tisdag 28 december 2010

Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen beter sig fegt och skamligt om muslimsk homofientlighet.

Socialdemokraterna har blivit ett tydligt HBT-vänligt parti de senaste åren. Att det bara är en viktig reform som partiet ännu tvekar om är ett tecken på det. Något som jag skrev om i förra bloggposten.

Även Broderskapsrörelsen (förening för religiösa socialdemokrater) har varit engagerade för bögars och lesbiskas rättigheter i en del debatter med konservativt kristna. Men tyvärr saknas det engagemanget när det handlar om muslimska samfund eller för den delen muslimer inom deras egen förening.

Redan 21 juni i år skrev jag här på bloggen om hyckleriet från Broderskapsrörelsen.

17 juni publicerade föreningen Broderskapsrörelsen - Sveriges kristna socialdemokrater Manifest för muslimska socialdemokrater. Föreningen har de senaste åren bjudit in även muslimer. Inget fel i sig givetvis. Det är bra om folk från olika religioner möts för att resonera om tolerans och mänskliga rättigheter. Men om man jämför föreningens Manifest för kristen vänster med Manifest för muslimska socialdemokrater blir det återigen tydligt att föreningen ägnar sig åt ett hyckleri.

I Manifest för kristen vänster är man homovänlig, vilket givetvis är positivt. De muslimska socialdemokraterna var däremot inte intresserade av att sexuell läggning explicit skulle vara med i deras manifest. Och det är avslöjande. När läste du senast någon muslimsk socialdemokratisk politiker offentligt argumentera för att muslimska samfund ska välsigna och viga samkönade par?

Nu har äntligen även någon från traditionell media reagerat. Per Gudmundsson från moderata Svenska Dagbladets ledarsida kritiserar, med rätta, Broderskapsrörelsen för dess hyckleri.

Peter Weiderud försöker på hemsidan Kristen vänster förklara hur han resonerar men som vanligt blir argumentationen från honom absurd.

Från hans artikel.
Det svåra, och på samma gång fantastiska, med att leva i ett mångkulturellt samhälle är att vi behöver lära oss att leva med mer än ett värdesystem samtidigt.
Typ ett homovänligt och ett homofientligt värdesystem tydligen. Men om nu muslimer har rätt att vara homofoba med hänvisning till sin kultur varför kritiserar då Broderskapsrörelsen Sverigedemokraterna? Låt då sd-folk bli respekterade för sin främlingsfientlighet. I ett mångkulturellt samhälle a la Weiderud måste de också ha rätt till att vara intoleranta, att få ha sitt värdesystem.

Paradoxalt nog hamnar Broderskapsrörelsen och Sverigedemokraterna på samma attityd, att de där muslimerna är inte som vi och vi kan inte behandla dem exakt som andra i Sverige.

Weiderud beter sig återigen både fegt och skamligt. Har ger kulturrelativismen ett ansikte och har inte någon som helst trovärdighet inom HBT-politiken.


Uppdatering 1.

En del politiska motståndare till Socialdemokraterna försöker nu låtsas som att Weiderud talar för hela sitt parti när han egentligen bara framför Broderskapsrörelsens åsikter. Visst är det en del i övriga s som beter sig lika inkonsekvent men det är också andra som tydligt bekämpat muslimsk extremism bl.a. Nalin Pekgul.

Jag tror att det är problematiskt om det sprids en bild av att Socialdemokraterna generellt tycker som Weiderud. Det riskerar att legitimera muslimska homofober i en del förorter där s ofta får majoriteten av rösterna i riksdagsval. Men då är det också viktigt att andra s-politiker offentligt argumenterar emot Broderskapsrörelsens fega och inkonsekventa budskap.

Annan nyhet med HBT-koppling.

Queerteoretikern Judith Butler föreläser på Nobelmuseet i Stockholm i vår. Butler var en av de första debattörerna som lanserade queerteorin.


Uppdatering 2.

I en artikel från Qx kritiserar Anders Selin, ordförande för HBT-socialdemokraterna, Broderskapsrörelsen.
HBT-socialdemokraternas förbundsordförande Anders Selin är bekymrad över att Broderskaparna presenterar två olika politiska manifest.

-Det är en liten besvikelse att Broderskapsrörelsen som varit så progressiv och stått långt fram nu kompromissar, säger han och noterar det är "vissa saker" som man anser vara möjligt att kompromissa med.

- Det skulle vara intressant att se just vad man väljer att göra kompromisser kring. Man kompromissar inte med jämställdhet, oavsett om det varit en kort väg, påpekar han.

- Med hbt och sexuell läggning går det dock och det känns inte helt OK.

Anders Selin säger att HBT-socialdemokraterna inte blivit uppmärksammade på manifestet tidigare men att man nu är intresserade av ta kontakt och "lyssna på hur de resonerat".
Det är bra Selin är kritisk även om han framför det väl diplomatiskt. Kanske han gör det för att det är hans egna partikamrater. Det är dock viktigt att det inom partiet tydliggörs att det ska vara samma policy mot kristna som mot muslimska samfund. Allt annat är fel - och respektlöst mot de HBT-muslimer som ofta har en svår situation.


Uppdatering 3.

Jag har nu snabbt kollat igenom de som blogglänkat till Per Gudmundssons artikel i Svenska dagbladet Några av dem som berömmer honom är islamofoba sd-vänliga bloggar. Betyder det att Gudmundsson hade fel? Nej, det vore ju ett helt absurt resonemang.

Du kan inte låta grupper du ogillar avgöra vad du ska tycka genom att själv ha motsatt åsikt vad det än handlar om.

Samma dag som president Barack Obama valdes skickade Kubas diktator Fidel Castro ett offentligt meddelande om att han var för Obama. Castro hade väntat med att avslöja det till samma dag som presidentvalet eftersom han inte ville det skulle användas av Republikanerna som argument för att folk i USA skulle välja McCain. För det hade det givetvis gjort. Fidel Castro är en vidrig politiker ansvarig för förföljelse och diktatur. Men det betyder inte att homofientlige John McCain skulle varit en lämpligare president därför att kommunistregimen på Kuba ogillat honom ännu mer än Obama.

Det som jag som liberal tycker är värre är att en bloggare som kallar sig liberal något falskt hyllar Per Gudmundssons artikel. Stefan Karlsson bloggar som Marknadsliberalen och skriver bl.a. följande i sin kommentar.
Jag har tidigare påpekat hyckleriet i att samma svenska vänster som avfärdar vissa svenskar som onda homofober på grund av otillräcklig entusiasm inför vissa jippoparader från HBT-rörelsen och homoäktenskap....
Inte ens Göran Hägglund, ordförande i Kristdemokraterna, skulle få för sig att med förakt kalla Prideparader för "jippobetonade". Samkönade relationer är förbjudna i drygt 70 länder. Även i Sverige mördas folk varje år bara av en orsak, att de har förmågan att älska någon av samma kön. Så sent som 2009 fick Sverige en könsneutral äktenskapslag (som Stefan Karlsson tydligen tycker är fel eller om inte annat oviktig).

För Stefan Karlsson handlar liberalism tydligen bara om pengar, skattesänkningar och att tillåta privata alternativ. Inget fel i de sakerna i sig. Men liberalism handlar om så mycket mer, bl.a. mänskliga rättigheter däribland att inte bli diskriminerad.

Men bra att Stefan Karlsson avslöjar att det finns hycklare både till höger och vänster.

11 kommentarer:

 1. Du måste försöka fatta en enkel sak: Islam är inte och kommer ALDRIG att vara kompatibelt med HBT-rättigheter.

  Tror du mig inte så kolla upp! Broderskapsrörelsen är TVUNGNA att svika er ifall dom skall liera sig med muslimerna. Sluta vara så jävla naiva!

  SvaraRadera
 2. Klartexten

  Bibeln har samma attityd till homosexuella relationer som Koranen. Det som det handlar om är få muslimska samfund att omtolka citat precis som vissa kristna och ännu fler judiska samfund gjort.

  Men islamofoba sd-människor och homofoba islamister tycks vara ense om att det är omöjligt för muslimska samfund att göra den omtolkningen. Jag håller inte med.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Islam i sin nuvarande form går ej att omtolka, och en reformation lär dröja flera hundra år. Under tiden kommer massvis av hbt-personer att mördas av muslimer.

  SvaraRadera
 4. Johan

  Det är två muslimska länder i Europa, Albanien och Turkiet, homofobin är vanlig där men det land där situationen är sämst i Europa är Vitryssland, där de flesta är kristna.

  Katolska kyrkan har inte heller reformerats. Det avslöjar att det inte har med religionen i sig att göra utan tolkningar.

  Att massvis av HBT-personer blir mördade har du däremot rätt i, hatbrott är vanligt i alla länder. I Europa är det oftast unga killar från "kristna" hem som är ansvariga för mord och misshandel av HBT-personer även om en del av de ansvariga är från "muslimska" hem.

  Är du förresten för att HBT-människor som blir förföljda i Iran och Irak ska få asyl i Sverige? Du verkar ju ha ett engagemang för bögar, lesbiska och transpersoner.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Du har fel i sak. Den katolska kyrkan har visst reformerats, även om det gått långsamt. Alldeles nyss upphävdes t. ex. det bisarra kondomförbudet. Inom katolicismen finns ändå en förlåtande syn på hbt, även om det vore att ta i att tala om acceptans

  Islams vidriga och medeltida människosyn har däremot inte förändrats nämnvärt sedan 600-talet. Det är muslimens plikt att förfölja och mörda inte bara hbt-personer, utan alla "otrogna" som inte dyrkar Allah och hans profet.

  Beträffande att det är kristna som mördar och misshandlar flest hbt-personer i Europa, vill jag att du visar mig en källa på detta. Homofobin är åtminstone i Sverige mest allmänt förekommande i de muslimtäta förorterna.

  När det gäller bögar och lesbiska från Iran och Irak låter det rimligt att de kan få asyl i Sverige. Transpersoner i Iran däremot kan på iranska statens bekostnad byta kön, och kan inte betraktas som förföljda i egentlig mening.

  SvaraRadera
 6. Johan

  Fascinerande att du först kallar någon annan för att ha fel i sak och sedan själv sprider felaktigheter.

  http://news.yahoo.com/s/ap/20101221/ap_on_re_eu/eu_vatican_condoms

  "The Vatican on Tuesday sought to clarify the pope's controversial comments about condoms and HIV, saying he by no means suggested condom use could be condoned as a means of avoiding pregnancy.

  The Vatican's moral watchdog, the Congregation of the Doctrine of the Faith, issued a statement Tuesday saying some commentators had misunderstood and misrepresented the pope's remarks in a book-length interview released last month entitled "Light of the World."

  The Vatican has been under pressure from conservative theologians to issue such a clarification amid widespread confusion about what Pope Benedict XVI meant and whether he was breaking with church teaching.

  In the book, Benedict said that condoms weren't the real or moral solution to battling HIV and AIDS. But he said the intention to use condoms in some cases, such as for male prostitutes, could be a first step toward a more moral and responsible human sexuality."

  Har du något tecken på att muslimska samfund skulle vara mer negativa till kondomer än påven?

  Man registrerar inte de som begår hatbrott efter vilken religion de har och därför är det inte någon statistik på det, men kontakta Rikspolisstyrelsen eller RFSL. Men något säger att oavsett hur många bevis du får att du är för argumenterar du trots det för att muslimer är orsak till de flesta problem.

  Påven och Katolska kyrkan har tillsammans med muslimska länder jobbat emot resolutioner i FN emot dödsstraff för samkönade relationer.

  Och förlåtande var vad? Vad är det homosexuella ska be katolska kyrkan om förlåtelse för. De länder där attityderna är bland de mest homofientliga i Europa är Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Moldavien. I alla de länderna är gayparader förbjudna (även om de tillåtits i år i St Petersburg) medan gayparader hålls varje år i Turkiet där de är tillåtna.

  Alla transpersoner vill inte operera sig, och generellt blir människor som inte följer konservativa könsroller i Iran stigmatiserade. Men det tycker du tydligen inte är något allvarligt problem?

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Johan

  "Islams vidriga och medeltida människosyn har däremot inte förändrats nämnvärt sedan 600-talet. Det är muslimens plikt att förfölja och mörda inte bara hbt-personer, utan alla "otrogna" som inte dyrkar Allah och hans profet."

  Historiskt har förföljelsen av homosexuella och bisexuella varit värst i det kristna Europa från 1200-talet till 1600-talet. Attityderna har ofta varit negativa även i muslimska områden och det har även där varit förföljelse men inte så systematisk som i det kristna Europa.

  På Medeltiden flydde många judar från det kristna Europa (där de riskerade bli mördade) till muslimska länder (där de visserligen blev andra klassens medborgare men sällan riskerade det våld som var vanligt mot dem i Europa).

  Mitt tips är att kontakta historiekunniga människor eller googla på internet.

  Och nej, jag ska inte länka till allt jag har skrivit, jag har inget intresse att ödsla mycket tid eftersom jag bedömer det inte skulle påverka dig.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Det absoluta fördömandet av kondomer är borta, även om det finns en del förbehåll som de flesta katoliker ändå struntar i.

  Du undrar också om jag har något tecken på att muslimska samfund skulle vara mer negativa till kondomer än påven. Uppenbarligen föds fler barn i muslimska länder än i katolska, vilket tyder på större användning av preventivmedel i den katolska världen än i den muslimska.

  Tyvärr är svenska myndigheter/politiker fega, och registrerar inte hatbrott per religion, språk och etnicitet, vilket är en självklarhet i de flesta andra länder. Men invandrarrelaterad brottslighet är tyvärr tabu i Svergie att beröra. Att t ex personer ur den muslimska kultursfären är kraftigt överrepresenterade när det gäller sexualbrott är något svenska myndigheter med alla till buds stående medel vill mörka. Det förnuftiga vore att identifiera problemen och sätta in insatserna där de ger mest nytta, men det vågar inte våra syltryggade politiker.

  Jag är inte faktaresistent, men när fakta saknas på grund av myndighetsdirektiv befarar jag alltid det värsta. Och tyvärr brukar sanningen oftast vara värre än mina värsta farhågor.

  SvaraRadera
 9. Johan

  "Uppenbarligen föds fler barn i muslimska länder än i katolska, vilket tyder på större användning av preventivmedel i den katolska världen än i den muslimska."

  Men det här säger ju inte något som helst om muslimska samfund är mer negativa till kondomer eller inte. Även i Europa föddes det många fler barn förr. Ju rikare ett land är desto färre barn. Det är den vanligaste trenden.

  Bengt

  SvaraRadera
 10. Du refererar till historiska oförrätter. För all del, västerlandets historia är inte fläckfri. Men gör vi en omvärldsanalys idag är det i de muslimska länderna som hbt-personer avrättas genom myndighetsutövning, inte i västvärlden. Inte ens i Vitryssland blir du hängd av staten i egenskap av hbt-person.

  Och idag finns det knappt några judar kvar i de muslimska länderna eftersom de har fördrivits och deras egendomar konfiskerats. Hur många judar t ex på Gazaremsan?

  SvaraRadera
 11. "Inte ens i Vitryssland blir du hängd av staten i egenskap av hbt-person." Det blir du inte i de flesta muslimska länder, Återigen skaffa dig kunskap istället för att få för dig saker.

  Det är dödsstraff i 8 länder, alla av dem är muslimska. Men de flesta muslimska länder har inte dödsstraff. Och av de som har det är vad Amnesty vet bara två, iran och Saudiarabien, som de senaste åren tillämpat dödsstraff för samkönade relationer. Det är givetvis illa nog och förfärligt men inbilla dig inte att bögar och lesbiska blir avrättade i de flesta muslimska länder.

  Majoriteten av de länder som har totalförbud mot homorelationer är kristna, de flesta i Afrika. I Uganda diskuteras nu ett förslag om att införa dödsstraff för homorelationer. Redan nu ägnar sig media i landet åt hetsjakter mot homosexuella och bisexuella.

  Bengt

  SvaraRadera