tisdag 5 april 2011

Jimmie Åkesson (sd) liberal som älskar bögar och lesbiska?

Är Sverigedemokraterna ett HBT-vänligt parti? Eller homofobt? Eller varken eller? Det ska jag besvara i den här bloggposten.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson har gjort ett besök på Stockholms nya gayklubb Tvåan avslöjar Svenska Dagbladet. På kultursidorna alltså. Åkessons besök hos dragshowartisten Miss Inga och HBT-folket var inte så dramatiskt att det hamnade på nyhetsplats i tidningen.
Förvånade klubbkids kunde i helgen kändisspotta Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Stockholms just nu trendigaste gayställe. I sällskap av särbo, vänner och livvakter väckte han viss uppmärksamhet inne på Miss Ingas vip-avdelning på Berns nattklubb 2.35:1 (”Tvåan”). Försöker SD gå samma väg som holländska invandringsfientliga politiker som Pim Fortuyn och Geert Wilders, som aktivt raggat homosexuella väljare genom att utmåla islam som ett hot mot sexuella minoriteter?

Faktum är att SD påbörjade sin bögflirt redan förra våren, då Åkesson i en debattartikel bad om ursäkt för homofoba uttalanden som företrädare för hans parti gjort. Att döma av surret inne på Berns i lördags är mottagandet emellertid svalt. Fast Åkesson själv såg ut att trivas hos Miss Inga.
Att politiker från sd försöker värva människor på gayklubbar i Stockholm är inte något nytt. Möjligen blir det mer dramatiskt när det är självaste ordföranden i partiet som är på den typen av ställen. En politiker som nu även är riksdagsledamot.

Sd får 10 % i senaste webenkäten från Qx.

Det är ingen hemlighet att en del HBT-människor och invandrare sympatiserar med Sverigedemokraterna. HBT-siten QX gjorde senast 27 mars en webenkät där frågan var "vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval idag". Resultatet blev följande. (Siffrorna i parantes är förändringen jämfört med motsvarande enkät 12 september 2010)

Moderaterna 29 % (oförändrat)
Socialdemokraterna 22 % (+2)
Miljöpartiet 12 % (-3 )
Sverigedemokraterna 10 (+3 )
Folkpartiet 8 % (-2 )
Vänsterpartiet 8 % (-1)
Centerpartiet 4 (-2)
Feministiskt initiativ 2 % (-1)
Kristdemokraterna 1 % (oförändrat)
Piratpartiet 1 % (-1)

Alliansen får 42 %, samma siffra som s, mp och v tillsammans. Att siffrorna är så stabila som de är tyder möjligen på att de är hyfsat tillförlitliga om hur partisympatierna är bland Qx-besökare. (Vilket inte är detsamma som HBT-personer generellt, för övrigt är en del av sitens besökare heterosexuella). Det är också möjligt för människor som inte annars besöker Qx att rösta.

Qx gjorde därför en egen enkät september 2010.
Om homo-bisexuella medlemmar på Qruiser skulle välja idag....Sverigedemokraterna tar plats med 5,3%

Qruiserundersökningen har genomförts måndag till onsdag där totalt 4250 slumpvis utvalda medlemmar på Qruiser svarat på undersökningen varav 4217 gav svar på frågan om vilket parti man tänker rösta på om det vore val idag. Könsfördelningen mellan de svarande är 36% kvinnor, 61% män och knappt 3% transpersoner. Av alla svarande definierar sig 56% som homosexuella, 20,9% som bisexuella, 7,2% som heterosexuella och 5,9% som annat/vet ej.
I riksdagsvalet några dagar senare fick sd 5,7 %. Även om en webenkät inte är tillförlitlig för HBT-gruppen generellt är det en del som tyder på att stödet för sd är ungefär detsamma bland HBT-människor som bland övriga befolkningen.

Jimmie Åkesson konsekvent HBT-vänlig?

Bloggaren Camillas vrå är förtjust över Åkessons besök på en gayklubb i Stockholm och kallar honom för "liberal".
Jag måste säga att jag beundrar Jimmie Åkesson för hans öppna livsstil. Hur många andra partiledare skulle våga dra iväg med flickvännen och SÄPO-tåget på en tvättäkta Gayklubb?

Speciellt inte när man företräder ett parti som många har dragit sig till just för den strikta synen på vissa normer som har med sexuallitet att göra. Då tänker jag på att man inom SD inte ville tillåta samkönade att få gifta sig i kyrkan, homosexuellas rätt att få adoptera eller inte, PRIDE osv.

SD har på kort tid faktiskt gått från att vara ett väldigt strikt och konservativt parti till väldigt liberalt. I Värmland tog man bort kravet man hade på att PRIDE-festivalen inte skulle få genomföras. Från Åkessons håll så tar man HBT-personers rättigheter i försvar så ofta som man ges tillfälle. Åkesson och andra toppnamn besöker bögklubbar/gayklubbar helt öppet för att roa sig.

Personligen tycker jag att det är fantastiskt. För så sent som 2008 var det en helt annan tonart inom partiet. Då var det raka motsatsen och jag vågar påstå att om Jimmie sprungit på gayklubbar då hade han inte varit lika populär. Men som tur är så är det andra tider.

Tack Jimmie Åkesson och resten av partiet som öppet vågar visa att det är absolut inga fel med att tillhöra gaykulturen. Det är faktiskt helt normalt som ni uppenbarligen har insett!
Först noterar jag att partiets avdelning i Karlstad tydligen lämnat sin homofientliga åsikt att Prideparader inte borde tillåtas i staden. Något som givetvis var ett groteskt krav som är oförenligt med yttrande- och demonstrationsfriheten. Om de genuint bytt åsikt eller gjort det av taktiska orsaker är en annan sak.

I början av 1990-talet hade partiet nära kontakt med skinnskallar som ofta gick direkt från partimöten och sedan misshandlade homosexuella och invandrare på stan. I partiets program från 1996 riktas kritik mot att "media förhärligar den homosexuella livsstilen". Ett år senare blev Åkesson ersättare i partistyrelsen.

När jag 2003 kontaktade Jimmie Åkesson som då var ordförande i partiets ungdomsförbund frågade jag honom om det är möjligt att vara öppet homosexuell och engagerad i sd. Han svarade "jag vet inte".

Björn Söder, som är gruppledare för sd i riksdagen, skrev följande på sin blogg sommaren 2007
Pride hyllas av den politiskt korrekta eliten som tillsammans med den mycket framgångsrika och numera inflytelserika homolobbyn försöker normalisera sina sexuella avarter....Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)?

Det svenska samhället är idag i total upplösning. Pendeln har helt enkelt slagit över. Det som är onormalt ses helt plötsligt som normalt.... Fotbollsspelaren Glenn Hysén invigningstalade idag på det perversa homosexevenemanget Stockholm Pride.
Inget HBT-vänligt förslag från sd i riksdagen.

Nåja, de flesta av de 5-8 % bland HBT-människor som sympatiserar med sd menar nog att det där är historia. Och något som Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet bett om ursäkt för. Även om jag tycker att ett partis historia och ursprung avslöjar en del om dess värderingar så har sd-sympatisörerna en poäng. Och jag tror det är kontraproduktivt att bara rabbla upp gamla försyndelser.

Det avgörande är vad sd tycker idag. Bloggaren Camillas framför följande.
Från Åkessons håll så tar man HBT-personers rättigheter i försvar så ofta som man ges tillfälle.
Det där är helt enkelt inte sant. Jag följer regelbundet motioner (förslag) och debatter i riksdagen. Använder HBT, homosexuella, transpersoner etc. som sökord. Och varken Jimmie Åkesson eller någon annan av de 19 partikollegerna har någon gång framfört något positivt ord om homosexuellas rättigheter. Förutom när en sd-ledamot i en debatt kritiserade islamister i Mellanöstern för homofobi. Men ingenting i övrigt. Partiet har inte heller lämnat några som helst motioner om HBT-rättigheter. T.o.m. en del kd-politiker har gjort det och betydligt oftare än sd-politiker framfört någon HBT-vänlig kommentar i riksdagsdebatterna. Inte heller har sd i något riksdagsutskott lämnat någon reservation (alternativt förslag) för någon HBT-reform.

Sverigedemokraterna vill att Svenska kyrkan återigen ska förbjuda vigslar av samkönade par. T.o.m. gruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan har accepterat homovigslarna i samfundet även om de flesta i sak ännu är negativa.

Sverigedemokraterna vill, precis som Kristdemokraterna avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och även ta bort möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Sd är också som ensamt riksdagsparti för att ta bort alla statliga bidrag till RFSL och andra HBT-föreningar.

Sverigedemokraterna har aldrig kritiserat något homofientligt kristet samfund, varken katolska kyrkan, ortodoxa kyrkor eller Livets ord. Kritiken riktas ensidigt mot homofientliga muslimska samfund.

Ska partiet få någon trovärdighet måste de först byta HBT-politik och börja kritisera homofientlighet även från andra än muslimska samfund. Tills dess är det tydligt att partiet har dubbla budskap, ett frihetligt riktat mot gayrörelsen, ett konservativt riktat mot homonegativa.

Jimmie Åkesson liberal? Sd ett parti som blivit HBT-vänligt?

Yeah right.


Uppdatering 1.

Aftonbladet presenterar idag förtroendesiffrorna för riksdagspartiernas ledare. Jimmie Åkesson har bara 12 % "stort" eller "mycket stort" förtroende för medan han är i en klass för sig när det gäller den höga andel, 59 %, som "inte har något förtroende alls" för honom. Förutom Åkesson är det bara Lars Ohly från Vänsterpartiet som har en "negativ förtroendebalans", fler utan förtroende än som har mycket eller mycket stort förtroende.

Håkan Juholt får 24 % vilket är en dålig siffra för en partiledare i s (han är dock ny och relativt okänd ännu). Jag har tidigare här på bloggen kritiserat att Juholt gjorde bort sig i en intervju i Sydsvenskan för några år sedan då han bagatelliserade homofobi från en s-riksdagsledamot. I Malmö har en socialdemokratisk politiker kallat homosexualitet för "onda begär" utan att partiavdelningen officiellt reagerat och krävt att han bör lämna posten som nämndeman.

Socialdemokraten Åsa Petersen kritiserar idag i en debattartikel i Aftonbladet (samma tidning där hon tidigare varit ledarskribent) Håkan Juholt.
Han talade visserligen om ojämlikheten mellan kvinnor och män, men han gjorde ingen feministisk analys. Han nämnde inte HBT-frågor. Han sa inte ett ord om den strukturella rasism som slår sönder Sverige. Normkritiken och människors rätt att vara sig själva fanns inte med.
Jag kräver inte att Juholt ska besöka någon gayklubb även om det kanske vore trevligt. Men Socialdemokraterna är idag ett tydligt HBT-vänligt parti och du har, precis som andra partiledare, ett ansvar att förtydliga inför svenska folket att HBT-rättigheter är centrala mänskliga rättigheter.


Uppdatering 2.

Lars Vilks kommenterar som vanligt skickligt värdet av yttrandefrihet i en debattartikel på SVT:s hemsida. Själv har han utmanat både kristna, muslimer och andra. Och utmanat muslimska homofober genom att visa bilder av homosexuella muslimer. Även om jag inte håller med honom att det är lämpligt att bränna Koranen igen och igen tills extremisterna blir trötta så har han en poäng i att muslimer som andra måste vänja sig vid satir mot religioner.

Om någon imam i Turkiet hade bränt Bibeln tillsammans med ett 40-tal människor. Och därefter hade en grupp högerkristna attackerat en förening för människor med arabiskt och turkiskt ursprung i USA och dödat flera människor som protest. Hade någon sansad debattör i Sverige då argumenterat att den främste ansvarige för hatbrottet i USA är imamen i Turkiet?


Uppdatering 3.

Till de av mina bloggbesökare som tycker den här bloggposten är för kort vill jag förtydliga en sak. Jag hade planerat att bloggposten skulle ges ut som pocketbok men har inte hittat tillräckligt med HBT-relaterade nyheter ännu. Men dagen är inte slut. :-)
12 kommentarer:

 1. Annika Hamrud och Elisabet Qvarford skriver bra och intressant om detta i "Svensk, svenskare... ett reportage om Sverigedemokraterna". Vill minnas att det handlade om ett besök på Patricia.

  SvaraRadera
 2. Hej Dennis!

  Alright, vet du vilka sd-politiker som var där? Någon känd? Inte Åkesson väl?

  Bengt

  SvaraRadera
 3. "En känd medlem av RFSL:s ledning besökte LIDL i Skärholmen igår. Han fingrade på frukostkorvar
  och bananer.

  Förvånade hemmafruar kunde i helgen kändisspotta RFSL:s Herr X på Stockholms just nu billigaste matkedja. I sällskap av särbo, vänner och Nalle Knutsson väckte han viss uppmärksamhet inne på chark och frukt-avdelningen kl. 14:41. Försöker RFSL gå samma väg som COOP som aktivt raggat homosexuella korv och bananälskare?"

  Min omskrivning är ironiskt för att påatala att intresset för JÅ besök nog är NOLL.

  SvaraRadera
 4. Anonym

  Eftersom du antyder att den homosexuelle från RFSL gillar "penissymboler" inom maten så kanske du gör samma fel som så många andra, jämställer homosexuell = bög. Hur vet du att det inte blir en notis om om att någon lesbisk kvinna från RFSL letar frenetiskt efter ananasskivor? Om Åkesson gjorde det, eller letade efter någon banan, på Tvåan är dock inget jag vill kommentera diskret som jag är. Men både banan och ananas är ibland inblandade i drinkar. Dock sällan korvar (oavsett om de är homosexuella eller heterosexuella).

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Bengt: Federley skrev om det på sin blogg också. Stora delar av partistyrelsen ska ha varit där, Åkesson gick efter middagen medan andra stannade hela natten.

  SvaraRadera
 6. Dennis

  Tack för infon.

  Ja, att äta middag där är ju i sig en markering från en partiordförande som så sent som 2003 inte visste om öppet homosexuella skulle bli accepterade i partiet. Men när det handlar om en restaurang så är det trots det mer neutralt. Det är nog många sd-politiker som kan äta på restauranger som främst vänder sig till invandrare. Och Åkesson gick efter middagen.

  Men att besöka en gaynattklubb är ännu tydligare. Det är ungefär som att besöka en fest som arrangeras av någon invandrarförening. Därför menar jag att det har ett nyhetsvärde att Åkesson har varit där. Det är ju massor av nattklubbar och krogar i Stockholm. Och ingen ska inbilla mig att han var där bara för "ta en drink på närmaste ställe".

  Jag var med när Gudrun Schyman 1998 som förmodligen förste partiordförande (då för Vänsterpartiet) i Sverige besökte någon officiell fest i samband med gay- och HBT-festivaler i Stockholm. Hon var med sin familj och stannade bara typ en halvtimme. Men då var det en politisk markering och ett stöd. Där vill jag ge henne en eloge även om jag inte gillar Schyman i övrigt. Sedan har det blivit mycket mer avdramatiserat och Fredrik Reinfeldt var nog den förste statsministern i världen som 2007 besökte en Pridefestival, i Stockholm.

  Idag är det bara Åkesson och Hägglund som skulle orsaka förvåning om de mötte upp på någon Pridefest i Stockholm i sommar.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. "När varje tillfälle ges" kan tolkas på fler sätt. Min poäng hittade du genom att påpeka att det sällan sker. :)

  Det gjorde mig glad att se att någon tog sig tid att verkligen gå igenom vad jag har skrivit, för sällan så är man noga med att läsa saker kritiskt utan köper det om man instämmer eller ratar det om man är avogt inställd.

  Jag vill även passa på att förklara varför jag är lyrisk över att Åkesson besöker gayklubbar. Det är för att jag vet att det svider i ögonen på en del homofober i SD, och lever man med sådan trångsynthet så bör man väckas upp ibland. Och vem är bästa väckarklockan om inte Åkesson själv?

  SvaraRadera
 8. Camilla

  Ja, kanske vi är hyfsat ense då egentligen. Men jag vidhåller att "när varje tillfälle ges" är en för snäll (och felaktig) formulering om Åkessons HBT-vänliga kommentarer. För givetvis har han mer än andra möjlighet att nå ut i media om han skulle vilja framfört något positivt om HBT-rättigheter (förutom att kritisera muslimer)

  Sedan är Sverigedemokraterna till viss del ett populistiskt parti. Stockholm är det ställe i Sverige där högst andel av befolkningen är positiv eller neutral till HBT-rättigheter och gayställen. Partiet bedömer nog att de där kan vinna mer än förlora på att få rykte om sig att jobba för bögar och lesbiska. De vet att de har det tufft att nå ut i Stockholm i övrigt. Eftersom bögar och lesbiska generellt är respekterade där (även om det är många hatbrott i staden ännu) är kanske taktiken att homosexuella ska tala väl om partiets politik och påverka andra.

  Sverigedemokraterna skulle nog inte få för sig att besöka gayställen i Småland eller i typiska industristäder där många ännu är homonegativa. Där lönar det sig mer för dem att framför budskapet att de är partiet för folk som är för traditionella värderingar och att kd sålt ut sig till övriga partier i Alliansen.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Håller med dig, tycker att din analys av partiets strategi är så korrekt som den kan bli. Man har bevisat fler än en gång att man drar tillbaka konservativa ställningstaganden man haft så fort man märker att det blåser åt fel håll. Att hålla sig kvar över 4% spärren är ju viktigare verkar det som i nuläget än att värna sina ideologiska ståndpunkter. Det man riskerar är att man tappar folk ute i landet, för precis som du skrev så går det ypperligt att vara HBT-vänlig i storstäder, men inte lika bra i resten av landet.

  Iofs så är inte just HBT-frågan så värst stor inom SD, så man kan kosta på sig att försöka bli godkända i den miljön utan att riskera ramaskri längre ner i leden. Sen är det väl svårt att vara anti då det finns flertalet homosexuella som jobbar aktivt, även långt upp i partiet.

  SD har fått massor med kritik inom partiet för att ha gått från ett konservativt och gräsrotsbaserat parti till att nu satsa enbart på unga personer som gärna syns på inneställen osv. Så att Åkesson mfa nu ger sig in i den glamourösa gayvärlden är enbart nästa steg i deras strategiplanering.

  SvaraRadera
 10. QX omröstningar går att manipulera.
  Om man stänger ner sidan och sedan öppnar den igen kan man rösta igen.Några ivriga SD-anhängare skulle alltså kunnat stå för merparten av de 190 röster SD fick i omröstningen.

  Jag tog upp ämnet i en SD-vänlig diskussion på Qruiser och blev snabbt ignorerad av trådstartaren.

  Uno K

  SvaraRadera
 11. Anonym

  Å andra sidan kan även andra partier än sd ägna sig åt sådant. Men därför är qx egen webenkät intressant.

  Bengt

  SvaraRadera
 12. Jag vet en hel del som är medlemmar i SD och som röstar på SD och där finns inte en enda rasist eller homofob. De verkar snarare vara väldigt oroliga över islams inflytande samt en totalt havererad invandringspolitik som kostar det svenska samhället enligt regeringens egen utredare mellan 40-60 miljarder om året, siffror som dessutom ska sägas är i underkant av vad den verkligen kostnaden är. Att kalla SD och dess politiker och de som röstar på dom för konsekvent rasister, främlingsfientliga och islamofober är ointilligent, fruktansvärt ointilligent och tyder på att svenska politiker och massmedia lyckats med sin hjärntvätt. James Camerons tal om immigrationen där han tar upp just detta tar död på alla sådana försök att måla upp invandringskritiker som rasister. Tyvärr verkar detta magnifika tal i politiskt mod och mognad helt nochaleras av svenska medier. Man undrar varför??

  Jag vet inte om SD är särskilt homofobiska, jag menar du har muslimer i andra partier moderaterna som är uttalat homofober, så även i socialdemokraterna i Malmö och i många fler partier samtliga dessa muslimer. Snarare är det så att svensk massmedia helt enkelt väljer att demonisera SD konsekvent och därmed helt missa det viktigaste att det idag förmodligen existerar mest hat inom islam och de islamistiska rörelser som ges skattemedel för att ta hit talare som sprider hat om judar och Homosexuella.

  Där har ni den riktiga nöten att knäcka. Islam. För islam kommer även utan fortsatt massinvandring att öka otroligt de närmaste 20-25 åren i Europa och Sverige. En del muslimer är moderata som det populärt kallas men i takt med att antalet muslimer ökar torde även antalet islamister även öka. Islamisterna har en i det närmaste ohygglig kontroll redan idag i områden med många muslimer även över de som egentligen vill leva ett mer västerländskt liv, detta kan du tro på. Slutsatsen blir att HBT-personers kamp för rättigheter hittills varit svår och hård men inser man inte att den kamp ni har framför er, (för som det är nu stödjer samtliga politiska partier, genom det dialog och diskussionsförbud som råder om invandring och islamism, som bland annat av miljöpartiet jämförs med militanta veganer???) islamister och de är garanterat värre en någon SD anhängare i hela Sverige. HBT- rörelsen måste gå igång för högtryck igen och verkligen ligga i för förändringar märks redan, Tuffs i göteborg med skattemedel driver föredrag med öppet homohatiska föreläsare (förbjuden att åka in i England dessutom), socialdemokratiska broderskapsrörelsens muslimska gren som tagit bort om homosexuella, RSFU som genom artiklar för propaganda för ändrad syn på omskärelse av flickor och så vidare.

  Detta blev ett i det närmaste olyckligt långt inlägg men SD är inte HBT-rörelsens eller personernas största hot idag eller i framtiden utan det är ett Islam som kommer växa och växa de närmaste 20-25 åren. Vilket onekligen kommer rita om kartan för hela Europa. /Inte helt hjärntvättad sosse ;)

  SvaraRadera