söndag 19 december 2010

USA tillåter äntligen öppet homosexuella och bisexuella i försvaret. Röstsiffrorna blev 65-31 i Senaten.

“As Barry Goldwater said, ‘You don’t have to be straight to shoot straight,’” said Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nev., referring to the late GOP senator from Arizona.
Egentligen borde det där argumentet räcka. Det är hämtat från en artikel på USA-HBT-siten 365gay:s hemsida.

När Demokraternas gruppledare i Senaten hänvisade till Barry Goldwater var det givetvis strategiskt riktat mot tveksamma republikaner. Goldwater var Republikanernas presidentkandidat 1964 och var så långt till höger politiskt att han inte hade någon chans att bli vald. Men trots det har han senare kritiserat förbudet mot öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret.

Igår röstade Senaten, efter många turer, ja till att avskaffa policyn. Röstsiffrorna blev 65-31 alltså en betydande majoritet. Eftersom Demokraternas grupp i Senaten har 59 ledamöter (varav två valts som oberoende) betyder det att flera ledamöter från Republikanerna röstat ja till att ändra policyn.

Här är annat som skrivs av 365gay om Senatens omröstning.

In a landmark for gay rights, the Senate on Saturday voted to let gays serve openly in the military, giving President Barack Obama the chance to fulfill a campaign promise and repeal the 17-year policy known as “don’t ask, don’t tell.”

Obama was expected to sign it next week, although the change wouldn’t take immediate effect. The legislation says the president and his top military advisers must certify that lifting the ban won’t hurt troops’ fighting ability. After that, there’s a 60-day waiting period for the military.

“It is time to close this chapter in our history,” Obama said in a statement after a test vote cleared the way for final action. “It is time to recognize that sacrifice, valor and integrity are no more defined by sexual orientation than they are by race or gender, religion or creed.”

The Senate vote was 65-31. The House had passed an identical version of the bill, 250-175, on Wednesday.

Repeal would mean that, for the first time in American history, gays would be openly accepted by the military and could acknowledge their sexual orientation without fear of being kicked out.

More than 13,500 service members have been dismissed under the 1993 law.

Givetvis försökte homofientlige John McCain (presidentkandidat 2008 men förlorade då som bekant emot Barack Obama) in i det sista framföra sina desperata argument.

Sen. John McCain, Obama’s GOP rival in 2008, led the opposition. The Arizona Republican acknowledged he didn’t have the votes to stop the bill and he blamed elite liberals with no military experience for pushing their social agenda on troops during wartime.

“They will do what is asked of them,” McCain said of service members. “But don’t think there won’t be a great cost.”

McCains argument är fascinerande av flera orsaker.

1. I slutet av 1940-talet genomförde försvaret i USA en enkät bland soldater och officerare om man borde integrera svarta och vita till gemensamma militära förband. 85 % (sic!) av de som besvarade enkäten var emot det och ville behålla separata enheter för vita respektive svarta. Idag tycker nog de flesta att det är positivt att man inte lyssnade på dem utan faktiskt genomförde en viktig reform.

2. I den enkät som presenterades 30 november i år förklarade ca 70 % att de var positiva till eller utan problem accepterade att öppet homosexuella och bisexuella skulle få jobba i försvaret.

Från 365gay-artikeln.
The Pentagon study found that two-thirds of service members didn’t think changing the law would have much of an effect. But of those who did predict negative consequences, a majority were assigned to combat arms units. Nearly 60 percent of the Marine Corps and Army combat units, such as infantry and special operations, said in the survey they thought repealing the law would hurt their units’ ability to fight.
Det är sant att de som var mest negativa var stridsförbund inom Armén och Marinen. Men det som är intressant är hur resultatet blev när man frågat dem som faktiskt jobbat tillsammans med kolleger som de vet eller gissat är homosexuella eller bisexuella. Då är det drygt 90 % som tyckt att det varit oproblematiskt, bland stridsförband inom Armén och Marinen var siffran något lägre men även där en betydande majoritet, ca 85 %. Egentligen är jag inte förvånad. Folk som aldrig har haft nära arbetsrelationer med bögar och lesbiska inbillar sig ofta saker som sedan inte visar sig stämma om de får möjlighet till att arbeta ihop. Det som är främmande är ofta mer skrämmande än det som är i människors vardag.

3. Den militära ledningen i Pentagon har det senaste året varit för att avskaffa nuvarande policy även om John McCain försöker antyda något annat.

Bland de delstater i Nord- och Sydamerika som tillåter samkönade relationer (och det är nästan alla länder förutom Guyana och några öar i Västindien) är USA faktiskt det sista landet att tillåta öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret. I Europa är det tre länder som har någon typ av förbud, Serbien har ungefär samma policy "don´t ask, don´t tell" som USA haft de senaste åren. Vitryssland och Turkiet har totalförbud, det senare landet (och för den delen Serbien) lär få ändra det om de så småningom vill bli medlem i EU.

Även flera svenska tidningar skriver om att USA tillåter öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret.


Uppdatering 1.

Flera tidningar skriver idag om opinionsmätningen från Sifo. Alliansen är egentligen större än de fyra oppositionspartierna i riksdagen är tillsammans men eftersom Kristdemokraterna minskar till 3,5 % skulle det bli samma politiska situation i riksdagen som idag. De två HBT-negativa partierna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, får tillsammans 10,7 % jämfört med 11,3 % i senaste riksdagsvalet.


Uppdatering 2.

I Sverige var policyn fram till mitten av 1970-talet att homosexuella inte var lämpliga i försvaret och blev det avslöjat för ansvariga på regementet fick vederbörande lämna värnplikten (eller blev av med jobbet om det var en officerare).

Sedan var situationen otydlig några år men i ett remissvar 1981 till "Homosexutredningen" förklarade dåvarande Överbefälhavaren (ÖB) att det faktum att någon är homosexuell aldrig i sig kan vara ett hinder att göra värnplikten och bli officerare. Orden "i sig" syftade på att man vid varje tillsättande av någon till en högre tjänst i försvaret gjorde en "säkerhetsrisksbedömning". Det kunde handla om en människa i smyg hade samkönade relationer eller att en gift person hade någon olikkönad hemlig relation bredvid äktenskapet. Då var det betydande risk att vederbörande kunde bli utpressad av främmande stat (i praktiken oftast Sovjet). Det hade alltså inte med homofobi att göra.

En viktig orsak till attitydförändringen i försvaret var att Socialstyrelsen 1979 avskaffade homosexualitet som en sjukdom i sitt register. Debatten om att ändra det startade redan i början på 1970-talet men det krävdes långa och många förhandlingar från RFSL och andra och det som till sist avgjorde ärendet var när ett antal homoaktivister ockuperade Socialstyrelsens trappa. Dåvarande generaldirektören för myndigheten, Barbro Westerholm (idag riksdagsledamot för Folkpartiet men hon var 1979 inte med i något parti) engagerade sig och fick sedan efter en månad Socialstyrelsen att byta policy.

Ett av de tre länder i Europa som ännu har förbud för öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret är alltså Vitryssland. Flera tidningar skriver om det senaste "valet" i landet. Givetvis har det varken varit fritt eller rättvist och diktaturregimen har också använt våld mot demonstranter. Det är givetvis helt oacceptabelt.

Vitryssland är idag det land i Europa som har de HBT-fientligaste lagarna. Förutom att det inte är tillåtet för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret är det även förbjudet med gayparader och HBT-föreningar har svårt att jobba i landet utan att bli arresterade.

Men det är också viktigt att konstatera, och kritisera, att den opposition i Vitryssland som kallar sig demokratisk har vägrat varje typ av samarbete med HBT-engagerade. Homofobin är nästan kompakt även inom den politiska oppositionen.


Uppdatering 3.

Har nyss talat med Per-Svante Landelius på Socialstyrelsen. Han berättade att de nu håller på att sammanställa remissvaren till myndighetens utredning Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar - Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård stöd. Sammanställningen kommer dock inte att publiceras i december i år som de tidigare planerat utan först i januari 2011 efter helgerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar