tisdag 17 maj 2011

Dags att Ullenhag (fp) utmanar Hägglund (kd).

Erik Ullenhag (fp) ansvarig för bl.a. HBT-rättigheter i den borgerliga regeringen har idag meddelat att han kommer att närvara vid Baltic Pride i Estlands huvudstad Tallin 8 juni.
I dag tisdag den 17 maj är det den internationella dagen mot homo- och transfobi, en dag som uppmärksammas över hela världen. Flera länder i världen har dödsstraff eller långa fängelsestraff för homosexuella. Få länder har lagar som ger personer i samkönade relationer en juridisk trygghet. Integrationsminister Erik Ullenhag, som också är ansvarig minister för HBT- och diskrimineringsfrågor, uppmanar till fortsatt kamp mot homofobi:

- Vi har ett ansvar att stå upp mot homofobi i hela världen och som ett led i det arbetet åker jag den 8 juni till Tallinn för att delta i Baltic Pride, en årlig manifestation som har mött mycket stort motstånd i Baltikum.

- Samtidigt som vi jobbar internationellt har vi ett ständigt arbete att göra på hemmaplan. HBT-personer i Sverige riskerar diskriminering, trakasserier, hot och våld om de är öppna med sin läggning. Antalet anmälda hatbrott på grund av sexuell läggning har ökat i flera år, vilket både kan bero på att fler HBT-personer anmäler och på att den ökade öppenheten möter en motreaktion av trakasserier och våld.

- Ett skrämmande exempel på homofobi var en pappa, som ville vräka sin dotter från en bostad han ägde, för att hon är lesbisk. Det är tragiskt att läsa att det fortfarande ser ut så i Sverige år 2011. Vi måste alla ta tydlig ställning mot homofobi i vår omgivning och staten måste självklart ta sin del av ansvaret, avslutar Erik Ullenhag.
Det är givetvis positivt att Erik Ullenhag tydligt markerar för HBT-rättigheter och emot homofobi och transfobi. Förvånande nog har han nästan inte kommenterat rättigheter för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner sedan han blev ansvarig minister oktober 2010.

Ni som följer min blogg vet att jag inte tvekar att skarpt kritisera även den borgerliga regeringen när den gör fel saker inom HBT-politiken, eller vanligare, inte gör vad de ska göra. Orsakerna till att jag inte "gått på" Erik Ullenhag det senaste halvåret är främst två.

Efter att sd blev riksdagsparti har främlingsfientlighet hamnat i fokus.

1. Erik Ullenhag är välkänd för att ha ett gediget engagemang för HBT-rättigheter. Han är, tillsammans med Barbro Westerholm, Birgitta Ohlsson och några till, en av de som haft viktigast betydelse för att göra Folkpartiet till ett parti som är för i princip alla HBT-reformer.

2. Efter att Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti är det kanske förklarligt (om än inte någon ursäkt) att fokus till en början hamnar på främlingsfientlighet. Ullenhag har varit tydlig i de debatterna, även om jag ibland inte hållt med honom i varje detalj. Att den borgerliga regeringen ska utreda förekomsten av rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi är positivt.

Det är också bra att Ullenhag förtydligat att det inte främst handlar om att motverka sd. Ett regeringskanslis utredningsresurser ska inte användas för att bekämpa oppositionspartier. Sverigedemokraterna är ett symptom på intolerans, inte orsaken (även om partiet kan förvärra situationen).

I kommittédirektivet från regeringen 6 maj avslöjas att utredningen inte ska fokusera på homofobi och transfobi.
Eftersom uppdraget är riktat mot främlingsfientlighet och liknande former av intolerans omfattas heller inte frågor om homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer) I utredningens uppdrag att sammanställa kunskapen om främlingsfientliga attityder kan det dock finnas skäl att uppmärksamma även denna typ av intolerans i den mån sådana attityder framgår av de rapporter eller studier som analyseras.
Jag har i sig inte några problem med resonemanget. En utredning måste av naturliga orsaker ofta begränsas vill vissa saker.

Erik Ullenhag får bara G (Godkänt) i betyg.

Däremot är det synnerligen viktigt att Erik Ullenhag nu på allvar börjar engagera sig för rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Hittills har han varit oacceptabelt tyst. Jämför med Nyamko Sabuni (fp). Jag var tveksam till henne som HBT-ansvarig minister när hon fick det jobbet 2006. Men redan december samma år argumenterade hon i den offentliga debatten för en könsneutral äktenskapslag. Trots att varken m eller kd var för reformen.

Erik Ullenhag skulle på motsvarande vis kunna tydligt kräva ett stopp på tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar av transsexuella som vill byta kön juridiskt. Eller att reglerna när det gäller föräldraskapspresumtion ska vara lika för olikkönade och lesbiska par. När det gäller de reformerna är det staten, med den borgerliga regeringen som främste representant, som ännu diskriminerar HBT-personer.

Inom Ullenhags eget departement pågår det ännu resonemang om arbetsgivare och utbildningsansvariga ska bli skyldiga att förebygga diskriminering p.g.a. sexuell läggning, könsidentitet, kön, etnicitet, funktionshinder, ålder och religion. Redan februari 2006 lämnade en parlamentarisk utredning ett förslag om det. Notera att i utredningen var representanter för alla partier som då var med i riksdagen för förslaget. Drygt fem år senare, maj 2011, har det ännu inte genomförts.

Jag gillar betyg precis som regeringens skolminister Jan Björklund (fp). Och det kan bara bli G (Godkänt) för det utspel som Erik Ullenhag gjort idag. Ska han få VG eller MVG krävs det att han inte bara argumenterar emot diskriminering av HBT-personer (vem är förresten emot det 2011, tom en del sd-politiker skulle kunna instämma i Ullenhags krav) utan precis som Nyamko Sabuni 2006-2010 faktiskt vågar utmana övriga ministrar, i praktiken ofta socialminister Göran Hägglund (kd).

Du kanske inte lika ofta blir inbjuden till Hägglunds fikamöten. Å andra sidan gör du vad du ska, Ullenhag. Att som HBT-ansvarig minister tydligt argumentera för HBT-rättigheter.


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter har nya artiklar om debatten om införande av ett tredje kön, något som flera länder genomfört. Dock inte Sverige.
Och det är ungefär så 26-åriga Vio Szabo ser sig. Som ”intergender” har Vio en könsidentitet som varken är manlig eller kvinnlig, utan mitt emellan, eller kanske något helt annat. När man talar om Vio i tredje person ska man inte säga ”han” eller ”hon” utan använda pronomenet ”hen”. Märkligt, udda, kanske till och med helt onaturligt skulle nog många tycka. Men för Vio är det bara så det är.
Det är positivt att svenska tidningar de senaste åren oftare börjat publicera artiklar om transpersoner där perspektivet inte är att det bara är problem. Viktigt också att fler och fler transpersoner offentligt berättar om sin situation. På sikt är mitt tips att det minskar fördomar och transfobi. Och ökar kunskapen bland politiker. Ännu är det många riksdagsledamöter som har absurt dålig koll på vad transpersoner är för ett begrepp och vilka problemen är för gruppen.

Här har HBT-ansvarige ministern Erik Ullenhag ett viktigt ansvar att bidra till förbättrad transkompetens.


Uppdatering 2.

Dagen avslöjar följande hätska debatt i Sydafrika.
En infekterad strid om vilket parti som egentligen är mest kristet i Sydafrika har blossat upp inför onsdagens lokalval. Bland annat har president Jacob Zuma från ANC påståtts vara utsedd av Gud.
- Vi kräver att ANC slutar upp med denna hädelse, säger Theunis Botha, partiledare för Kristdemokraterna (CDP).
Visst är Zumas beteende absurt och omdömeslöst. Han har även tidigare argumenterat emot en könsneutral äktenskapslag, en reform som sedan några år gäller i Sydafrika.

Men generellt är regeringspartiet, socialdemokratiska ANC, och det största oppositionspartiet, liberala DP, hyfsat HBT-vänliga partier. Samma sak kan man inte hävda om kristdemokratiska CDP. Tvärtom är de tydligt homofientliga. Och deras kritik mot Zuma bli något hycklande när de på sin hemsida själva framför udda argument.
På CDP:s hemsida står det "Rösta på Kristdemokraterna (CDP) som upprätthåller Guds ord".
Dessbättre fick CDP bara 0,8 % i senaste parlamentsvalet i Sydafrika.

2 kommentarer:

  1. Har du sett Stefan Swärd på Världen Idag (idag!)- fortsätter tjata om "den homosexuella livsstilen" och att det visst går att "vägleda homosexuella till befrielse och förvandling"....

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Nåja, det är ju inte något nytt från Stefan Swärdhs sida. Han tycks vara oförbätterlig. Men tack för tipset.

    Bengt

    SvaraRadera