onsdag 13 april 2011

Muf bör bli för en HBT-konvention i FN.

Igår skrev jag om min debattartikel på Qx.se om Moderaternas stämma (kongress) i höst.

Muf tyvärr ännu emot att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN.

Moderata ungdomsförbundet (Muf) samlas till arbetsstämma 26-28 augusti. Och även där är det givetvis möjligt för medlemmar att lämna HBT-vänliga motioner. Det är dock bråttom. Redan på fredag, 15 april, är sista dagen. Hur folk gör för att sända motioner avslöjas här.

Moderata ungdomsförbundet har länge varit HBT-vänligt och pådrivande emot m för en bättre politik för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Det är dock två reformer som Muf ännu inte är för. De är emot att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN. (Moderaterna är däremot för den reformen och alltså bättre än Muf när det gäller den delen). Fakta och argument om reformen hittar du här.

Muf tvekar om arbetsgivare och utbildningsansvariga ska bli skyldiga att jobba förebyggande mot alla typer av diskriminering i lagen (kön, könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, religion, funktionshinder och ålder). Fakta och argument om reformen hittar du här.

Muf är den fjärde och sista politiska föreningen som jag i år tipsar om när det gäller att lämna HBT-vänliga motioner. Tidigare har jag gjort samma sak när det gäller Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiets ungdomsförbund. Cuf tvekar ännu, precis som Muf, om förslaget om att arbetsgivare och utbildningsansvariga ska bli skyldiga att förebygga alla typer av diskriminering.

De flesta andra partier och ungdomsförbund är redan för i princip alla centrala HBT-reformer. Jag har inte kontaktat och tipsat om Sverigedemokraterna, Sverigedemokratiska ungdomsförbundet och Kristdemokratiska ungdomsförbundet trots att de är HBT-negativa. Orsaken är att jag bedömer att det inte är möjligt att påverka dem utan att de är fast i sin konservatism och ointresserade av att bli HBT-vänliga.

Republikansk politiker i USA erkänner att det är känslor som orsaken till att han är emot homoäktenskap.

Svenska Dagbladet berättar om att Donald Trump är en av favoriterna bland republikanska sympatisörer att bli partiets presidentkandidat 2012. Vad han tycker om en könsneutral äktenskapslag? Gissa. Annars berättar Pinknews om hans "argument".
“I’m against it,” Trump said. “I just don’t feel good about it, I don’t feel right about it. I’m against it.”

“And I take a lot of heat because I come from New York. You know for New York it’s like, ‘How can you be against gay marriage?’ But I’m opposed to gay marriage.”
Hans resonemang är fascinerande. Men också avslöjande. Många andra, både i Sverige, USA och andra länder, låtsas som att de är emot en könsneutral äktenskapslag av rationella skäl. Kristdemokraterna i Sverige hade för några år sedan ett förvirrat försök att hänvisa till "barnets bästa" trots att förändringen av äktenskapslagen inte hade någon som helst påverkan på de lagar som reglerar situationen för barn. Trump erkänner att det handlar om känslor. Men lagar kan givetvis inte styras främst av vad en människa personligen gillar eller inte. Och definitivt inte när det gäller centrala mänskliga rättigheter oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder etc.

Däremot har han rätt i att de flesta i New York är för homoäktenskap. En ny opinionsmätning visar ett rekordhögt stöd, 58 % , medan bara 36 % är emot. Extra intressant, för Trumps och andra från hans parti, är att nästan hälften, 45 %, av de i New York som sympatiserar med Republikanerna är för en könsneutral äktenskapslag. Senare i år väntas delstatsparlamentet rösta om reformen, det är dock ovisst om det blir majoritet för.

Bögar i Storbritannien får bli blodgivare - om de inte haft sex med någon annan man de senaste 10 åren.

Storbritanniens borgerliga regering har planer på att avskaffa totalförbudet för män som har sex med män att bli blodgivare. De får dock inte ha haft sex med någon annan man de senaste 10 åren. Även Socialstyrelsens förslag i Sverige har en karenstid, dock "bara" ett år. Medan jag kan ha en viss respekt för att reglerna är annorlunda för män som har sex med män (hiv är statistiskt betydligt vanligare inom gruppen än övriga befolkningen) tycker jag att 10 år som karensperiod närmast är oförskämt mot homosexuella och bisexuella män.

Här i Sverige är politiker inte inblandade i detaljreglerna för blodgivning men i princip alla riksdagspartier har gett sitt stöd åt Socialstyrelsens förslag. Det skulle egentligen trätt i kraft redan förra våren men eftersom många landsting och regioner bett om uppskov har de fått det fram till juni i år. Förhoppningsvis blir förslaget förverkligat då.

Dagen berättar om att Jehovas vittnen vunnit en delseger i konflikten med Regeringen om samfundet ska ha rätt till statsbidrag eller inte. Regeringen har nekat det bl.a. med argumentet att Jehovas vittnen inte följer "samhällets grundvärderingar". Tidigare har jag här på bloggen skrivit om det problematiska i att homofientliga religiösa samfund får statsbidrag utan att det ifrågasätts om deras policy är förenlig med "samhällets grundvärderingar". Och när Jehovas vittnen tydligen nekats bidrag av den orsaken blir det än mer inkonsekvent och absurt.


Uppdatering 1.

Riksdagen ska idag debattera Familjerättsliga frågor. Debatten väntas starta ca 15.00-16.00. och kan följas direkt på riksdagen hemsida.

Gustav Schyllert, generalsekreterare i Muf, har mailat följande.
För att allt skall bli rätt på Din blogg:

- motionstiden är satt till den 21 april.
- motioner skall enligt vår stadga inges via distrikten, varför Östergötlandsdistriktet som du refererar till har satt 15 april som sin dag!

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är en sak för muf-medlemmar vad muf bör

  SvaraRadera
 2. Greger

  Jag tycker då det är en sak för mig som bloggare att kommentera och ge vilka tips som jag vill ge. Varför tycker du att du har rätt att blanda dig i vilka tips jag ger när du inte tycker jag har rätt att blanda mig vilken HBT-politik jag menar muf bör föra?

  Logik?

  Bengt

  SvaraRadera