tisdag 7 december 2010

Kd behåller inkonsekvent familjepolitik som stigmatiserar samkönade par.

Kristdemokraterna behåller sin diskriminerande och negativa politik när det gäller samkönade par. Inte nog med det. En viktig reform, föräldraskapspresumtion för lesbiska par, som de tidigare tvekat om är de nu emot.

Det här trots att de inte kan visa på någon forskning som avslöjar att barn i samkönade familjer skulle må sämre än andra barn. Jag har i mail till ca 20 centrala kd-politiker efterlyst sådan forskning men ingen av dem har kunna lämna någon länk till det.

Det här visar att kd inte på allvar börjat göra en verklig omprövning av sin HBT-politik. Trots deras mycket dåliga valresultat och ännu sämre siffror i opinionsmätningarna därefter. Mitt tips är att partiet kommer att få mycket svårt att stanna kvar i riksdagen 2014. De behåller en politik orsakad av okunskap och, för en del kd-politiker, Bibelcitat. Och inte forskning och fakta. Det är givetvis inte acceptabelt.

Det här gör också att kd förlorar all trovärdighet när de kritiserar Sverigedemokraternas främlingsfientlighet.

Här är svaret som Inger Strömbom, anställd vid partiets riksdagskansli, lämnat. Jag hade mailat dem diverse svarsalternativ.
Hej,
här kommer våra svar på dina frågor.

Könsneutral äktenskapslag (infördes 2009)

Ja, kd är för reformen
Möjligen
Nej, kd är ännu principiellt emot reformen men har accepterat den och vill inte avskaffa den
X Nej, kd är emot reformen och vill avskaffa den

Svar: Precis som tidigare förordar Kristdemokraterna en annan modell med en könsneutral, civil samlevnadsbalk. Enligt vårt förslag får såväl par av samma som olika kön gifta sig genom en registrering. Rättsverkningarna ska knytas till registreringen. Välsignelseakter i skilda former och andra ceremonier blir en fråga för kyrkor, samfund och andra sammanslutningar och självklart för parterna själva. Staten kan och bör inte ha något inflytande över hur människor väljer att manifestera sin kärlek och få den välsignad. Därmed är också religionsfriheten respekterad.
När det gäller äktenskapslagen är det givetvis möjligt att vara för att den ska vara civilrättslig d.v.s. att bara borgerliga vigslar ska vara juridiskt giltiga. Det är en legitim åsikt. Nu kan man i.o.f.s tycka att det är besynnerligt att kd fram till hösten 2008 entydigt var för att religiösa samfund skulle få behålla den juridiska vigselrätten medan de nu tycker att det är "självklart" att den ska bli avskaffad.

De vill också avskaffa ordet äktenskap från nuvarande äktenskapsbalk. Men att förändra namnet på balken i sig räcker då inte, det måste även bli en förändring av själva lagarna. Orsaken till den här semantiska debatten är att kd inte tycker att samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap. Det är egentligen därför de vill avskaffa ordet från lagboken.

För övrigt är religionsfriheten respekterad även idag trots att kd försåtligt antyder något annat. De religiösa samfund som har juridisk vigselrätt har med nuvarande system rätt att vägra viga par oavsett orsak.
Internationella adoptioner (infördes 2003)

Ja, kd är för reformen
Möjligen
Nej, kd är ännu principiellt emot reformen men har accepterat den och vill inte avskaffa den
X Nej, kd är emot reformen och vill avskaffa den

Svar: Kristdemokraterna har inte ändrat åsikt i frågan om adoptioner. Vår uppfattning är att barn vid adoptionstillfället ska tillförsäkras rätten att få växa upp med både mamma och en pappa eftersom vi tror att det är det bästa för barnet.
De motiverar inte varför ett barn ska "tillförsäkras rätten att få växa upp med både mamma och pappa". De säger att de "tror" att det är bäst för barnet och det är just det som är problemet. Kd-politikerna gissar utifrån sina heteronormativa attityder istället för att följa fakta och forskning.

Det blir också falsk retorik från kd eftersom partiet aldrig som riksdagsparti lämnat någon motion (förslag) om att ensamståendes möjligheter till adoptioner bör avskaffas. Så viktigt var det med barns "rätt till en pappa och en mamma". Det blir tydligt att det är en förevändning bara för att de ogillar att barn bor med samkönade par.
Inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker (infördes 2005)

Ja, kd är för reformen
Möjligen
Nej, kd är ännu principiellt emot reformen men har accepterat den och vill inte avskaffa den
X Nej, kd är emot reformen och vill avskaffa den

Svar: Kristdemokraterna motsatte sig beslutet och står fast vid åsikten att denna verksamhet bör avbrytas. Vår främsta invändning är i grunden densamma som vid givarinsemination av heterosexuella par, dvs. att barnet berövas en relation med sin biologiska pappa. Vår politik bygger på den värdegrund som kommer till uttryck i artikel 7 i Barnkonventionen dvs. att barnet har, så långt det är möjligt, rätt att få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem.
Återigen hycklar Kristdemokraterna. De har aldrig i riksdagen lämnat något förslag om att förbjuda "givarinseminationer" (när sperman är från annan man än den som kvinnan bor med) för heterosexuella par. Däremot vill de ha sådant förbud när det gäller lesbiska par.
Föräldraskapspresumtion även för gifta lesbiska par.

Ja, kd är för reformen
Möjligen
X Nej, kd är emot reformen.

Svar: se föregående svar
Här hade kd kunnat vara pragmatiska och jobbat för barnets bästa när inseminationer är tillåtna för lesbiska kvinnor även om de principiellt är emot det. Men istället vill de att de här barnen ska ha sämre juridisk trygghet än en del andra barn eftersom de dogmatiskt är emot inseminationer för lesbiska kvinnor.

Inkonsekvensen är total från Kristdemokraternas sida. Något jag avslöjat i den här bloggposten. Och vi kan konstatera att homovänliga kd-riksdagsledamöter som Otto von Arnold, Emma Henriksson, Caroline Szyber och Désirée Pethrus -Engström och partiets HBT-politiske talesperson Michael Anefur blivit överkörda av den del av partiet som ogillar samkönade familjer.

Flera kd-politiker har i höst lämnat partiet, bl.a. Carina Liljesand som varit HBT-engagerad och tidigare var oppositionsråd i Göteborg. Blir det fler från den homovänliga falangen i partiet som följer efter? Kanske en del söker sig till andra borgerliga partier som är emot diskriminering och stigmatisering av samkönade familjer?

Kristdemokraternas kris är värre än väntat. Att de tycks sakna självinsikt om hur föråldrad deras familjepolitik är gör att det blir svårt för dem att stanna kvar i riksdagen 2014. Det problemet är då å andra sidan självförvållat för dem.

Eftersom kd byter åsikt från "möjligen" till "nej" när det gäller föräldraskapspresumtion för lesbiska par får de ett poäng mindre i den tabell jag brukar göra om partierna.

Partierna får 2p för varje "ja" till någon av reformerna, 1p för "möjligen" och 0p för "nej". Varje HBT-reform ett parti vill avskaffa ger -1p.

Poängen blir då följande idag. Maxpoäng är 20.

Miljöpartiet 20p
Folkpartiet 20p
Centerpartiet 20p
Vänsterpartiet 20p
Socialdemokraterna 19p
Moderaterna 16p
Kristdemokraterna -1p till 10p
Sverigedemokraterna 7p

En sak är positiv med mailet från kd. Det är nu definitivt avslöjat att det är de som blockerar reformen om föräldraskapspresumtion för lesbiska par. De tre övriga borgerliga partierna, m, fp och c är precis som oppositionspartierna s, mp och v för reformen. Sd svarar "möjligen".


Uppdatering 1.

Dagen skriver om ännu ett nytt bråk inom kd där en av dess ledande kommunpolitiker lämnar partiet. Det gör även Dagens Nyheter och Expressen.


Uppdatering 2.

Sverigedemokraternas har misslyckats - och ska därför dölja sin politik.

Jag skrev tidigare om ett av riksdagens två HBT-negativa partier, Kristdemokraterna. Det parti som är ännu något sämre är Sverigedemokraterna när det gäller bögar, lesbiskas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. När partiet kom in i riksdagen i september sa de självsäkert att övriga partier skulle tvingas förhandla med dem. Nu visar det sig att de andra partierna, dessbättre, hållt sd på avstånd.

Sd är inget vanligt parti. Visst är de ett demokratiskt parti som accepterar Sveriges parlamentariska system. Men de är också främlingsfientliga. Och faktiskt oseriösa. Det senare avslöjas om inte annat i deras kontakter med media och folk som kontaktar dem. Jag har själv avbrutit kontakterna med partiet eftersom det inte var möjligt att föra en kritisk dialog med dem som jag gjort med andra partier.

Svenska Dagbladet skriver en artikel om partiet idag.
Sverigedemokraternas riksdagsgrupp enades nu i kväll om att anta en ny policy för sitt utskottsarbete. Det går ut på att minska öppenheten.

- I vissa fall kommer vi att välja att inte deklarera i utskotten vilken ståndpunkt vi har, för vårt yttersta mål är givetvis att få igenom vår politik, säger Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen.

Han klargör att SD hela tiden sökt samtal och förhandlingar med andra partier men att det hittills inte har lyckats. Vilka kriterier som ska gälla för när SD ska eller inte ska berätta i utskotten kan man inte redogöra för.

- Vi får göra bedömningar inom gruppen, säger Söder.
För er som inte känner till hur riksdagen jobbar kan jag berätta att alla ärenden först behandlas i utskott. En av poängerna är att partierna där, om inte de gjort det tidigare, ska tydliggöra sina åsikter. Mötena är inte offentliga men det är däremot utskottens betänkanden (rapporter). Några veckor senare brukar ärendena sedan behandlas i kammaren där det ofta blir omröstningar.

Nu ska sd alltså dölja sina åsikter så länge som det är möjligt. För dem är riksdagsarbete tydligen främst ett spel och inte något som ska vara hyfsat transparent inför svenska folket.

Sd är oseriöst.

Även Dagens Nyheter skriver om det.


Uppdatering 3.

SCB presenterar idag sin opinionsmätning där drygt 6000 människor avslöjat sina partisympatier. Alliansen skulle få egen majoritet i riksdagen om resultatet blev verklighet men marginalen hade bara varit en promille, de fyra borgerliga partierna får 49.3 % medan de fyra oppositionspartierna tillsammans får 49,2 %.

För första gången sedan SCB 1972 började göra den här typen av mätningar är Moderaterna största parti med 32,4 %. Jag menar inte att de bra siffrorna för partiet främst skulle vara orsakat av att de blivit betydligt HBT-vänligare de senaste åren men det borde ge en signal till Kristdemokraterna att svenska folket generellt inte har problem med att partier blir homovänligare, tvärtom.

De två HBT-negativa partierna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får tillsammans 11,0 % jämfört med 11,3 % i senaste riksdagsvalet. Kd får bara 4,3 % vilket partiet även fick maj 2009. Det är de två sämsta resultaten för kd sedan mitten av 1990-talet.

Novus har gjort en annan opinionsmätning som bl.a. frågat vilka partier folk kan tänka sig att rösta på. Bland de sju "gamla" riksdagspartierna får kd den sämsta siffran, 23 %, t.o.m sämre än för Vänsterpartiet. Flest, 50 %, kan tänka sig rösta på Moderaterna.

Både Qx och Dagen skriver om att utställningen Jerusalem, om HBT och kristendom, judendom och islam, av Elisabeth Ohlson-Wallin senare ska visas i Stockholm.6 kommentarer:

 1. "Forskarna oense om barn i samkönade familjer"
  har jag för mig att Dagen skrev om nån gång under 2007. Och den undersökning du hänvisar till är kanske den som några feministiska genusvetare skrev via Sthlms universitet?
  Den verkar ju inte vara helt neutral.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Nej, forskarna är inte oense om barn i samkönade familjer. Att du inte kan ange någon länk till någon forskning som visar att barn i samkönade familjer skulle må sämre än andra barn är väl ett tecken på det för övrigt.

  Besynnerligt du börjar gissa om vilken forskning jag hänvisar till.

  Jag hänvisar till min bloggpost.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/11/kd-maste-lamna-sin-familjefientliga.html

  Från bloggposten.

  "Alla riksdagspartier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är för att samkönade och olikkönade par ska ha samma juridiska rätt till äktenskap, adoptioner och inseminationer. All forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn.

  Från American Psychological Association.

  Reserach summary....

  The picture that emerges from research is one of general engagement in social life with peers, parents, family members, and friends. Fears about children of lesbian or gay parents being sexually abused by adults, ostracized by peers, or isolated in single-sex lesbian or gay communities have received no scientific support. Overall, results of research suggest that the development, adjustment, and well-being of children with lesbian and gay parents do not differ markedly from that of children with heterosexual parents."


  Här är länken till en rapport gjord 2009 åt den tyska regeringen.

  http://www.bmj.de/files/-/3813/Zusammenfassung_Lebenssituation_von_%20Kindern_%20in_gleichgeschl_LP.pdf

  Och ännu en länk till en rapport från Amerikanska psykologförbundet.

  http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/parenting-full.pdf

  Artikel från DN juni 2010.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/barn-till-lesbiska-mar-battre-1.1117899

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Fler tips.

  Studenter som skriver om folkhälsa och samhälle i kandidatprogrammet för folkhälsovetenskap vid
  Sektionen för Hälsa, Blekinge Tekniska Högskola.

  http://webnews.textalk.com/salutis/foraldrars-ratt-till-barn

  Från bloggposten.

  "Svensk lag har redan gett sitt medgivande, ändå stretar kristdemokraterna emot och vill inte acceptera godkännandet av homosexuella som föräldrar.

  Idag finns en mängd forskning som visar på att hälsan hos barn med homosexuella föräldrar inte skiljer sig från övriga barns hälsa. Wainright, Russel och Patterson (2004) har genom en studie i USA klargjort att barns psykosociala anpassning, skolprestation och kärleksrelationer inte skiljer sig mellan barn från enkönade och tvåkönade familjer. Däremot visade resultaten att barn från enkönade familjer känner en större känsla av samhörighet i skolan – något som tidigare kopplats till färre problembeteenden och större emotionellt välbefinnande.

  Även Paccione-Dyszlewski (2008) menar att det inte finns någon koppling mellan föräldrarnas sexuella läggning och barnens utveckling samt psykiska välbefinnande jämfört med barn med heterosexuella föräldrar – klargöranden som gäller runtom i världen.

  På uppdrag av svenska regeringen genomförde Kommittén om barn i homosexuella familjer år 1999 utredningar kring de rättsliga skillnaderna mellan homosexuella och heterosexuella par samt hur situationen ser ut för barn enkönade familjer. Utredningarna nådde till samma resultat som forskningen jag hänvisade till ovan, vilket innebar att kommittén klargjorde att även homosexuella par borde ges möjligheten till adoption. Förslaget godtogs av regeringen och riksdagen som därefter genomförde en rad lagändringar år 2003 för att möjliggöra just detta.

  Även om de svenska partierna, likväl som övriga befolkningen i Sverige, tvingas rätta sig efter lagen, innebär det inte att alla håller med. Kristdemokraterna är ett litet parti i demokratins Sverige som talar om alla människors lika värde och förebyggandet av diskriminering, så även på grund av sexuell läggning. Trots dessa värdegrunder anser de att homosexuella par inte är lika värdiga att adoptera och skaffa familj som heterosexuella par. Deras ideal är kärnfamiljen med en mamma och en pappa. Återkommande argument är att barnet måste få veta sitt ursprung."

  Dags att du och andra slutar spekulerar och gissar och istället söker er till forskning och fakta om vad som är till barnets bästa.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Kul förresten det där "barn ska veta sitt ursprung". Då bör de väl engagera sig för att förbjuda adoptioner helt? Varför gör inte kd det? Hyckleri och inkonsekvens är centralt i partiets poliltik.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. - Despite three decades of research on gay parenting, social scientists cannot conclusively determine whether children raised by homosexuals develop differently, for better or worse, than those raised by heterosexuals.

  http://articles.latimes.com/2006/oct/30/nation/na-surrogacyside1x

  Så är det nog.
  Och du är knappast att anse som neutral.

  SvaraRadera
 6. Anonym

  Du måste känna dig ganska pressad eftersom du skriver att jag inte är neutral. Själv gömmer du dig fegt och anonymt och kan därmed definitivt inte anses som neutral när du försöker få det till att det är oklart om barn mår sämre i samkönade familjer än andra barn.

  Jag har länkat till ett antal myndigheter och forskningsinstitut (bla Amerikanska psykologförbundet och ett universitet som gjorde en utredning åt Tysklands regering) som konstaterat att barnen i samkönade familjer mår lika bra om andra barn. Om du tror att jag påverkat dem att skriva som de gör är det iofs smickrande men då överdriver du något min betydelse.

  "Despite three decades of research on gay parenting, social scientists cannot conclusively determine whether children raised by homosexuals develop differently, for better or worse, than those raised by heterosexuals."

  Kul, att det här var det "bästa" du kunde hitta. Om nu barn entydigt mår sämre i samkönade familjer borde det väl synts i någon rapport eller hur? Även om det "bara" gjorts sådana de senaste decennierna.

  För övrigt har det inte vetenskapligt avgjorts definitivt att barn som bor i frikyrkliga hem eller med kd- och sd-politiker mår lika bra som andra barn.

  Ska vi då neka frikyrkliga, kristdemokratiska och sverigedemokratiska par att adoptera och-eller bli inseminerade vid kliniker? Eller gäller det där kravet på att man ska veta något till 100 % bara för samkönade par? Neutralt? Yeah right.

  Bengt

  SvaraRadera