lördag 18 december 2010

USA kan i helgen avskaffa homoförbud i försvaret.

Jag skriver sällan några nya bloggposter på lördagar. Det är vanligen min "lediga dag" från ett bloggande jag generellt givetvis gillar att ägna mig åt.

Men idag är det orsak att påminna om att den här helgen kan bli historisk för HBT-rörelsen i USA. Om det vill sig väl. Det här är förmodligen sista chansen de närmaste åren att avskaffa policyn "Don´t ask, don´t tell", alltså den policy som förbjuder anställda i USA:s försvar att berätta att de är homo eller bi men också förbjuder arbetsgivaren att fråga dem om det.

Förslaget blev en "kompromiss" efter tuffa förhandlingar 1993 mellan den då nye presidenten Bill Clinton (som ville tillåta öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret) och ledande militärer (som ville behålla det gamla förbudet). Men kompromissen har visat sig vara både kränkande mot individer och dålig för USA:s försvarsförmåga. Mer än 10 000 människor har blivit avskedade från försvaret sedan 1993, många av dem har haft kunskaper som är viktiga, bl.a. folk som varit militära experter inom något område eller som har kunnat arabiska och varit stationerade i Irak.

USA-HBT-siten 365gay skriver
The Senate is headed toward a landmark vote Saturday on legislation that would let gays serve openly in the military.

The vote will test waning opposition among Republicans and put Democrats within striking distance of overturning “don’t ask, don’t tell.”

Passage would be a historic victory for President Barack Obama, who made repeal of the 17-year-old law a campaign promise in 2008. It also would be a political win for congressional Democrats who have struggled repeatedly in the final hours of the lame-duck session to overcome Republican objections.
I en annan artikel på 365gay ges följande info.
Late last night, Senate Majority Leader Harry Reid called for the end of debate. That means on Saturday the Senate will have procedural vote on repeal legislation. On Sunday there will be a final tally.

Three Republican senators, Scott Brown, Lisa Murkowski, and Olympia Snowe said they will join Sen. Susan Collins, one of the sponsors of the stand alone bill. If you are crunching the numbers that means there are 61 vote for repeal.

This means nothing. Republican Minority Leader Mitch McConnell runs a tight ship and ending DADT is counter to Tea Party/Republican talking points. Also don’t expect Sen. John McCain to allow this to happen minus a fight. The “maverick” is enjoying his status as the go to dude for social conservatives. He’s going to work overtime against gay and lesbian soldiers.
De republikaner som är homovänliga har tidigare ägnat sig åt något som närmast kan kallas utpressning emot Demokraterna. "Om ni inte röstar ja till att behålla skattesänkningarna som dåvarande president George W Bush införde, vägrar vi att rösta för ett förslag om att tillåta homosexuella och bisexuella i försvaret". Nu har president Barack Obama accepterat just de kraven i en politisk budgetkompromiss (där han sedan fått kritik från vänsterkolleger i sitt parti för att ha accepterat även skattesänkningar för höginkomsttagare).

Men som det skrivs på 365gay har Republikanernas ledare i senaten ett intresse av att det blir en förlust för presidenten. De flesta i Republikanerna är homofientliga och många kommer att göra påtryckningar i helgen mot de partikamrater som i sak är positiva till att tillåta öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret.

Skulle det inte bli majoritet för reformen nu dröjer det nog flera år innan den diskriminerande policyn avskaffas. Efter nyår blir det betydligt färre från Demokraterna och betydligt fler från Republikanerna i Kongressen.

För några dagars sedan röstade den andra kammaren i kongressen, Representanthuset, återigen ja till att tillåta öppet homosexuella och bisexuella att jobba inom försvaret.
The 250-175 roll call Wednesday by which the House voted to lift the “don’t ask, don’t tell” policy prohibiting gays from serving openly in the military.

A “yes” vote is a vote to end the ban.

Voting yes were 235 Democrats and 15 Republicans.

Voting no were 15 Democrats and 160 Republicans.

När det gäller omröstningar om HBT-reformer följer kongressledamöter ofta partilinjen hyfsat. Men systemet fungerar sällan som i Sverige där det vanligaste är att ingen ledamot röstar annorlunda än sitt parti. I USA är det vanligt och därför kan det ha intresse att granska från vilka delstater de ledamöter från Demokraterna och Republikanerna som avvek i omröstningen kommer ifrån.

Av de 15 ledamöter från Demokraterna som röstade för att behålla nuvarande diskriminerande policy var 12 från sydstaterna och två från mellanvästern, områden som generellt tillhör de konservativa delarna av USA. En ledamot var från Pennsylvania i nord-östra USA som precis som västra USA generellt tillhör de liberala delarna av USA.

Av de 15 ledamöter från Republikanerna som röstade för att avskaffa nuvarande policy och därmed tillåta öppet homosexuella och bisexuella i försvaret var 6 från västra USA och 3 från nord-östra USA. 4 var från sydstaterna men två av dem från den som vanligen betraktas som mest liberal, Florida. 2 var från mellanvästern.

Även i nord-östra och västra USA röstade de flesta ledamöter från Republikanerna emot att tillåta öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret. Och även i sydstaterna och i mellanvästern röstade de flesta ledamöter från Demokraterna för reformen. Men det visar att även den geografiska faktorn har viss betydelse. Och det kanske inte är så chockerande för någon egentligen. Politiker påverkas givetvis av debatten i sin lokala omgivning.

6 kommentarer:

 1. Samtidigt är det viktigt att minnas, som även Barack Obama påpekar i The Audacity of Hope, att även i exempelvis en "röd" (republikansk) delstat där en republikansk kandidat får närmre 70% av rösterna, röstar nästan en av tre väljare demokratiskt.

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Ja, du har du givetvis rätt. Opinionen är blandad. Men ibland måste man generalisera något för att visa tendenser.

  Jag skrev aldrig att alla tycker likadant i en viss delstat. Men det är tydligt att det är regionala skillnader i USA.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Den här debatten är aktuell också i Sverige.

  Vellinge är den kommun i Skåne där ett parti (Moderaterna) dominerat mest de senaste decennierna. Partiet har ibland fått nästan 70 % av rösterna i kommunvalet. En del har röstat på Socialdemokraterna i riksdagsvalet men på Moderaterna i kommunalvalet, dels för att de tycker partiet sköter kommunen bra, dels för att de stödjer Vellinges nej till att ta emot flyktingar.

  Men när folk på bloggar skriver om "egoistiska" Vellingebor blir det lika fel som att generalisera om flyktingar.

  Faktum är att det även är en del människor i Vellinge kommun som har borgerliga värderingar och utan problem skulle kunnat rösta på Moderaterna annars som har valt något annat parti just därför att m lokalt är negativt till flyktingmottagande.

  Lokala opinioner är sällan enhetliga.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Generalisera aldrig om homosexuella,
  homofober (som du oftast gör) eller
  andra grupper. Det visar bara på brist
  på argument.

  Men jag har svårt att se fjollig skyttesoldat
  inta en by i Irak...

  SvaraRadera
 5. @anonym: Det kanske finns andra klichétyper du lättare kan se för din inre syn göra sådana manliga sysslor?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_of_finland

  SvaraRadera
 6. Du menar att det är fel att heterosexuella Thomas di Leva ska bli soldat i Irak. Visst, kanske du har rätt. Själv skickar jag hellre dit en machobög.

  På tal om generalisera om homosexuella. Du har tydligen total brist på konsekvens.

  Och hur jag har generaliserat om homofober annat än att säga de är.... homofober.

  Börja om. Gör rätt. :-)

  Bengt

  SvaraRadera