onsdag 22 september 2010

Påverkar sd i riksdagen HBT-politiken negativt?

Ni som följer min blogg konstaterar att jag inte skrivit något här de senaste dagarna. Orsaken är att jag jobbade intensivt med mitt bloggande fram till riksdagsvalet förra helgen. Det har varit många timmar jag ägnat åt granskning av manifest, kandidater etc. För mig var det därför viktigt med några dagars "semester" från bloggen.

Men nu är det dags att granska vilka effekter valresultatet får när det gäller rättigheter för HBT-personer.

Siffrorna från sammanräkningen på valnatten är följande för partierna. (utlandrösterna och sena förtidsröster är inte medräknade och kan förändra resultatet något).

Socialdemokraterna 30,9 %
Moderaterna 30,0 %
Miljöpartiet 7,2 %
Folkpartiet 7,1 %
Centerpartiet 6,6 %
Sverigedemokraterna 5,7 %
Kristdemokraterna 5,6 %
Vänsterpartiet 5,6 %
Övriga partier 1,4 %

Trots att Alliansen ökade med 1,2 % jämfört med 2006 och kanske får fler röster än övriga riksdagspartier tillsammans riskerar de förlora majoriteten i riksdagen (det avgörs definitivt onsdagkväll eller torsdag). Orsaken är att Sverigedemokraterna hamnar i riksdagen och det valsystem som avgör hur många ledamöter respektive parti får.

Vad betyder då Sverigedemokraternas inträde i riksdagen för utvecklingen av HBT-rättigheter? När man ska besvara den frågan måste man hålla isär två delar, politiken och samhällsdebatten. När det gäller HBT-politiken bedömer jag att sd inte påverkar den något som helst de närmaste åren. Givet att alla övriga riksdagspartier håller sina löften att inte ha något som helst samarbete med sd.

Men även om de skulle börjat ett sådant samarbete hade det varit mycket osannolikt att sd skulle få igenom några försämringar av juridiska HBT-rättigheter t.ex. när det gäller adoptioner och inseminationer. Möjligen hade sd kunna blockera en del nya reformer bl.a när det gäller att transsexuella ska få spara könsceller för att efter "operationen" kunna bli biologiska föräldrar. Men återigen, övriga partier har kategoriskt sagt nej till samarbete med sd och politiker bör ge samma budskap före och efter ett val.

Vilken effekt Sverigedemokraterna får på samhällsdebatten när det gäller HBT-rättigheter är mer otydligt. Det avgörs bl.a. av vilka frågor de prioriterar i sitt arbete i riksdagen. I sitt valmanifest skrev inte sd något om att de vill avskaffa samkönade pars möjlighet att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och avskaffa lesbiska kvinnors möjlighet att bli inseminerade vid kliniker. Mitt tips är att sd i höst vid den allmänna motionstiden lämnar motioner (förslag) om att avskaffa de reformerna men det gjorde också kd i flera år när de var ett oppositionsparti. Utan att det för den skull blev någon tydlig offentlig debatt om de motionerna. Det avgörande är om sd skriver debattartiklar och gör pressmeddelanden om att de vill försämra HBT-personers juridiska rättigheter.

Mer tydligt är det att Sverigedemokraterna fokuserar på ett främlingsfientligt budskap. Att de nu är ett riksdagsparti ökar givetvis deras legitimitet bland en del människor. Men deras inträde i riksdagen kan också orsaka ökad mobilisering emot främlingsfientlighet och intolerans.

När Kristdemokraterna fick valframgångar 1998 var det många i RFSL som trodde att det skulle orsaka en mer konservativ debatt i riksdagen när det gäller homosexuellas rättigheter. Istället blev 1998-2002 den period när det verkligen blev ett politiskt genombrott för bögars och lesbiskas rättigheter. Givetvis hade det främst andra orsaker som inte hade något som helst med kd att göra. Men faktum är att kd fick en del politiker i andra partier att bli tydligare i kampen mot homofientlighet. Så kan det även bli när det gäller sd:s främlingsfientliga och HBT-negativa politik idag.

Men det avgörande är hur de andra partierna förhåller sig till sd:s politik.


Uppdatering 1.

Nya artiklar om Sverigedemokraterna, riksdagsvalet och rösträkningen idag.

DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 Sds1 Sds2 Dagen1 Dagen2 Exp1 Exp2 AB1 AB2


4 kommentarer:

 1. Som sagt, det ska bli... intressant att se Björn Söder i riksdagen.

  SvaraRadera
 2. Kan inte annat än att hålla med Fredrik...

  SvaraRadera
 3. Hotet mot HBT-personer kommer inte från SD och de förra skall vara glada att partiet kommit in i riksdagen. Istället kan HBT-människorna känna sig skrämda över följande:
  1/ Det fria ordet är inskränkt till absurdum
  2/ Människor förföljs och hotas p. g. a. sin poliska åsikt
  3/ Islamister får ett allt större inflytande och detta har påverkat klimatet i Sverige till att bli allt mer hätskt och odemokratiskt. De första som ska vara rädda den dagen islamister får ett öppet inflytande är just HBT-personer. HBT-personer kan kanske informera sig om vad som drabbar homosexuella och lesbiska i vissa islamistiska diktaturer...

  SvaraRadera
 4. Anonym

  1. Alla riksdagspartier är emot islamister.

  2. Det är bara sd och kd som vill försämra juridiska rättigheter för samkönade par. Det är också de två partier som är mest tveksamma att säga ja till nya HBT-reformer.

  3. Att låtsas som att valet måste vara mellan sd och islamister är ungefär som när kommunister låtsas att valet är mellan nazister och kommunister.

  4. Om du gillar HBT-personer och sd så mycket kan du ju lobba inom sd för att partiet ska säga ja till lika rättigheter när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer. Eller det kanske inte främst var genuint engemang för HBT-personer som drev dig att skriva kommentaren?

  Bengt

  SvaraRadera