söndag 17 april 2011

Kd och sd i konflikt med alla barnrättsföreningar.

I förra bloggposten kommenterade jag konflikten om en svensk version av kampanjen. "It gets better". Rädda barnen har känt sig tvingade att förtydliga att de ändrat sig och nu är för att samkönade och olikkönade par bör ha samma möjligheter att prövas som adoptivföräldrar. Från Rädda barnens hemsida.
Såhär ser Rädda Barnens rikstyrelses beslut ut angående rätten till föräldraskap utifrån sexuell läggning eller könsidentitet:

Styrelsen beslutar

att För ett barn är det centralt att växa upp med människor som bryr sig om det och som på stabil grund kan ge den omsorg barnet behöver. Det är också viktigt att barnet får känna att den familjeform det lever i är accepterad av samhället och att deras familj är ”lika mycket värd” som andra familjer. Det finns som Rädda Barnen ser det ingen anledning att diskutera föräldrars/vårdnadshavares lämplighet att utöva ett föräldraskap utifrån deras sexuella läggning eller könsidentitet. Det gäller även rätten till adoption.
Föreningen BRIS är också sedan flera år för nuvarande adoptionslag.
Idag säger BRIS ordförande Ingela Thalén att barnrättsorganisationen BRIS ger sitt stöd till den svenska lagstiftningen kring adoption och insemination. En lag som nu inkluderar homosexuella.

Så var inte fallet när frågan gick ut på remiss, då man var negativt inställda till at samkönade par skulle kunna prövas för adoption.
Artikel från 2010 där Adoptionscentrums kommmunikationsstrateg Inga Näslund blev intervjuad.
Jag tror tyvärr att det dröjer ytterligare många år innan det blir möjligt med internationella adoptioner till samkönade par, men om vi börjar här på hemmaplan, kan det vara ett steg på vägen.
Redan 2001 förklarade den då nye Barnombudsmannen att samkönade och olikkönade par bör få adoptera på samma villkor, något som blev verklighet i början av 2003.
Den nya barnombudsmannan Lena Nyberg är jurist och trebarnsmamma, för tillfället hemma med en nio månader gammal son. Hon börjar jobba som BO den 19 februari. I en intervju i Expressen ger hon sin synpunkt på homosexuellas möjligheter att adoptera barn:

- Jag tror att barn behöver kärlek och omtanke. Och jag kan inte se att två kvinnor eller två män skulle vara sämre eller bättre på att ge detta än andra par. En familj står dessutom för något annat i dag. Många föräldrar lever ensamma, barn har styvföräldrar. Kärnfamiljens gränser har luckrats upp.
Hur är situationen då i andra länder? När det gäller familjerätt brukar vi oftast hänvisa till övriga länder i Norden. Norge, Danmark och Island har helt likställt lagarna för samkönade och olikkönade par när det gäller adoptioner. Finland planerar göra detsamma, där tillåts hittills bara närståendeadoptioner för homopar. I alla fem länderna får lesbiska kvinnor bli inseminerade vid kliniker. Några andra länder som likställt lagarna när det gäller adoptioner och inseminationer är Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, USA, Brasilien, Uruguay, Argentina, Sydafrika och Israel.

Alla barnrättsföreningar är positiva. Det blir snart nordisk enighet juridiskt. Och all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn. Trots det är två riksdagspartier, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, emot homoadoptioner (förutom närståendeadoptioner) och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker. Trots att sd och kd kallar sig familjevänliga partier är de i princip i konflikt med varje barnrättsförening av betydelse i Sverige.

Sd och kd prioriterar ensidig kärnfamiljsvurm och religiös dogmatism före barnets bästa. Båda partierna struntar även i forskningen. För sd är paradoxen att både de flesta protestantisk-kristna länderna och judiska Israel tillåter homoadoptioner. Men sd (som hyllar lutheranska Svenska kyrkan och är Israelvänligt) är ideologiskt närmare de muslimska och ortodox-kristna länderna när det gäller samkönade par, adoptioner och inseminationer.

Uppdatering 1.

Flera tidningar publicerar idag en ny opinionsmätning från Sifo. Om resultatet hade blivit verklighet hade varken Alliansen eller s+mp+v fått egen majoritet. De två HBT-negativa partierna, sd och kd, får tillsammans 10,4 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010.


Uppdatering 2.

De första prognoserna från valet i Finland idag visar att HBT-negativa och invandringsnegativa Sannfinländarna får framgångar. Partiet är nära att bli största partiet, bara ca 1 procentenhet efter Samlingspartiet i prognoserna. För att landet de närmaste åren säkert ska genomföra planerna på en könsneutral äktenskapslag och likställd adoptionslag är det viktigt att Samlingspartiet (motsvarigheten till Moderaterna) blir störst. Ofta har man gett uppdraget att bli statsminister till ordföranden för det största partiet i parlamentet. Även om det är osäkert om man verkligen skulle behålla den principen med Sannfinländarna som största parti är det inte omöjligt.

Hamnar Sannfinländarna i nästa regering i Finland kan det fördröja ett förslag om en könsneutral äktenskapslag. Även partiet negativa attityd till EU kan till viss del påverka situationen för HBT-rättigheter. Hittills har de flesta länder varit för EU-kommissionens förslag om att att alla länder ska vara skyldiga att införa lagar mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning, religion och funktionshinder inom i princip alla samhällsområden. Med Sannfinländarna i regeringen är det risk att landet ansluter sig till Tyskland och Tjeckien om att försöka stoppa kommisionens förslag till nytt antidiskrimineringsdirektiv. Men än är det givetvis inte avgjort vilka partier som ska bli med i regeringen. Bara Gröna förbundet har hittills uteslutit att vara med i samma regering som Sannfinländarna.

Uppdatering 3.

Sannfinländarna vill tydligen även avskaffa möjligheten för lesbiska par att bli inseminerade vid kliniker. Samma åsikt har Kristdemokraterna. Det är dock i princip ingen risk att övriga partier skulle försämra någon reform för HBT-personer. Däremot kan Sannfinländarna blockera nya reformer om de skulle hamna i regeringen.

Uppdatering 4.

Expressen redovisar en kommentar från Sannfinländarnas ordförande.
Nu kommer värdekonservatismen upp på den finska dagordningen, säger Timo Soini:
- Familjen, moral, lag, ordning och armén ska behålla sin status, inte förfalla.
Yeah, Timo Soino. Att diskriminera samkönade par är omoraliskt. Och din definition av familj lär vara lika snäv som ditt intresse för att samarbeta för att tillsammans lösa Europas gränsöverskridande problem.

Homofientliga Kristdemokraterna är en av förlorarna, 4,0 % (-0,8) när alla röster är räknade. Sannfinländarna 19,0 % (+15,0). Samlingspartiet blir största parti 20,4 % (-1,9).

Övriga partier, Socialdemokraterna 19,1 %(–2,3), Centerpartiet 15,8 % (–7,3), Vänsterförbundet 8,1 % (–0,7), De gröna 7,2 % (–1,2), Svenska Folkpartiet 4,3 % (–0,3)


Uppdatering 5.

Fler artiklar om valet i Finland.

5 kommentarer:

 1. Haha. För att vara negativ mot ett växande SD så räknar du in KD:s resultat till SD:s. SD har växt med 0.9% sedan valet. Enkelt fakta. KD fick stödröster i valet och är nu på sin riktiga nivå och åker nog ur nästa val då det kommer vara nog med problem för borgarna att rädda centern i riksdagen.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Det här är ingen partipolitisk blogg. Jag konstaterar inte annat än faktum. De två riksdagspartier som är HBT-negativa har tillsammans minskat. Det här är en site om HBT-rättigheter och själv tycker jag det är lika illa att kd är HBT-negativa som att sd är det. Att de tillsammans minskar är dock faktum.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Nathaniel Lindén17 april 2011 kl. 21:10

  @ Anonym

  Haha! Du lyckas undvika att läsa att Bengt skriver:
  "De två HBT-negativa partierna, sd och kd, får tillsammans 10,4 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010"
  Det handlar alltså inte om att smutskasta Sd och peka på hur de går tillbaka, utan endast att belysa att den hbt-negativa delen av svensk politik krymper.

  SvaraRadera
 4. Det du nu tydligt visat är bara att Rädda barnen och Bris egentligen innerst inne anser att det är naturligt och bäst för barn att växa up med en mor och far, men att de känner sig tvingade ändra uppfattning pga den starka opinionen i media, en opinion styrd av främst RFSL och homosexuella kändisar.

  SvaraRadera
 5. Anonym

  Ja, och att svenska myndighet lämnade rasbiologin efter 1945 berodde på att de var tvungna till det av svensk media och den judiska lobbyn eller? Egentligen ville de fortsätta mäta samiska skallar eller?

  Eller var det så att att barnrättsföreningar kände sig tvingade vara emot homoadoptioner fram till för några år sedan pga den starka konservativa opinionen i delar av media och en opinion styrd av Kristdemokraterna och frikyrkliga kändisar?

  För övrigt har du dålig koll på vad som var barnrättsföreningarnas invändning emot homoadoptioner, förutom närståendeadoptioner som de var för. Det var INGEN av dem som argumenterade för att det i sig är viktigt att barn ska bo med "en pappa och en mamma". Deras argument var istället att det då inte var tillräckligt utrett att det var till barnets bästa att även tillåta internationella homoadoptioner och att barnen riskerade dubbelt utanförskap eftersom homorelationer då ännu var tydligt "udda" för många.

  Sedan dess har kunskapen om att forskningen visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn ökat. Och fördomarna mot homorelatoner har drastiskt minskat i samhället.

  Inte heller kommenterar du anonym varför Kristdemokraterna accepterar ensamståendes adoptioner och aldrig krävt att den reformen ska avskaffas. Då är de tydligen inte viktigt att barn får "en pappa och en mamma".

  Bengt

  SvaraRadera