torsdag 21 april 2011

HBT-kultur. Halva liv - Mats Strandberg.

Från låten American Life av Madonna. 2003.
I’d like to express my extreme point of view
I’m not a Christian and I’m not a Jew
I’m just livin’ out the American dream
And I just realized that nothin’ is what it seems
Madonna blev attackerad av många konservativa debattörer i USA efter att hon släppt singeln American Life. Videon var bl.a. en uppgörelse med dåvarande presidenten George W Bush. I´m not a Christian and I´m not a Jew kan tolkas som kritik mot hur islamofobin spred sig snabbt i USA efter 2001. En intolerant attityd som nådde fram till riksdagshuset i Stockholm 2010. Och är en accepterat inom delar av Tea Party-rörelsen idag. President Barack Obama "anklagas" för att vara muslim.

Men det är "nothin´is what it seems" som främst är tillämpbart på Halva liv (utgiven 2010) av Mats Strandberg som i flera år var reporter på gaytidningen Qx. För Madonna var det kritik mot dubbelmoralen som är vanlig i USA. För huvudpersonen Jessica i Halva liv handlar det om att få reda på saker som gör att det mesta måste omprövas.

Den första boken av Mats Strandberg som jag läst var Jaktsäsong, den var sådär. Intressant eftersom den handlade mycket om händelser med koppling till gayställen i Stockholm. Men hade det inte varit för homotemat hade den nog inte fått godkänt egentligen.

Halva liv är radikalt annorlunda än Jaktsäsong. Hade jag inte visst att Strandberg är ansvarig för båda böckerna hade jag gissat det var en annan författare. Där Jaktsäsong handlar mycket om ytliga relationer, om än med vardagliga problem, närmar sig Halva liv hur det är att vara människa från ett annat håll.

Till en början är berättandet närmast sävligt. Och inte blir det mer dramatiskt för att Jessica reser från sin hemstad Stockholm till Österlen. Visst har hennes farmor dött, men trots sorgen är det till en början något av ett lugn som präglar stämningen. Jessica är tvungen att äta antidepressiva tabletter efter att hennes tidigare pojkvän, Jakob, plötsligt lämnade henne med bara en lapp.
Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte.
För Jessica är Jakobs försvinnande närmast ett trauma. Och där på Österlen börjar dramatiken. När hon får en dagbok som hennes farmor lämnat efter sig. Avslöjanden. Saker som hon tolkat som sanningar har varit lögner. Sedan möter hon Jakob igen. Återigen nya avslöjanden

I boken blir det återblickar om hur det var att vara gay på 1950-talet. Det beskrivs nyanserat. Men mycket handlar också om utanförskap, något som inte bara HBT-personer kan känna. I sista delen av boken förvandlas den till en thriller där Jessica måste kämpa för sitt liv. När hemligheter från förr hinner i kapp människor får det ibland konsekvenser.

Men saker som är svåra kan också göra människor mer hela, inte bara halva.

Det här är en bok att rekommendera. Den är inte perfekt men om Jaktsäsong var sådär är Halva liv väl godkänd.

Jag önskar mina bloggbesökare Glad påsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar