torsdag 21 april 2011

Petter hycklar när han kritiserar studentnation men inte sina homofoba kolleger.

Rapparen Petter uppmanar till bojkott av Hallands nation i Lund. Det började med att några studenter skulle arrangera en fest med tema "Djungeln". Några sminkade sig svarta och låtsades vara "slavar". Från Sydsvenska Dagbladet.
Afrosvenskarnas riksförbund polisanmäler Hallands och Helsingkronas nationer för hets mot folkgrupp. Orsaken är en fest där tre svartsminkade personer med rep om halsen såldes som slavar i en påhittad auktion.

– Slaveriet är ett av de största brotten mot mänskligheten och så försöker studenter vid Lunds universitet att skämta om det. De skrattar åt att flera miljoner av mina förfäder kidnappades, våldtogs och dödades. Det är fruktansvärt osmakligt, jag kan inte med ord beskriva hur kränkt jag känner mig, säger Jallow Momodou, Afrosvenskarnas riksförbund.

På Hallands nation beklagar kurator Elinor Laveson det som inträffade.
– Det här får inte hända igen, det är jättetråkigt. Vi ser just nu över vår policy, det som hände är mycket allvarligt, säger hon.
Det är givetvis fruktansvärt omdömeslöst. Det är illa nog att de fyra studenterna gillade förslaget. Men än värre är att nationsansvariga inte stoppade det direkt. Att de ansvariga nog inte hade som syfte att sprida rasism utan betraktat det som "ett skämt" har inte någon avgörande betydelse. Även av nöjesansvariga kan man kräva visst omdöme. I en annan artikel avslöjas att det kan vara ett strukturellt problem.
Det som hänt är större än att fyra studenter klätt ut sig. Det finns en miljö vid Lunds universitet som tillåter sådant här. Jag hoppas att fler nu ska förstå vad det handlar om, säger Maria Chowdhury, studentombud i Lunds Universitets Studentkårer (LUS)....

För en tid sedan deltog Maria Chowdhury i debatten kring Lundaspexarnas traditioner.

–  Efteråt kom några fram och sa ”det är bara skämt, lite antisemitism och lite homofobi får man räkna med”. Jag upplever att många inte riktigt förstår att det inte är roligt att skratta åt händelser där människor har dött. Det är ett jätteproblem och verkligen obehagligt. Vi har inte kommit tillrätta med diskrimineringen.
När Petter uppmanar till bojkott och gör det med argumentet att han "har en röst" blir det dock något absurt. Petter har i flera år varit en central person inom rapmusiken där homofobi är ett vanligt och allvarligt problem. Om det har han vad jag vet aldrig framfört någon som helst kritik. Men en studentnation i Lund kan han vilja bojkotta. Givetvis, det kostar inte på. Att utmana homofoba rappare som bl.a. Ken Ring i Stockholm det blir svårare. Då riskerar han bli ovän med en del av hip-hop-publiken och förlora vinster från sin skivförsäljning. Du är en hycklare, Petter.


Uppdatering 1.

Även European Network Against Racism protesterar, med rätta, emot "slavauktionen" i Lund. Däremot är jag mycket kritisk mot deras krav att "lagföra" de ansvariga. För vad? Dåligt omdöme är inte ett brott och få vill nog att det ska bli det. Alla människor har väl dåligt omdöme ibland och får kritik för det.

Kanske föreningen syftar på hetslagen. Men då är vi där igen. Ska man åtala och döma allt som är intolerant? Vad får vi då för ett samhälle?

Ska förtydliga att jag hoppas att den nd-politiker, Mattias Karlstrand, som kallat homosexualitet för ett "handikapp" blir frikänd om han blir åtalad för hets. Han är nu anmäld av någon. För en del kanske det här är ett främmande resonemang. Men det är fullt möjligt att tycka att rasister, homofober, nazister och andra sprider saker som man tycker är vidriga utan att man för den skull tycker att de ska dömas för hets. Yttrandefriheten är central i ett demokratiskt samhälle.50 kommentarer:

 1. Undrar om ENAR fungerar som amerikanska ADL. Omvärldsbevakning och lobbyism med skuldbeläggande som viktig komponent. Se filmen Defamation och begrunda tillvägagångssättet.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Vem är ADL? Och vad handlar Defamation om?

  Jag vill återigen förtydliga att jag entydigt fördömer att folk på en studentnation tycker det är en bra idé att måla sig svarta i ansiktet när de ska spela slavar. Vi i Sverige riktar ibland, berättigad kritik mot saker som händer i bl.a. Litauen när det gäller attityder mot HBT-personer. Varför skulle då inte folk från andra länder få kritisera något som hänt i Sverige? Även om Lunds nation beklagat det som hänt.

  En annan debatt är som sagt om någon ska dömas för hets mot folkgrupp, där är jag negativ ti8ll att det är lämpligt.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Anti-Defamation League (ADL) är en inflytelserik judisk intresseorganisation baserad i USA. Defamation är en dokumentär om ADL. Jag tror den visades på SVT.

  SvaraRadera
 4. Anonym

  Tack för infon.

  Jag vill återigen förtydliga, utan att ha kollat föreningarna och infon, att jag tycker man ska få debattera allt men att jag tar entydigt avstånd från rasism, antisemitism, islamofobi, HBT-fientlighet, sexism och annan intolerans. Inte riktat mot dig anonym men som en generellt policy för den här bloggen.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Så man har inte rätt att kritisera något om man inte i samma andetag kritiserar dem som är emot homosex? Då är man en hycklare.

  SvaraRadera
 6. Hej Bengt!

  Tack för möjligheten att kommentera!

  Det är intressant att se hur några få personers smaklösa skämt blir till politik på EU-nivå och att, utöver dagstidningarna, flera lager av intresseorganisationer engagerar sig. Vem är den lilla människan här? Vem är svag och vem är stark? Jag tror att de inblandade känner sig rätt små just nu.

  Något som jag personligen hoppas att fler ska inse är att den gängse uppdelningen i förövare/offer, skyldig/oskyldig, över-/underordnad inte alltid stämmer. Du kan bli förtryckt och diskriminerad som normis. Du kan bli lyft och sedd som avvikare och minoritet. Du kan bli utsatt för intolerans av antirasister, aktivister, folk som menar väl. Det är ingen enkel värld vi lever i, och det är svårt att diskutera sakfrågor, prioriteringar, egenintresse och värderingar (som ju skiljer sig från grupp till grupp) utan att trampa folk på tårna. Men att folk känner sig kränkta betyder inte att de per automatik är förtryckta eller diskriminerade. Reaktionen kan i sig bli ett övergrepp.

  SvaraRadera
 7. Greger

  Men om du är emot homosex bör du väl inte ha några problem att respektera rasister. Intolerans som intolerans.

  Kul du följer min blogg gubben. Hur många procent bög har du inom dig förresten eftersom du verkar helt fixerad vid att argumentera emot homosexualitet. Du måste inte svar. men min teori är att många homofober egentligen är bisexuella som inte erkänt vissa delar inom sig.

  Givetvis blånekar du Greger. Det är ett tecken på att du är bi. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Anonym

  Mycket av det du framför kan jag hålla med om. Men borde man inte kunna enas om att de ansvariga för spektaklet på Hallands nation betedde sig omdömeslöst. Varför vill du gör dem till offer? Då beter du dig precis som en del vänsterfolk som vill att muslimer är offer även när de beter sig omdömeslöst. Jag är tydlig med att jag är emot att någon ska åtalas för hets. Men visst är det fel att klä ut sig till svarta slavar som nöje på en studentnation. Det ska inte behöva förklaras för studentet på någon "etikkurs", det borde sitta i ryggmärgen på varje humanistisk människa.

  Jämför med att någon studentnation skojat om att judar, bögar och romer hånglar med varann i ett tyskt koncentrationsläger. Hur kul är det?

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Man blir upprörd när man läser sånt här. Nej inte att studentjippo skojar om slaveri, för det ligger helt rätt i stil med såna aktiviteter för studentfester är (och bör?) vara allt annat än PK. När jag var student var det mycket skoj om gangbang och andra bisarra saker (säkert nån som tog illa upp under alla åren det pågick i nolle-p). Det var kul för tillfället och jag menar att man ska få skoja om precis vad som helst. Rasism har blivit så jäkla känsligt i Sverige de sista åren. Och vad gör man? Man vänder sig till politiker och kräver att dom ska stoppa rasismen. Suck. Det kommer inte att fungera, dels pga att begreppet har blivit så utvattnat. T.ex min gamla hemkunskaplärare gav mig ett recept på "negerbollar", så hon är nog rasist.

  SvaraRadera
 10. Bengt,

  Som f.d. nationsaktiv på just Hallands håller jag med, de ansvariga borde ha agerat och portat de utklädda slavarna. Det var mycket smaklöst och omdömeslöst av de 4 grabbarna att göra det de gjorde.

  Men ingen av de ansvariga kunde ha förutspått vad det hela skulle urarta till. Hallands är inte skyldiga till efterföljande hatkampanjer mot den som sa ifrån. Hallands är såvitt jag vet ganska bra, men det har det inte skrivits mycket om.

  Sluta hata Hallands!

  SvaraRadera
 11. "...du verkar helt fixerad vid att argumentera emot homosexualitet."

  Nu förstår jag inte Bengt. Ge mig ett exempel där jag argumenterat emot homosex.

  Btw Får meditera i natt över hur homo jag är.

  Kram på dig

  SvaraRadera
 12. Hej igen,

  (nästa gång ska jag välja ett namn)

  I vår nervöst reaktiva och nätverkande värld blir förrövare lätt offer för motreaktionen. (Jfr Muhammed-karikatyrerna) Jag tycker mig se att så har skett här, och menar att det är ett faktum snarare än ett ställningstagande, men jag säger inte detta för att ursäkta deras beteende.

  Vänstertankar om att en befintlig offerroll kan ursäkta dåligt beteende tycker jag inte är direkt jämförbart, eftersom studenterna inte kan anses ha varit offer vid tidpunkten.

  För min del är efterspelet intressantare än studenterna, skämtet och kränkningen. Alltså vilka aktörer som har makt och tolkningsföreträde. Vilka som känner sig tvungna uttala sig och hur.

  SvaraRadera
 13. Anonym

  "Hallands är inte skyldiga till efterföljande hatkampanjer mot den som sa ifrån."

  Nej, har jag antytt det?

  "Hallands är såvitt jag vet ganska bra, men det har det inte skrivits mycket om."

  Nåja, det borde väl inte förvåna dig. Om någon på Röda korset förskingrar pengar så skriver väl inte media i samband med det alla fina projekt som Röda korset ägnat sig åt. Inga jämförelser i övrigt.

  Greger

  "Nu förstår jag inte Bengt. Ge mig ett exempel där jag argumenterat emot homosex."

  Du gör ju inte annat än försvara homofober när du kommenterar här,.

  "Btw Får meditera i natt över hur homo jag är."

  Ja, men håll händerna på täcket då så du inte spiller din säd.

  "Kram på dig"

  Kram på dig.

  Anonym

  Jag menar det är en väsentlig skillnad jämfört med Muhammedkarikatyrerna. Ingen har väl mordhotat folk på Hallands nation. Att kritisera något är faktiskt en del av vår yttrandefrihet, även om jag ogillar anmälan om hets. För det andra är islam en religion som bör kunna raljeras om. Men jag tycker det är udda att tycka att slaveri av svarta är något att raljera om, precis som det är udda att raljera om att judar, bögar och romer dog i tyska koncentrationsläger.

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Held, du anklagade mig för att argumentera mot homosex och för att vara homofob (sjuklig rädsla för homosexuella), kom med exempel. Annars bör du be om ursäkt!

  SvaraRadera
 15. Greger

  Vet du inte vad du själv skriver. Brukar du göra det i fyllan och villan. Jag kan nog ta fram exempel.

  Ja, om du inte är homofob är påven protestant. Det är patetiskt av dig att inte stå för att du är emot samkönade relationer. Eller berätta vad du tycker om homorelationer. Är du positiv till att Svenska kyrkan viger homopar eller inte? Bekänn nu Greger-ponken.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Bara det senaste exemplet

  "Absurt nog är det ännu några länder i Europa där det inte ens är tillåtet att juridiskt byta kön."

  Vad är det som är absurt?"

  Det är sådana kommentarer du kommer med. Och hade det varit något med en del bloggbesökare hade de orkat argumentera emot dig. Men jag noterar att Nathaniel faktiskt engagerar sig.

  Du bör reservationlöst be om ursäkt för din homofobi och transfobi. Berätta att du är för en könsneutral äktenskapslag, homoadoptioner och att samkönade par ska ha lika rättigheter som olikkönade par. Och att du är emot tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor av transsexuella.

  Du är en ynkrygg Greger som inte kan stå för dina reaktionära attiyder.

  Bengt

  SvaraRadera
 17. Bengt skrev: "...du verkar helt fixerad vid att argumentera emot homosexualitet."

  Ta nu fram ett riktigt exempel på detta Bengan annars ser jag fram emot en ursäkt!

  Oavsett vad jag tycker om homoadoptioner eller äktenskapslagar, vad har det med sjuklig rädsla för homosexualitet att göra.

  Jag tycker du verkar frustrerad och aggressiv, har du helt förlorat din förmåga till saklig diskussion.

  SvaraRadera
 18. hehe Greger-ponken

  Det är du som verkar frustrerad och aggressiv. Om du inte fattar hur centralt det är att få byta kön juridiskt hur du inte fattat någonting om HBT-rättigheter. Du borde reservationslöst be om ursäkt för dina fåniga frågor om att att HBT-personer ska få ha samma rätttigheter som andra. Duy är inte homofob men du är emot homoäktenskap homoadoptioner och att transsexuella ska få byta kön juridiskt. Du är en homofob och transfob och du är patetisk.

  du menar att bara människor som har en sjuklig rädsla för judar kan vara antisemiter. Då är det nog nästna inga i arabländerna som är antisemiter. Eller hur gubben?

  Bengt

  SvaraRadera
 19. Jag förstår att de hade problem med dig i Folkpartiet.

  Btw du har inte en aning om vad jag tycker om: homoadoptioner, homoäktenskap eller att transsexuella skall få byta kön.

  Anti betyder såvitt jag vet inte sjuklig rädsla, stämmer inte det Bengan.

  SvaraRadera
 20. Greger

  Nja, det var jag som hade problem med att Folkpartiet i Malmö blev fixerade vid att bara ställa krav mot invandrare.

  Men du förtjänar inte annat än förakt att du blandar in vad jag gjort när du inte själv redovisat fullständigt namn, bild och var du varit engagerat.

  Du Greger är en ynkrygg som gömmer dig anonymt. Du vågar inte besvara vad du tycker om en könsneutral äktenskapslag etc. utan gömmer dig fegt. Berätta istället om dina åsikter.

  Bengt

  SvaraRadera
 21. Varför då? Du menar ju att du redan vet vilka åsikter jag har.

  Jag vågar, men vill inte, i alla fall inte här! Tänk så enkelt det kan va.

  Men frågan är om inte du är homofob, (Homo = människa)som du sprider fördömanden.

  SvaraRadera
 22. Hade det här varit Antigayretorik, ni vet den där som är fixerad vid främst högerkristna grupper där Tor Billgren sällan vågar bemöta muslimsk homofientlighet, hade en del människor bemött Greger. Men inte ikväll här. Men jag förstår RFSL-maffian. Efter att jag kritisera dem undviker de nogsamt att försvara homorättigheter. men inte för en sekund viker jag från att kritisera RFSL-maffian för dess undfallenhet mot muslimska samfund.

  Bengt

  SvaraRadera
 23. Vad skulle de bemöta, Bengan?

  Opps RFSL-maffian, det finns visst fler konflikter märker jag.

  Är de också homofoba menar du?

  SvaraRadera
 24. "Jag vågar, men vill inte, i alla fall inte här! Tänk så enkelt det kan va."

  Nej det skulle vara jobbigt för dig att berätta om du är för lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Det är avslöjande.

  Bengt

  SvaraRadera
 25. Nu får det vara slut på det roliga för ikväll, Bengan.

  Hoppas att du inte hetsat upp dig så att du inte kan sova.

  Sov gott

  SvaraRadera
 26. Nej, det är bara du som hetsat upp dig över bögsex. :-) Som sagt håll händerna på täcket din sjuke homofob. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 27. Förstår inte Smileysarna.

  Men det är så mycket man inte förstår.

  SvaraRadera
 28. Nathaniel Lindén22 april 2011 kl. 11:53

  Sicken rolig och upplyftande dialog :)

  Jag har ärligt talat inte direkt lyssnat på rap frivilligt i mitt liv (något av denna form har väl slunkit in) men jag känner väl till flera av rapparnas homofobiska uttalanden och texter. Med detta menar jag inte att alla är denna sorten.
  Samtidigt tycker jag att det är bra att Petter reagerar skarpt mot en sådan sak som denna, för det är helt rätt. Gruppen studenter har agerat helt omdömeslöst i frågan och jag tänker inte klandra Hallands för dessa herrars agerande. Dock anser jag helt att de hade kunnat stiga emellan och ifrågasatt en sådan här aktion, hel klart.

  SvaraRadera
 29. Nathaniel

  Det är givetvis inget fel i sig att Petter argumenterar emot rasism. Men sedan har ju Hallands nation efteråt beklagat det som hänt och ska se över sina rutiner. Ska de trots de bojkottas? Det är verkligen inte självklart. Bojkott är väl lämpligt för de som vägrar ändra sitt dåliga beteende.

  Och faktum kvarstår Petter hycklar eftersom han tiger om homofobin inom hip-hopen.

  Bengt

  SvaraRadera
 30. Nu är jag tillbaks Bengt. Än finns det tid till att be om ursäkt för dina grundlösa och kränkande beskyllningar.

  /Gregorius

  SvaraRadera
 31. Greger: nu har jag inte läst att du skrivit tidigare och kan inte avgöra om du är homofob eller inte, men jag reagerar ganska snabbt på att du använder ordet "homosex". det är rätt vanligt förekommande bland personer som är emot homosexualitet och vill få fram att det bara handlar om sex och inte om kärlek...

  SvaraRadera
 32. Greger

  Än finns det tid för dig till att be om ursäkt för dina grundlösa och kränkande beskyllningar.

  Hade du kunnat stå för dina åsikter hade det varit en annan sak, om du kunnat länka till siter där du argumenterat för HBT-rättigheter. Men du vägrar tom att kommentera om du är för centrala rättigheter som en könsneutral äktensskapslag. Varför inte stå för att du är homofob om du inte gillar samkönade relationer och tycker att samkönade par ska ha samma rättigheter som andra par.

  För det andra kräver jag att du skaffar ett konto där ditt fullständiga namn och helst bild är med. Inför nästa debatt alltså om du vill vara med i den.

  För här placerar jag streck i debatten. Det avgör jag helt diktatoriskt eftersom det är min blogg.

  Bengt

  SvaraRadera
 33. Petter har spelat på Pride, medverkat på framsidan av QX i homoerotisk kontext och intervjuats bl.a. om sin syn på homosexualitet, också det i QX. Det är visserligen inte samma sak som att tala ut mot homofobi inom hiphopen, men det vittnar om en föredömligt positiv hållning till gayrörelsen och homosexuellas rättigheter. Det står dig givetvis fritt att kalla honom hycklare, men personligen tycker jag att krutet bör användas mot människor som verkligen förtjänar det.

  Jag avstår från att beröra din kommentar om mig.

  / Tor B

  SvaraRadera
 34. Hej Tor!

  Kul du kommenterar.

  Jag vet mycket väl att Petter spelat på Pride och varit med i Qx men det betyder verkligen inte att han har markerat mot den homofientlighet som är vanlig inom hip-hopen. Eller du tror homofober oftast läser Qx eller besöker Pridefestivalen? Dessutom har Petter engagerat sig i HBT-sammanhang först de senaste åren när det blivit "politiskt korrekt". Och han har aldrig offentligt kritiserar homofobin. Men det tycker du tydligen inte är något allvarligt problem som ska användas emot honom. Absurt.

  "Det står dig givetvis fritt att kalla honom hycklare, men personligen tycker jag att krutet bör användas mot människor som verkligen förtjänar det."

  Och för dig är det oftast Världen idag. Nästan aldrig muslimska homofientliga samfund. Trots att de senare nog gör mångfalt värre skada i många människors vardag i bl.a. förorter. Vi hade här en muslim i Göteborg som argumenterat för avrättningar av homosexuella. Någon sådan extrem åsikt har inte Världen idag varit i närheten av. Du har själv bara skrivit om muslimsk homofientlighet två gånger de senaste två åren när jag gjorde en snabbkoll. Möjligen du kan hitta någon bloggpost till men jämför med hur ofta du kritiserar Världen idag och Vatikanen. Ja, du gör nog rätt i att inte beröra mina kommentarer mot dig. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 35. För övrigt har även Göran Hägglund (kd) besökt både Pridefestivalen och varit intervjuad i Qx. Ska vi inte kritisera honom heller av den orsaken?

  Jag kommer med all kraft att granska och fördöma muslimska homofientliga samfund och även kritisera de som fegt tiger om den muslimska homofientligheten eller bara göra det sporadiskt i marginalen. Ursäkter om att man inte hinner med vissa saker blir något banala, allt handlar om prioriteringar. Istället för att skriva en ny artikel mot Världen idag för femtioelfte gången kan man skriva 3-4 artiklar om muslimska samfund.

  Det är bra det blir debatt om vilka grupper som folk som är engagerade för HBT-rättigheter ska fokusera på när det gäller kritik och vilka som inte bör kritiseras. Jag välkomnar fler i den debatten.

  Bengt

  SvaraRadera
 36. Här är ett tips till dig Tor om vad du kan skriva på din blogg när tillfälle ges.

  http://www.365gay.com/news/rapper-says-i%E2%80%99m-gay-album-title-provoking-death-threats/

  Some fans of rapper Lil B are lashing out over his decision to name his upcoming album “I’m Gay.”

  "Lil B told MTV News some of his followers are writing homophobic messages and death threats on his Twitter page. The harassing posts started last week when he announced the title of the LP at Coachella.
  “People been hitting me up like, ‘I’m gonna bash your head in,’ ‘you faggot,’ ‘I’m gonna kill you,’ ” Lil B said.

  Lil B says he’s heterosexual but wants to flip the meaning of the word ‘gay’ and use its other definition, happy. The rapper says he’s also a supporter of the LGBT community.

  “I got major love for the gay and lesbian community, and I just want to push less separation and that’s why I’m doing it,” Lil B said.

  GLAAD is skeptical of the rapper’s motivation, fearing it’s a publicity stunt."

  Även om HBT-föreningen GLAAD är skeptiska avslöjar det här hur kompakt homofobin är inom delar av hip-hopen.

  Världen idag må vara homofientliga men de är en synnerligen marginell del av svensk kristenhet idag. Däremot är många muslimska samfund lika homofientliga som Världen idag. En s-politiker i Malmö kallade homosexualitet för "onda begär". Han är även imam i det muslimska samfund i Malmö som anses mest "liberalt", Islamic center. Hur är då resonemangen inom de samfund som är mer extrema?

  Men det är bekvämt för vissa att fokusera på vita etniskt svenska män. Bekvämt - men modigt är det garanterat inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 37. Det är också fascinerande vilka låga krav vissa har för att bedöma heterosexuella som "HBT-vänliga". Det räcker med att uppträda på Stockholm Pride (och få bra betalt i gage) och låta sig bli intervjuad i Qx, ofta i samband med att artisten vill ge ut en ny skiva och få PR för den.

  Om någon artist uppträder på en fest för främst folk med polskt ursprung och blir intervjuad en i en tidning för invandrare där han eller hon berättar om sin musik, hur många invandrare hade då hyllat vederbörande för att vara "invandrarvänlig". Med den defitionen måste Bert Karlsson vara en av Sveriges mest invandrarvänliga politiker någonsin, få har som honom haft kontakt med folk med invandrarursprung i nöjesbranschen.

  Att både Bert och Petter tjänar massor av pengar på det som de gör kan vi givetvis strunta i eller? De gör det givetviiiis för att de är sååå toleranta.

  Bengt

  SvaraRadera
 38. När moskéer byggs och islamska friskolor startas brukar det påstås att det främjar integration och skapar broar till det svenska samhället, gör dem till bra svenskar och skapar acceptans och avspänning.

  Om etniskt svenska män skulle skapa en identisk verksamhet med samma värderingar men utan religiös grund, skulle nog ingen acceptera eller låta sig luras av dessa argument.

  Självklart ska vi ha religionsfrihet, men media och politiker är är mer än lovligt naiva. De låter sig luras om och om igen, eller avstår från kritisk granskning. Enligt rådande norm är det fult och fel att kritisera religion och religionsutövare, om man inte själv har en direkt intressekonflikt på det sätt som homosexuella ofta har med starkt religiösa grupper.

  SvaraRadera
 39. Jucifer

  Muslimska friskolor kan man vara kritisk emot precis som kristna och judiska. Men varför skulle muslimer inte få bygga moskéer precis som kristna får bygga kyrkor. Få protesterar när kristna samfund startar nya kyrkor medan många gör det när muslimska samfund bygger moskeer. Varför det? Alla religioner ska ha samma rättigheter i lagen. Muslimer ska varken behandlas bättre eller sämre än andra. Du håller inte med om det?

  Sedan får man skilja på när en majoritet skapar reservat och när minoriteter gör det. I Turkiet kan det vara befogat för kristna att bilda föreningar som främst vänder sig den minoriteten. Om däremot muslimska turkar vill starta en förening som bara är öppen för majoritetsgruppen muslimer ger det en annan signal.

  Bengt

  SvaraRadera
 40. Det jag försöker säga är att vi faktiskt förlorar något på att ha fasta kategorier av okritiserbara grupper; grupper i samhället som inte får/bör kritiseras eller granskas kritiskt.

  Alla dessa grupper som vi inte riktigt får lov att kritisera har faktiskt själva något att vinna på att folk inte bara undviker att säga sin mening i offentlighetens ljus. Tystnad är inte nödvändigtvis acceptans, och en munnens bekännelse av "vi gillar olika" (etc) utan ett engagerat hjärta är ingen kärlek. Det är bara en kall omfamning.

  SvaraRadera
 41. 1. Mod? Tillhör du den skaran av debattörer som anser sig vara modiga för att de kritiserar islam?

  2. Som du vet har jag varit bosatt i utlandet de senaste 2,4 åren och därmed fokuserat på det i min rapportering och mitt bloggande. Antigayretorik har i princip legat i malpåse under större delen av denna tid.

  3. Vi fokuserar på olika saker på våra bloggar. Det är väl utmärkt? Det är väl precis som det ska vara? Jag fokuserar på det jag kan något om, det vill säga kristna antihomosexuella strukturer och argument. I Sverige har dessa länge varit koncentrerade kring Världen Idag (dock inte så mycket under åren som Felicia Svaeren var chefredaktör). Därför har bloggen handlat mycket om denna tidning. Och självfallet har detta varit bekvämt. Det måste nämligen vara bekvämt, eftersom bloggen alltid har varit en bisyssla vid sidan av mitt arbete.

  (Jag skriver t.ex. heller aldrig om transpersoner, flator eller specifikt bisexuella frågor. Antigayretorik har aldrig gjort anspråk på att vara en heltäckande hbt-blogg. I sidhuvudet i framgår tydligt att bloggen fokuserar på homosexualitet. Inte hbt-frågor.)

  4. Du gör som sagt hur du vill beträffande Petter. (Naturligast hade kanske varit att fråga honom vad han tycker om homofobin inom hiphopen innan man kallar honom hycklare.)

  5. Om du du är trött på att läsa om vita mäns homofobi är välkommen in på Sydafrikabloggen, där jag då och då berör afrikansk homofobi. (Jag har förresten fått SIDA-stipendium för att studera antihomosexualitet i Zimbabwe.)

  SvaraRadera
 42. Stat och kommun bör likabehandla. Självklart. Personligen skulle jag helst avskaffa bidrag till all religiös verksamhet, men det är ju inte likabehandling.

  Den gängse bilden, som du ger uttryck för, är att konflikten står mellan minoriteten och majoriteten, men det är ofta minoritet mot minoritet. (Och det kommer nog tyvärr att öka.) Exempelvis starkt religiösa mot homosexuella, vänsterextrema mot högerextrema, araber mot somalier, feminister mot antifeminister. Små segment av samhällskroppen som slåss mot varandra.

  SvaraRadera
 43. Tor

  Du vet mycket väl att Lars Vilks inte varit en hundradel så kontroversiell om han ritat Jesus som hund. Få i etablissemanget hade protesterat då.

  Men Lars Vilks tillhör nog också de debattörer som tycker det "krävs mod att kritisera islam". Vilken dåre han är Tor. Han har bara fått en del mordhot.

  Det blir udda av dig att försöka förneka att bland humanistiska debattörer är det mycket mer kontroversiellt att kritisera saker inom islam än inom kristendomen. Du vet mycket väl att det existerar ett problem med kulturrelativism. Men likväl ska du förneka det här.

  Alternativet är att du faktiskt inte ser problemet med kulturrelativismen. Jag vet inte vilket som är värst.

  Bengt

  SvaraRadera
 44. Tor

  Ja, i HBT-rörelsen krävs det visst mod för att kritisera muslimska samfund. Eller menar du att det är mainstream att göra det bland HBT-bloggare? Du vet mycket väl att alla som kritiserar muslimska samfund riskerar att bli anklagade för islamfober. Vilket jag själv blvit ibland. Och du vetmycket väl att jag argumenterar islamofobi. Så din "tillhör du en av de debattörer" blir en bumerang som träffar dig själv i ansiktet. Billigt försök till antydning som jag lätt krossar. Och de som tiger om homofobin är fega vilket jag hävdar du är som osynliggör det problemet trots att du på din blogg argumenterar för att du granskar religiös homofobi, inte bara kristen.

  Att du har varit utomlands har ingen som helst betydelse. Du har producerat ett antal bloggposter och bara två av dem har kritiserat muslimska samfund. Det är proportionen jag kritiserar.

  "Jag fokuserar på det jag kan något om, det vill säga kristna antihomosexuella strukturer och argument."

  Och du kan inte lära dig något annat? Vilket bra argument. Och du skriver själv på din blogg att du fokuserar på religiös homofobi, du skriver inte att du bara granskar kristen. Kom igen Tor, du behöver inte gå någon kurs i islamofobi. Men muslimerna är väl några främlingar som du inte vill kommentera medan kristna är något som du kan om. Och du kan aldrig lära dig något nytt heller.

  Hallå jag ska alltså kontakta Petter om vad han tycker om HBT-rättigheter. Du har alltså inte fattat att jag aldrig kritiserat Petter för att vara homofob utan för att vara hycklare när han tiger om homofobin bland en del av sina hip-hop-kolleger.

  Jag är inte trött på att läsa om vita mäns homofobi. Du vet mycket väl att jag ofta kritiserar den. Det jag kritiserar är att du inte också kritiserar muslimsk homofientlighet. Och jag vidhåller att det är fegt medan du kanske tycker det är modigt att undvika att kritisera folk som vill mörda homosexuella.

  Jag vidhåller att det är fegt att undvika nästan varje kritisk granskning av muslimsk homofientlighet om man bedriver en blogg religiös homofobi. Även du kan lära dig nya saker, du måste inte stagnera och fixera dig vid Världen idag. Men givetvis har du rätt att göra det.

  SvaraRadera
 45. Bengt, jag förstår inte varför du vill bråka (jo, det var du som började, genom att helt omotiverat blanda in mig i den här diskussionen). Din kritik av mig blir ännu obegripligare av att du tidigare här på bloggen har framhållit att jag är en av få HBT-bloggare som de facto skriver om homohat bland muslimer. Det var i september 2009, då jag redan börjat fokusera på Sydafrika och satt homobloggandet på sparlåga. Menade du inte vad du skrev då?

  Att jag befinner mig utomlands är – tvärtemot vad du påstår – helt avgörande för vad jag skriver. Jag skriver om verkligheten runt omkring mig och kommenterar det som händer här. Jag följer svenska medier i viss mån, och kommenterar svenska angelägenheter ibland. Men jag kan inte befinna mig på två ställen samtidigt. Pågår det folkliga protester mot diktaturen i Swaziland, prioriterar jag dem högre än att det kommer en homofientlig imam till Göteborg (och därför är det naturligtvis bra att du skriver om det). Det är viktigare för mig att sätta mig in hur det är att vara xhosabög i kåkstaden Khayelitsha än att fördjupa mig i vad moderaterna för närvarande har för syn på transpersoners juridiska rättigheter (och därför är det bra att du tar upp det). Visst finns det debattörer och opinionsbildare som bagatelliserar homofientlighet bland muslimer. Jag tillhör dock inte dem, det har du själv intygat.

  SvaraRadera
 46. Tor

  Jag förstår inte varför du själv vill bråka. Bara för att jag kritiserar din blogg betyder inte det att du måste börja ifrågasätta min kritik mot Petter. Jag har nu också förklarat att det är motiverat att kritisera honom. Kritik är för övrigt inte detsamma som bråk.

  Sedan kanske det måste redas ut exakt vad jag kritiserar när det gäller din blogg. Du har rätt i att jag för nästan två år sedan berömde dig för att du skrivit något om muslimsk homofientlighet. Men den kritik jag riktat mot dig nu är att du nästan aldrig gjort det de två senaste åren. Där vidhåller jag kritiken.

  2009 var det nästan ingen imam med koppling till Sverige som gjort något homofientligt uttalande. Trots det hade du skrivit någon notis. Det berömde jag dig för. Sedan har det dock varit många imamer som spridit homohat, flera i Malmö, Tuff i göteborg, Unga muslimer i Stockholm hade sin skandal. Det är hur mycket som helst som du kunnat kritisera. Och inte bara fokusera på Världen idag, en relativt marginell tidning i samhällsdebatten.

  Och jag har aldrig anklagat dig för att bagatellisera muslimsk homofientlighet (däremot vara tyst om den senaste två åren). Men när du framför

  "Tillhör du den skaran av debattörer som anser sig vara modiga för att de kritiserar islam?"

  Då reagerar jag skarpt. Som om du inte själv visste vilket tabu det ännu till viss del är. Vem som helst som gör det riskerar snabbt bli anklagad för islamofob av kulturvänstern.

  Jag har aldrig krävt du ska snacka om transpersoners rättigheter. Ditt koncept är att granska religiös homofobi. då blir det udda att du ägnar 98 % av din bloggposter år kristendomen. Inget som helst fel varken i något av det, men var är kritiken mot muslimska homofientliga samfund?

  Men jag får en känsla av att vi inte kommer så mycket längre i den här debatten.

  Trevlig kväll.

  Bengt

  SvaraRadera
 47. 1. Ditt sätt att blanda in mig i diskussionen var konfrontativt och konfliktsökande, eftersom du för det första skrev att jag sällan "vågar" kritisera muslimsk homofientlighet. För det andra för att jag inte hade ett dugg med diskussionen att göra. Du blandade in mig i samband med din besvikelse över att dina bloggbesökare inte rusade till ditt försvar mot signaturen Greger (som om de skulle sitta klistrade vid bloggen 24 timmar om dygnet.) Men vad har jag med det att göra?

  2. Din kritik av min blogg handlar alltså om att du tycker jag inte ”vågat” skriva särskilt mycket om islamsk homofientlighet de senaste två åren. Men den kritiken är irrelevant. För det första för att jag (vilket du själv understrukit) visst ”vågar” kritisera islam och för det andra för att jag befinner mig utomlands! Jag fokuserar på annat än homofrågor! Jag håller inte koll på vilka muslimska organisationer som gör vad i Malmö och Göteborg. (Däremot surfar jag ibland in på Världen Idags sajt av gammal vana, särskilt de senaste veckorna, då tidningen i princip fallit sönder.) Jag fokuserar på Inkatha Freedom Partys valmanifest. På korruptionen inom ANC. Jag studerar bögliv i Zimbabwe och Sydafrikas historia. När jag kommer hem till Sverige kan jag studera källarmoskéer i Rosengård och Kortedala. Men inte nu.

  3. Jag kommenterade ditt användande av ordet mod när det gäller kritik av islam eftersom jag inte tycker att det krävs något mod. Det är därför jag sätter ordet "vågar" inom citationstecken här ovan. Jag är inte rädd för att bli kallad islamofob (eller rasist) av kulturvänstern eller någon annan.

  SvaraRadera
 48. Tor

  Du snackar om konfliksökande.

  "som om de skulle sitta klistrade vid bloggen 24 timmar om dygnet." Nämen gör de inte det? Återigen sprider du korkade kommentarer. På några timmar borde någon mer än jag kunna bemöta Greger. Det har jag all rätt att framföra. Och även om det inte har direkt koppling till din blogg jämförde jag med hur folk oftare där bemöter sådana som Greger. Det har jag all rätt att framföra.

  "Jag håller inte koll på vilka muslimska organisationer som gör vad i Malmö och Göteborg. (Däremot surfar jag ibland in på Världen Idags sajt av gammal vana, särskilt de senaste veckorna, då tidningen i princip fallit sönder."

  Oj vilka vanor du har. Du bryr dig tydligen inte om att kolla Dagens Nyheter och andra tidningar som berättar om ditt gamla hemland som du kanske även ska flytta tillbaka till utan bara Världen idag. Du har just avslöjat det jag framfört, du är fixerad vid Världen idag. Och noterat att även de perioder de senaste två åren du bott i Sverige har du inte heller skrivit om homofientliga samfund.

  "När jag kommer hem till Sverige kan jag studera källarmoskéer i Rosengård och Kortedala"

  Mycket tveksamt om du gör det, mitt tips är att du inte vågar stöta dig med de många av dina trogna besökare som är av den typen som kallar all kritik mot muslimska samfund för islamofobi. Men förhoppningsvis är min prognos fel.

  Härmed placerar jag streck i den här debatten. Jag är en av få HBT-bloggare som faktiskt har civilkuraget att kritisera homofientliga samfund. Du skyller på än det ena, än det andra, är du inte bortrest så har du inte lärt dig något om islam. Återigen lär dig om muslimska homofientlighet. Det är inte svårare än att granska kristen homofientlighet.

  Varje nytt meddelande i den här debatten kommer raderas utan undantag.

  Bengt

  SvaraRadera
 49. Greger

  Du har postat fyra kommentarer idag som jag sedan raderat.

  Du kommer aldrig någonsin få något mer publicerat här.

  Du är en tönt. Analysen av dig är gratis. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 50. Från och med idag är den här bloggen modererad. Tacka nicket Greger för det.

  Bengt

  SvaraRadera