fredag 15 april 2011

MFF i Regnbågsparaden i höst?


Sydsvenska Dagbladet har idag publicerat en insändare av mig om homofobi inom sporten. B-delen sid 16 av papperstidningen.


Kommer MFF till Regnbågsparaden?

Anton Hysén är först bland svenska manliga fotbollsspelare av betydelse att komma ut som bög. Tyvärr måste man konstatera att han är modig. Homofobin är vanlig ännu inom manliga lagsporter. Även när fotbollsspelare inte själva har några problem med bögnoja finns det en jargong som gör att många homosexuella lämnar verksamheten trots att de egentligen har talang.

Riksidrottsförbundet försöker göra en del men ofta stannar det vid dokument med fina ord. 10 december 2010 redovisade föreningen sin nya mångfaldssatsning "Öppna dörrarna för fler". 15 lokala föreningar fick dela på 8 miljoner. Inget av projekten hade dock någon koppling till temat HBT (homosexuella, bisexuella och transpersoner)

Något som är tragiskt är att så många heterosexuella killar inom sporten offentligt tiger om homofobin. I Sverige och flera länder har man engagerat sig emot rasism inom fotbollen, något som givetvis är viktigt. Men homofientlighet är ett annat problem som man borde tydligt jobba emot. Men få vill engagera sig.

En del positiva tecken finns det dock. Några fotbollsklubbar har varit med vid Stockholm Pride de senaste åren. Stockholms Elithandboll har börjat engagera sig för bögars och lesbiskas situation. När ska idrottsföreningar i Skåne börja med samma sak? Kommer MFF att vara med vid Regnbågsparaden i höst? Eller har klubbarna råd att förlora duktiga spelare bara därför att man inte är tillräckligt tydliga med att verksamheten är öppen för alla? Då förtjänar ni "rött kort"!

Bengt Held, liberal
Malmö

Tidningen har till insändaren bifogat en bild från en tidigare parad i Malmö där många människor tillsammans bär en lång Regnbågsflagga. Bildtexten är följande.
Kan vi foga ljusblått till regnbågens färger nästa Regnbågsfestival? Skribenten vill se MFF i Regnbågsparaden i höst.
Ljusblått är MFF:s färg.


Uppdatering 1.

Förtydligande.

Snubbarna på bilden till här bloggposten är inte ifrån MFF. Jag vill å det bestämdaste dementera att jag genom publicerandet av bilden antyder att de två mörkhåriga killarna måste vara hetero.


Uppdatering 2.

Att Anton Hysén kommit ut som bög har som bekant fått genomslag internationellt. Kanske extra mycket i Storbritannien eftersom Antons pappa Glenn Hysén är känd där efter att ha varit engagerad inom fotbollen i Liverpool. Men nyheten har även nått Tyskland.

Berliner Kurier berättar att sportutskottet i Förbundsdagen (ena av det tyska parlametets kamrar) häromdagen hade ett möte med bara en fråga på dagordningen. Homosexualitet inom professionell sport. Bl.a. var Marcus Urban, som kommit ut som bög efter att ha lämnat en fotbollskarriär, där som inbjuden gäst. Partierna i sportutskottet, även kristdemokratiska CDU, var ense om att det är ett problem att ingen manlig elitfotbollsspelare är öppet homosexuell och att det avslöjar något om attityden inom sporten.

Den här debatten har förts i Tyskland på allvar sedan förra året. Men Hyséns avslöjande har nog till viss del ökat intresset för problemet. En vanlig fråga i den tyska debatten är "Varför har vi ingen öppet homosexuell manlig elitfotbollsspelare?". Det har vi, kan vi svenskar stolt konstatera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar