fredag 15 april 2011

HBT-negativa Sannfinländarna väntas få framgång.

På söndag håller Finland parlamentsval. Enligt opinionsmätningarna förväntas ett parti få betydande framgångar, Sannfinländarna. Det har i vissa svenska tidningar kallats ett högerpopulistiskt parti. Men egentligen kombinerar Sannfinländarna en traditionell socialdemokratisk ekonomisk politik med att vara emot EU, för att landets flyktingpolitik ska bli ännu mer restriktiv och att lämna policyn att svenska språket är obligatoriskt att lära sig i alla skolor.

Sannfinländarna är även ett HBT-negativt parti. De flesta partier i Finlands parlament planerar att införa en könsneutral äktenskapslag där samkönade par på samma villkor som olikkönade par kan adoptera. Två av partierna är dock emot reformerna, Sannfinländarna och Kristdemokraterna. Idag är bara närståendeadoptioner tillåtna för homopar. Det är möjligt för lesbiska kvinnor att bli inseminerade på kliniker.

Kristdemokraterna i Finland mer extrema än i Sverige och Norge.

Kristdemokraterna i Finland är betydligt mer extrema än sina motsvarigheter i Sverige och Norge. Medan Göran Hägglunds parti och Kristelig folkeparti i Norge lämnat den homofientliga retoriken håller deras kolleger i Finland kvar vid den. Deras ordförande, Päivi Räsänen, har offentligt kommenterat att hon menar att homosexuella och bisexuella inte bör skaffa sig någon samkönad relation eftersom det "är en synd för någon som är kristen".

De andra partierna, som är HBT-vänliga, är Samlingspartiet (motsvarigheten till Moderaterna), Centern, Socialdemokraterna, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och liberala Svenska folkpartiet.

Gröna förbundet populäraste partiet i HBT-enkät.

HBT-siten Qruiser har gjort en enkät bland de medlemmar som bor i Finland.
Under vecka 13 har en valundersökning legat ute för Qruisers 15 000 finska medlemmar. Slumpvis utvalda som loggat in på sajten har getts möjlighet att svara på frågan om vilket parti de skulle välja om det var val idag, vem de vill se som ny statsminister och vilka frågor de anser vara viktigast för den hbt-politiska rörelsen att driva....

Gröna förbundet har tveklöst starkast stöd i hbt-gruppen med hela 28,5% av röster följt av Samlingspartiet som får 13,5% i stöd. Vänsterförbundet kommer strax efter med 12,8% följt av Finlands Socialdemokratiska parti med 7,9%.

Det uttalat invandringsfientliga partiet och även klart negativa i hbt-frågor, Sannfinländarna, får i Qruisers valundersökning 7%. Trots att det är en hög opinionsnivå så är det tydligt lägre än i de allmänna valundersökningar som nu görs. I tidningen Helsingin Sanomats undersökning den 17 mars fick Sannfinländarna t.ex 18,4% i stöd.

I Helsingin Sanomat-undersökningen av opinionsläget fick Gröna förbundet 8,8%, att jämföra med 28,5% bland hbt-väljarna. Fortsätter man jämföra med resultatet från Helsingin Sanomat är det tydligt att de etablerade partierna överlag har ett svagare stöd än genomsnittet bland hbt-väljarna. Samlingspartiet får 20,7% i HS mot Qruisers beskedligare 13,5%, Socialdemokraterna 17,4% hos HS och 7,9% hos Qruiser och Centern 18,3% i HS mot 5% hos Qruiser. Svenska Folkpartiet får 4,1% hos HS medan man bland Qruisers svarande får 3,5%. Kristdemokraterna får 3,5% hos HS och endast 0,2% hos Qruiser.
HBT-föreningen Regnbågsankan har låtit politiker från de olika partierna besvara en enkät om fyra frågor. Det bör förtydligas att den bara sänts ut i de delar av Finland där flest svenskspråkiga bor, de södra delarna. Och att det är en minoritet av de som fått enkäten som svarat. Tendensen är trots det intressant.

Bland alla partier, förutom Sannfinländarna och Kristdemokraterna, är det bland kandidaterna betydande stöd både för en könsneutral äktenskapslag och att transsexuella ska få spara könsceller för att efter "könsbytesoperationen" kunna bli biologiska föräldrar. Några få är tveksamma men färre än väntat när det gäller sparande av könsceller. Jag hade nog annars förväntat mig att att de flesta skulle tveka om den reformen eftersom de inte kände till debatten.

Bland kandidaterna från Sannfinländarna och Kristdemokraterna är svaren mer blandade, vissa är positiva, andra inte. En av frågorna i enkäten är för övrigt följande.
Tycker du det är lämpligt att två män eller två kvinnor dansar pardans på Presidentens bal i direktsänd tv?
En av kommentarerna.
Dans lär vara bra för både kropp och själ, förutom möjligen Päivi Räsänen & kumpanernas själ då...
Även nästan alla från Sannfinländarna och Kristdemokraterna tycker det är alright, En kristdemokrat är dock negativ .
Nej, det tycker jag inte.

3 kommentarer:

 1. "Päivi Räsänen, har offentligt kommenterat att han..."

  Räsänen är en hon, men det var säkert bara ett stavfel. (och jag har svårt att tro att Räsänen är för ord som "hen", som har diskuterats mycket i Sverige. Men i och för sig att vi inte det problemet heller inte, med finskans könsneutrala "hän".)

  SvaraRadera
 2. Annars, tack för en intressant blogg! :)

  SvaraRadera
 3. Sofiamaa

  Hehe jag visste faktiskt inte det var en hon men har nu rättat det. Räsänen är betydligt mer bildmässigt anonym i svensk media än Sannfinländarnas ordförande. :-)

  Bengt

  SvaraRadera