen 2010 antog proposition om jämställdhet där våld i nära relationer togs upp, och även heteronormens konsekvenser.
Det är ett viktigt erkännande. Men Miljöpartiets politiker (och andra partiers) måste också tillämpa det här resonemanget när man ska göra debattartiklar om jämställdhet, våld i nära relationer, prostitution, porr etc. Eller för den delen när man konkret i kommunerna ska jobba för skydd åt brottsoffer. Alltför ofta brukar partier hamna i heteronormativa resonemang som går på tvärs mot vad de framför i HBT-debatter.

Martin Svensson, artist och författare till boken Dingo, Dingo - den manliga frigörelsen är här har en ny debattartikel på Newsmill om det här problemet.
Jag är förbannat trött på den endimensionella bild av könsmaktsordningen som ständigt målas upp. Med tanke på den är det inte konstigt att undersökningar som visar att betydligt fler unga killar än tjejer säljer sex, förbigås med tystnad. Eller att jag trodde att det var mitt fel när min före detta flickvän slog mig.
Jag ska förtydliga att det är viktigt är att inte förneka att vi ännu har patriarkala strukturer som generellt gynnar män. Men vad debatten till sist handlar om är att det är individer som har rättigheter, inte grupper. Ingen skulle få för sig att förneka svarta rätten till skyddat boende med argumentet att de flesta som behöver det skyddet är vita. Varför är det då acceptabelt när det gäller män? Miljöpartiet och andra partier måste på allvar konstatera att verkligheten ofta är komplicerad och inte alltid följer diverse teorier men att varje individ har rätt till samma skydd oavsett kön.

Kalla det könsneutralt.


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter har flera nya artiklar om transpersoner och debatten om ett införande av ett tredje juridiskt kön.


Uppdatering 2.

Intressant nog har DN idag publicerat en artikel om ett nytt skydda boende i Stockholm, det vänder sig till män och pojkar som är brottsoffer för hedersrelaterat våld.
På onsdagen invigdes nämligen Stockholms första skyddsboende för killar mellan 16–25 år. Tanken är att det ska fungera som en fristad för individer i extrema situationer. Det kan till exempel handla om hbt-personer, killar som riskerar att bli bortgifta eller som är ihop med "fel" partner.

– Till att börja med ska vi erbjuda hjälp till dem som själva blir utsatta. Men det kan ju glida in i varandra, i de här sammanhangen kan man både bli utsatt själv och utsätta andra, säger Annika Larsson som är socionom och arbetar på stöd- och rådgivningscentret Kruton.

Boendet, som Kruton ska driva, kommer till att börja med att bestå av tre lägenheter och de som söker sig dit kommer att få stödsamtal och kontakt med andra som kan hjälpa dem.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som invigde boendet säger att hedersrelaterat våld och förtryck aldrig kan accepteras.

– Alla barn och unga, oavsett kön, som utsätts för hedersförtryck ska veta att det finns en plats där man kan få skydd och stöd, säger hon.
Bra initiativ och förhoppningsvis följer fler kommuner efter om det inte redan finns något sånt här lokalt.


2 kommentarer:

 1. "Jag ska förtydliga att det är viktigt är att inte förneka att vi ännu har patriarkala strukturer som generellt gynnar män. "

  Varför känner du att du måste förtydliga det?
  För vem?
  Framförallt då det finns även finns många strukturer som enbart gynnar kvinnor s.k matriarkala strukturer

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Du har rätt i att det finns även strukturer som gynnar kvinnor. Men faktum kvarstår, de flesta strukturer, och där det finns mest makt, gynnar män.

  1. Mer än 99 % av de som är VD i något svenskt börsbolag är män.
  2. Partiledarna för riksdagspartierna (förutom mp som har ett språkrör av varje kön) 2011 heter Fredrik, Göran, Jan, Håkan, Lars, Jimmie och Maud.

  3. Avslöjande artikel i Sydsvenska Dagbladet om ett strukturellt problem.

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1471585/.html

  Bengt

  SvaraRadera