tisdag 19 april 2011

Homohatande muslim besökte Göteborg. RFSL protesterade inte.

I fredags kom den muslimske predikanten Bilal Philips till Göteborg. Han är från Jamaica, ökänt för att homofientlighet är vanligt där. Och Bilal Philips har bl.a. argumenterat för att homosexuella som haft en samkönad relation bör avrättas. Den vidriga attityden har han inte försökt att dölja. Trots det blir han inbjuden av en muslimsk förening i Göteborg för att tala om intolerans - mot muslimer.

Från Dagen.
På fredagen kom den omstridde muslimske predikanten Bilal Philips till Göteborg. Philips har riktat så hårda angrepp på icke renläriga muslimer, judar och homosexuella att han nekas inresevisum till Storbritannien och Australien.

I Göteborg ska Bilal Philips föreläsa vid samlingar arrangerade av det muslimska ungdomsförbundet Tuff. Temat för konferensen är islamofobi och unga muslimers situation i Sverige.

- Vi vet att Bilal Philips är en kontroversiell person, säger Amani Aziz, talesman för Tuff, till Göteborgs-Posten.
Nu blev det väl protester från politiker och HBT-engagerade i Göteborg eller? Nix, de undvek tydligen fegt nog att protestera.

Nåja, Nalin Pekgul (s) protesterade faktiskt. Hon ska ha skarp kritik för att hon inte respekterar Lars Vilks rätt att göra satir som riktar sig emot islam. Men här förtjänar Pekgul en eloge. Från Expressen.
Men de argumenten bet inte på S-politikern Nalin Pekgul, som sa sig vara fruktansvärt upprörd över "vidriga konvertiter som sprider ett sånt hatbudskap".

- Det är intressant att våra muslimska organisationer i Sverige gång på gång bjuder in förfärliga personer med förfärliga åsikter... det är alltid någon tokskalle som ska bjudas in.

Dessutom, påpekade hon, är det ofta seriösa institutioner som Arvsfonden eller Ungdomsstyrelsen som ger pengar till organisationer som TUFF.
Liberala Göteborgsposten skrev på ledarplats.
Det är beklagligt att en förening med stora möjligheter att minska islamofobin i samhället istället gör tvärtom bjuder in en person som bekräftar intoleranta människors syn på islam som en fanatisk, ojämnställd och våldsbenägen religion. En sådan förening kan omöjigt få fortsatta kommunala bidrag. Göteborg bör därför säga nej till den ansökan som för tillfället ligger inne.
Man kan inte annat än instämma. Göteborgstidningen rapporterade från själva mötet.
Trots det fick jag inte svar på mina frågor om vad som är värst, homofobi eller islamofobi.
Sydsvenska Dagbladet berättar om protester när Bilal Philips besökte Köpenhamn.
Imamen Bilal Philips kom till Nørrebro i Köpenhamn på söndagen. Det gjorde också ett hundratal demonstranter som ville visa sin avsky för den kontroversielle kanadensarens åsikter om sharialagstiftning.

Strax före klockan 15 dök han upp vid Korsgadehallen på Nørrebro. Bilal Philips. Den kontroversielle imamen som bjudits in av Islamisk Trossamfunds ungdomsavdelning, Munida.

I nästan samma stund som predikanten steg ur bilen gjorde några av hans sympatisörer sig hörda.

– Sharia i Danmark! Sharia i Danmark!”, skanderade en grupp unga män som samlats utanför hallen.

Väl inne i den fullsatta hallen höll Bilal Philips ett långt tal om dagens ämne – islamofobi. Samma tema stod på agendan när han talade i Göte­borg, på den islamiska ungdomsföreningen TUFF:s (Troende unga framtida förebilder) inbjudan, tidigare ­­ i helgen.

Men det är kanske just hans åsikter om sharialagstiftning som Bilal Philips gjort sig allmänt känd för.

Det och dödsstraff för homosexuella samt att han försvarat självmordsbombare.

Bilal Philips besök har varit hett debatterat i Danmark under veckan. Många har krävt att Islamisk Trossamfund tar avstånd från predikantens idéer. En del politiker tyckte dessutom att man, likt Storbritannien och Australien, inte borde ha släppt in honom i landet.

De som bjudit in honom ville dock inte prata om arrangemanget när vi stötte på dem utanför hallen.

– Vi talar inte med pressen.

Till danska tidningen BT sa dock talesmannen för Islamisk trossamfund, Imran Shah, att det kanske inte var särskilt lämpligt att bjuda in Bilal Philips.

– Om vi hade kunnat göra om det och ta ett beslut idag så hade vi inte bjudit in honom.

Diametralt andra åsikter än de som förknippas med Philips uttalades högljutt bara en bit ner på gatan.

Ett hundratal personer hade samlats för att höra politiker och re­presentanter för olika föreningar ­hålla tal där de fördömde vad de kallade religiös extremism och sexism.

– Med sådana arrangemang de har där borta så gör de snart Dansk Folke­parti arbetslösa, sa Jaleh Tavakoli, den numera avhoppade danske vänsterpartisten och en av talarna vid demonstration.

Politikern Kamal Qureshi från Socialistisk folkeparti var också en av talarna.

– Jag tycker det är bra att folk kommer hit och säger ifrån. Så att folk inte tror att vi accepterar det han står för därborta, sa han och pekade bort mot Korsgadehallen.

Av säkerhetsskäl valde polisen att flytta på demonstranterna ett par hundra meter från hallen. Det närmaste sidorna kom varandra var när representanter för Islamiskt Trossamfund kom över till demonstranterna för att bjuda på kaffe och kakor.

De möttes bara av nekande huvudskakningar, motthugg och plakat med texten ”Kaffe kan inte ta bort den beska smaken”.
Varför arrangerade inte RFSL-Göteborg motsvarande protester när han var i den staden. Och varför protesterade inte Vänsterpartiet precis som deras motsvarighet i Danmark? Faktum är att i Norge och Danmark vågar partier från höger till vänster manifestera emot homofientlighet oavsett om den är kristen, muslimsk eller nationalistisk.

Men i Sverige tiger ofta RFSL, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om muslimsk homofientlighet. Deras ursäkt, att det kan "gynna högerextremister" att protestera mot homohatande islamister blir närmast patetisk. Om det är något som gynnar högerextremister är det att ge dem monopol på att bekämpa homofientliga islamister. Det har folk till vänster fattat i Norge och Danmark. Men inte Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Sverige. De borde skämmas för att fegt tiga om situationen. Samma sak gäller både för RFSL-riks och RFSL-Göteborg som tycks vara helt handfallna både på sina hemsidor och när det gäller att organisera protester. I de flesta andra länder protesterar HBT-rörelsen både mot kristna och muslimska hatpredikanter. Men tydligen inte Sverige.

HBT-politiker i riksdagen kan nog tävla om att fördöma Danmarks främlingsfientliga integrationsdebatt. Ibland med rätta. Men Danmarks HBT-förening LBL hade det civilkurage som RFSL och politiker från höger till vänster i Göteborg tydligen saknade. Kritik bör även riktas mot RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund för att hon inte fixat att föreningen kommenterat besöket av den homohatande muslimska predikanten. Det kunde LBL göra.

1 kommentar:

  1. Jag instämmer helt. RFSL:s agerande, eller snarare ickeagerande, är ryggradslös. Jag blir så less på att alltid bli misstänkt för att vara islamofob, främlingsfientlig eller rent av rasist. I själva verket är jag raka motsatsen, men kan inte vara tyst när jag hör homofoba uttalanden - oavsett var ifrån de kommer. Varför är folk så rädda?

    Philips har fortsatt sin föreläsningsturné till Frankfurt. Tyskland har nu bestämt att kasta ut honom ur landet. Blir landet nu anklagad för att vara rasistisk, tro?

    http://www.thelocal.de/national/20110421-34559.html

    Glad påsk! Alltid läsvärda inlägg på din blogg :)

    SvaraRadera