torsdag 30 december 2010

På lördag blir det svårare avskaffa könsneutrala äktenskapslagen.

Är du en orolig människa som är nervös även för saker som är orealistiska? Typ att riksdagen avskaffar möjligheten för samkönade par att ingå äktenskap och adoptera.

Då kan jag lugna dig med att på lördag kan du känna dig något tryggare. Då får Sverige som andra land i Europa (bara Portugal är före) ett förbud i regeringsformen mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning där domstolar kan avvisa att tillämpa lagar som diskriminerar bögar och lesbiska.

Regeringen har på sin hemsida gjort rapporten Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2010/2011. årsskiftet.

Från sid 10.
Skyddet mot diskriminering utvidgas till att omfatta missgynnande med hänsyn till sexuell läggning.
Alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna röstade ja till regeringsförslaget En reformerad grundlag där diskrimineringsförbudet är en del. Redan 1 januari 2003 fick Sverige ett förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning i regeringsformen kapitel 1. Men det är bara en s.k. målsättningsparagraf. Kapitel 2 är däremot juridiskt bindande för domstolar att följa.

Sedan är det en annan sak hur de tolkar lagparagraferna. Men mitt tips är att de i princip kan förklara ett eventuellt förbud för samkönade par att ingå äktenskap, adoptera och bli inseminerade vid kliniker för att vara oförenliga med regeringsformens diskrimineringsförbud. Det här blir nog, förhoppningsvis, bara en teoretisk debatt och inte något för någon domstol att pröva.

Världen idag besvikna på kd-politiker.

Kd:s valanalysgrupp har som bekant lämnat rapporten Kristdemokraterna kan bättre, som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Nu har den även nått ledarredaktionen på den homofientliga högerkristna tidningen Världen idag. Ruben Agnarsson rasar mot dess analyser och det är väl ett tecken på att rapporten innehåller en del bra saker.
Arbetet med att analysera det dåliga valresultatet och ge förslag på förändringar inför framtiden har letts av Michael Anefur, partiets talesperson i så kallade hbtq-frågor.

Michael Anefur, partiets representant under årets Pride-festival, har i sin framtidsrapport hämtat in liberala och socialistiska argument i sin argumentation för en familjepolitik där den historiska betoningen på barns möjlighet att växa upp med sin biologiska mamma och pappa ses som en form av diskriminering.
Visst är det hemskt. Michael Anefur inte bara lämnar positiva kommentarer om homosexuellas rättigheter i en rapport, han har varit så fräck att han besökt Pridefestivaler också. Kanske Kristdemokraterna snart börjar betrakta HBT-människor som alla andra människor som ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vilket svek mot Ruben Agnarsson.

Rasism och homofientlighet inom delar av USA-högern.

Expo som granskar högerextremism har skrivit en artikel om kopplingar mellan Teapartyrörelsen i USA och rasistiska grupper i landet. I sak är det inget fel att avslöja det, tvärtom. Men nog är det besynnerligt att Expo i princip aldrig skrivit om den kristna högerns homofientlighet som de spridit i USA i decennier. Men när vissa inom USA-högern får kopplingar till främlingsfientliga grupper då är det något för Expo . Det här är återigen ett tecken på att tidningen tycker att rasism är värre än homofientlighet. För det förtjänar Expo skarp kritik

Förbud fel metod att bekämpa intolerans - även i Tyskland.

Annars har Expo även en artikel om att polisförbundet GdP och det judiska centralrådet i Tyskland vill förbjuda det högerextrema partiet NPD. Visst är det ett sällsynt obehagligt parti med dess rasism, antisemitism, islamofobi och HBT-fientlighet. Men förbud mot politiska partier kan aldrig vara lösningen på problemet med intolerans.

Det är en förmildrande omständighet för Tysklands del att de har en historia som gör att de är mer engagerade emot högerextremism än en del andra länder. Från 1950-talet och framåt har Västtyskland, senare Tyskland, skapat flera mekanismer (bl.a. en författningsdomstol som kan pröva lagar och att det ska vara möjligt att förbjuda odemokratiska partier) i syfte att något nazistparti aldrig igen får makten i landet. Det är vällovligt i sig. Men principiellt är den här typen av lagar fel och enligt mig ofta kontraproduktiva. Även i Tyskland.


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter skriver om lagförändringar vid årsskiftet.


Uppdatering 2.

Även HBT-siten Qx skriver förändringen av regeringsformen.


6 kommentarer:

 1. väldigt intressant att han inte kunde låta bli att skriva "partiets talesman i SÅ KALLADE hbtq-frågor". jag vet inte varför, men något i mig reagerar på den formuleringen.

  SvaraRadera
 2. Ja usch och fy! Snart införs sharialagar också, och obligatorisk våldtäkt för alla skolbarn under de RFSL/RFSU-ledda lektionerna i sexualkunskap!! Endast HERREN (och Hans officiella organ Världen idag) står ännu emot detta Sveriges förfall i sodomi, hedonism och djävulsdyrkan!!!

  Det ska bli mycket intressant att se vad som blir av Världen idag, nu när Agnarsson släpper kopplet.

  SvaraRadera
 3. Moa

  Jag reagerade också på det. Ännu har inte Världen idag kallat homosexuella för "s.k. människor". :-)

  Fredrik

  Ja, av någon orsak är det RFSL och RFSU med dess sexualliberala syn och islamister som i skön förening attackerar Sverige och planerar göra razzia på Världen idag när vi fått makten.

  Det är ungefär samma typ av analys som när nazister anklagat judar för att vara orsak till både kapitalism och kommunism.

  (inga jämförelse i övrigt mellan Världen idag och nazister).

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Hej Bengt.
  Funderar lite på om eller hur det här kan hjälpa mig som är homo och finns i frikyrkovärlden, om förändringen kan vara till hjälp när det kommer till frågan om medlemsskap och att få ordineras till tjänst som pastor på lika villkor. Kan tex en frikyrka som nu ställer villkor för ordination (kan bara komma på fråga om jag inte lever öppet i ett förhållande) komma runt den här grundlagsändringen?
  /Ingela

  SvaraRadera
 5. Hej Ingela!

  Den här grundlagsändringen riktar sig mot offentlig verksamhet som avgörs av riksdag, regering och myndigheter. Den påverkar alltså inte direkt icke-offentlig verksamhet d.v.s. privat och föreningsdriven verksamhet.

  Så mitt svar är att det nog inte hjälper dig. De som styr samfunden är de "vanliga" lagarna mot diskriminering p.g.a. bl.a. sexuell läggning för din del främst inom arbetsmarknaden.

  Hoppas du fick svar på din fråga. Annars skriv igen.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Tack Bengt! Svaret är nog detsamma som jag misstänker, hoppas väl på nåt sätt att de (vi) i våra frikyrkor som vill förändra och öppna upp kyrkan på nåt sätt skall hitta verktyg som kan hjälpa till att backa upp oss i diskussionerna. Hoppas väl ändå, kanske att den här grundlagsändringen kan få någon indirekt verkan innanför kyrkporten. Jag hoppas vidare ett tag till.

  God fortsättning!
  /Ingela

  SvaraRadera