tisdag 24 maj 2011

Unga centerpartister vill legalisera nudism på offentlig plats.

Känner du att du skulle vilja promenera naken på stan? Du blir rasande över att det är förbjudet och kallar det moralism? Då har du äntligen fått stöd från någon politisk förening i Sverige - Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf). Nja, om man ska vara riktigt noga är det deras förbundsstyrelse som accepterar att folk ska få visa sina intima kroppsdelar på offentliga platser. De som till sist avgör vad Cuf ska tycka om det här är föreningens stämma (kongress) i början av juni.

Debatten är egentligen inte HBT-politisk (folk av diverse sexuella läggningar och könsidentiteter kan vara nudister). Däremot är det något med koppling till sexualpolitik (måste naket vara sexuellt?).

Men först en sammanställning av några datum som kan vara av HBT-politiskt intresse de närmaste veckorna.

HBT-kalendarium.

26 maj Riksdagen publicerar på sin hemsida Utrikesutskottets betänkande (rapport) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik. Innehåller bl.a. kommentarer om riksdagsmotioner om att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN.

26-29 maj Springpride HBT-festival i Eskilstuna i Södermanland

31 maj Riksdagen planerar debattera om Frälsningsarmén ska få bidrag trots att de vägrar accepterar människor i samkönade relationer som "soldater". Civilminister Stefan Attefall (kd) är med i debatten.

Början av juni Socialstyrelsen lämnar officiellt över sin Könstillhörighetsutredning och remissvaren till Regeringen. (bl.a. krav på att avskaffa tvånsgssteriliseringar och tvångsskilsmässor för transsexuella som vill byta kön juridiskt)

1 juni Kristdemokraternas presenterar på sin hemsida handlingarna till deras riksting (kongress). Bl.a. motioner om HBT-rättigheter och partistyrelsens kommenterar.

1-5 juni HBTQ-festivalen i Göteborg.

2-6 juni Tre ungdomsförbund håller sina kongresser
Centerpartiets ungdomsförbund (stämma), Ung vänster och Kristdemokratiska ungdomsförbundet (riksmöte).

9 juni Riksdagen debatterar Utrikesutskottets betänkande Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik.

10 juni Riksdagen planerar debattera könstillhörighetslagen. Socialminister Göran Hägglund (kd) är med i debatten.

Oenighet i Cuf:s förbundsstyrelse om att legalisera nudism på offentlig plats.

Morgan Wyn-jones har till Cuf:s stämma (kongress) lämnat en motion om att "Cuf verkar för att nudism på offentlig plats legaliseras"
Det är idag olagligt att vara naken på allmän plats, det kan straffas som förargelseväckande beteende. Det är lagligt att bära heltäckande burka på allmän plats, det är tillåtet på grund av religionsfriheten. Det är oerhört inkonsekvent att förbjuda total avsaknad av kläder men samtidigt tillåta heltäckande beklädnad. Om man får täcka sig borde man också få vara naken. Friheten att gå klädd som man vill borde inte bara gälla stora religioner utan även människor som föredrar nakenhet framför att vara beklädd. Skulle man starta en nudistreligion skulle de som gick nakna ändå straffas och detta vår en oerhörd kränkning mor religionsfriheten.

Antingen legaliserar man nakenhet eller så måste man förbjuda burka därför att även burka kan vara förargande för vissa människor. Självklart skall man få bära burka men man måste också få ha lov att gå runt utan kläder om man nu önskar det, vi har rätt att vara olika. Vi vill väl ändå leva efter principen att alla är lika inför lagen. Därför bör nakenhet på allmän plats vara tillåtet, klädsel eller avsaknad av klädsel är inget man ska kunna moralisera över.
Majoriteten i Cuf:s förbundsstyrelse är positiva.
Frågan om vad människor får och inte får göra på offentlig plats kan vara knepig. Vad är egentligen ett förargelseväckande beteende? Vissa blir arga när de ser någon i burka, vissa blir arga när de ser någon som går naken - men vissa blir också arga när de ser folk med tuppkam eller hängiga jeans. Finns det egentligen något som skiljer nakenheten från de
övriga?

Historiskt sett har det setts på så vis att alla upprörs av nakenhet. Nakenheten har förknippats med ett allmänt syndigt leverne, och har därmed bestraffats av staten. Idag finns ingen anledning för staten att upprätthålla någon form av särsyn på människor som väljer att visa upp sina kroppar utan skyddande lager av textilier och bubbelplast. Självklart ska dock ofredande, trakasserier och stalking vara fortsatt förbjudet.

Förbundsstyrelsen föreslår stämman
att bifalla motionens andemening
att på rad 436 införa följande stycke:

”1.4.2 Det offentliga rummet

Det offentliga rummet tillhör oss alla. Ändå finns begränsningar i vad vi medborgare får göra där - och det finns de som vill ha ännu strängare regler. CUF anser att varje människa har rätt att göra vad den vill i det offentliga rummet, så länge det inte skadar någon annan. Exempelvis måste det vara tillåtet både att bära burka och att gå omkring naken. Ett fritt samhälle ska inte stigmatisera och bestraffa människors klädsmak eller avsaknad därav bara för att den syns för allmänheten.
Fem ledamöter i Cuf:s förbundsstyrelse vill dock avslå motionen med följande motivering.
Nakenhet kan tyckas oskyldigt och att förbudet mot detta är en inskränkning av individens frihet. Men frågan är heller inte så enkel. Om nakenhet på allmän plats skulle vara tillåtet uppstår en rad komplikationer och situationer som inte är önskvärda. Vad händer om en man upprepade gånger står naken utanför en persons fönster, hur hanteras fula gubbar som utnyttjar lagen för att blotta sig inför andra människor.

Förbundsstyrelsen ansar att en tillåtande lag för nakenhet skulle innebära frihet för vissa, men en frihetsinskränkning för fler.
Jag själv sympatiserar principiellt med resonemanget om att tillåta nudism på offentlig plats. Både ideologiskt som liberal och för att bekämpa attityder om att nakenhet är något "fult". Däremot kan det givetvis orsaka obehag för en del.

Sedan är det en annan sak att det här kanske inte är den fråga som är viktigast att driva politiskt.

Givetvis kommenterar jag senare här på bloggen en del (andra) motioner till de tre ungdomsförbundens kongresser där det är koppling till HBT och sexualpolitik.


Uppdatering 1.

Det verkar vara avgjort att det blir s, mp och v som bildar minoritetsstyre i Västra Götalandsregionen. Därmed hamnar de i samma situation som Alliansen i riksdagen. De blir beroende av sd om de inte får stöd av något annat oppositionsparti.

Förhoppningsvis börjar alla partier (från höger till vänster) i regionfullmäktige att omedelbart skaffa sig HBT-kompetens och inför kommande remissvar inte återigen tveka om centrala mänskliga rättigheter. Bl.a. rätten för transsexuella att slippa tvångssteriliseringar.

7 kommentarer:

 1. Den som skrivit motionen kan inte vara riktigt frisk när han påstår att ett förbud mot burka (för att man av säkerhetssjäl vill se ansiktet)
  borde leda till att det är tillåtet att vara naken.

  För det första, på vilket sätt har dessa saker att göra med varandra? Skulle vi springa omkring nakna på gatorna, så ger vi dem rätt som säger att utvecklingen går bakåt.

  För det andra, varför är det så viktigt att vara naken? Kom inte och säg att det inte är något sexuellt i detta.

  Var skall sluta???

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Argumentet är det motsatta från motionären. Om man tillåter burka bör man också tillåta folk vara nakna på offentlig plats.

  Hur går utvecklingen tillbaka för att man tillåter folk vara nakna? Det är ju tvärtom så att normen förr krävde mer påkläddhet medan samhället ju mer "civiliserat" det blivit blivit mer tillåtande mot lättkläddhet.

  Viktigt vara naken? Varför är det viktig ha slips? Eller kjol? Eller byxor? Eller något annat. Ingen tvingar dig eller någon annan att vara naken. Och om du menar nakenhet är sexuell måste du tycka det är en sexuell stämning närhelst du är i ett omklädningsrum med folk av samma kön.

  Var det ska sluta vet ingen? Kanske folk får göra hur de vill så länge de inte skadar någon annan? Hu så hemskt. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. En orsak till att inte tillåta nakenhet i det offentliga rummet är att barns ansikten ofta hamnar i vuxna människors könshöjd. Och säga vad man vill om nakenhet - jag skulle inte vilja vandra runt med andra människors kön i blickfånget.

  SvaraRadera
 4. Ulrika

  1. Tror du verkligen att var och varannan människa kommer att vara naken på offentlig plats för att det blir tillåtet.

  2. Barn följer ofta med sina föräldrar idag i omklädningsrum och duschrum. Har du märkt att det skadats av ofta där ha sitt ansikte i höjd med vuxnas könsorgan?

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Hej, vill också bara poängtera att KDU har en HBT-vänlig motion på sitt riksting

  1. Göra det möjligt även för (ensamstående) kvinnor att insemineras.
  2. Öppna upp för surrogatmödraskap även i Sverige.
  3. Att modernisera lagstiftningen kring transpersoners
  rättigheter. Att kunna ta tag i dess problem och stötta dem
  med det. Tydligare sagt att öka resurserna för dem.
  Och "kärnfamiljerna" som kan se helt olika ut i dagens läge.


  Anonym KDUare

  SvaraRadera
 6. kan du vara så snäll att ta bort mitt namn från denna sida? MVH Morgan Wyn-Jones

  SvaraRadera
 7. Hej

  Nej jag kommer inte ta bort ditt namn för att du nu förmodligen som de flesta nyliberaler vill göra karriär snabbt och vill få bort ditt namn från varje kontroversiell sak som dina framtida arbetsgivare kan googla efter. Ditt beteende med homofoba kommentarer var helt oacceptabelt.

  Ni nyliberaler i Centerpartiets ungdomsförbund brukar ju tro på den fria marknaden. Låt arbetsgivarna bedöma dig efter vem du är, arbetsgivare har väl alltid rätt enligt er nyliberaler, inga lagar och regler behövs för att skydda löntagare.

  Men jag accepterar din ursäkt.

  Ps. Jag kommer publicera ditt mail och mitt svar på mitt fb-konto.

  Ha det bra.

  Bengt

  SvaraRadera