tisdag 14 september 2010

Vänsterpartiets politiker gillar bögporr.

Vänsterpartiet har hyrt in en kvinna som i söndags strippade och till sist bara hade trosor, nylonstrumpor och v-klistermärken för sina bröstvårtor. Det har hände på ett arrangemang som v i Södertälje kallade för "familjefest" med barn i publiken.
– Vi gillar inte censur, säger Lennart Rendik, Vänsterpartiets föreningsordförande i Södertälje.

Kvinnan som uppträdde under artistnamnet Miss Cookie lät plagg efter plagg falla tills hon stod inför den hundrahövdade publiken i trosor, nylonstrumpbyxor och partiets logotyper för bröstvårtorna.

– Det ingick en stripteasescen som en del i en burlesk – det var underhållning för alla, säger Lennart Rendik.

Han gav tummen upp till att engagera Miss Cookie, liksom en handfull cirkusartister från Cirkus Cirkör som också deltog i ”V-Cabaré”. Festen hade en budget på cirka 30 000 kronor.....

Finns det inte en risk att ni objektifierar kvinnor när ni bjuder på striptease?

– Nej. Vad är det för fel på att en kvinna tar av sig kläderna?
Jag ska inte moralisera för mycket om att strippan visade sig lättklädd för barn. I den här situationen var det nog inget problem för dem. Men däremot är det möjligen olämpligt med strippor när man bjuder in folk till ett partimöte som man kallar familjefest. Kanske inte så seriöst.

Det främsta problemet är annars inte lättkläddheten i sig. Sverige har, trots vår sexfrigjorda självbild, ofta skaffat en puritanism de senaste åren. "Vi måste bekämpa sexualiseringen av det offentliga rummet" är en vanlig lätt fånig klyscha i en politiska debatten. Och värst är oftast politiker från s, v och mp. Men ibland har även borgerliga politiker ägnat sig åt sådant. Det är nog den där hysteriska debatten som gör att många i v känner sig besvärade av avslöjandet om att en kvinna strippat vid ett av partiets möten.

Som kuriosa kan jag avslöja att en av de mp-politiker i Stockholm som lämnade en motion (förslag) till kommunfullmäktige om att "bekämpa sexualisering av det offentliga rummet" något år senare blev dömd för att ha haft sex med 14-åriga pojkar och han fick givetvis lämna sina uppdrag. Vilket som helst parti kan drabbas av sådant. Problemet det visar är hur populistiskt argumentet om att "bekämpa sexualisering" ofta är.

Ännu tydligare blir det när Vänsterpartiet närmast hysteriskt kritiserar porr och striptease som något som alltid är ett fruktansvärt problem. Argumenten är två.

Argument 1. "Det är fel att exploatera och tjäna pengar på människors sexualitet". Svaret på det är givet. Är det alright att tjäna pengar på folks behov av mat och kläder (vilket t.o.m en del socialister i v är för) borde det vara acceptabelt att tjäna pengar på folks sexualitet där porren är en del. Det betyder inte att branschen är utan problem. Många porrskådisar , både män och kvinnor, far illa men så är det även i många andra branscher. Problem får man åtgärda som man brukar, genom att förbättra arbetsmiljön för yrkesgruppen. Inte genom hysteriska reaktioner och generaliseringar. Eller ännu värre - förbud.

Argument 2. "Porr och striptease är kvinnoförtryck". Det är ett sanslöst heteronormativt argument. Som om det inte existerar bögporr och män som strippar. Ironiskt nog är det ofta samma politiker från Vänsterpartiet som när de besöker Stockholm Pride beklagar sig över heteronormen. Men alltså själva ägnar sig åt den normen när de annars debatterar porr och striptease.

Det är mycket som tyder på att konsumtion av porr och striptease är lika vanligt bland homosexuella som heterosexuella män. (Vissa menar att det är ännu vanligare bland bögar även om det givetvis också är många bögar som ogillar porr). För övrigt är det både män och kvinnor som gillar konsumera porr och striptease.

Varje vettig människa borde då kunna konstatera att den främsta orsaken till att vissa gillar porr inte är att förtrycka en viss grupp. Syftet är främst att folk vill bli upphetsade. Eller när det gäller striptease möjligen som en kul grej.

Jag har själv talat om porr med flera bögar som är politiker i Vänsterpartiet. Då talar vi alltså inte om vanliga sympatisörer utan om folk med förtroendeuppdrag inom partiet. I princip alla har då sagt att de själva kollar porr. En del av dem är även engagerade i SLM (läder- och fetishförening för män som gillar män). En förening som oftast visar porrfilmer när man har fester.

Aldrig har jag hört att någon v-politiker på något möte i SLM (som har lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö) skulle ha jobbat för att verksamheten ska bli "porrfri". Det tycker man annars vore logiskt om nu porr är "oacceptabel exploatering" av människor. Det som är Vänsterpartiets policy.

Visst existerar det patriarkala strukturer inom porren och striptease-branschen. Verksamheterna måste problematiseras och diskuteras, extra viktigt är det bland ungdomar. Men hela samhället har patriarkala strukturer och det påverkar givetvis även porren.

Vänsterpartiet spelar dubbelt när det gäller porr och striptease. De flesta av partiets politiker tiger om bögporren och det är vanligt att de i v som är bögar själva kollar på porr. Det här antyder möjligen att problemet inom delar av heteroporren främst har som orsak de patriarkala strukturerna i samhället. Logiskt vore då att fokusera på att bekämpa de strukturerna och inte moralisera om porr.

Vänsterpartiets nuvarande policy om porr är heteronormativ. Och inkonsekvent.


Fler tidningar om strippandet vid Vänsterpartiets möte.

AB Dagen


Uppdatering 1.

En ny opinionsmätning från Skop visar att Alliansen skulle få egen majoritet i riksdagen om resultatet skulle bli verklighet. De två HBT-negativa partierna, kd och sd, får tillsammans 11,4 % jämfört med 9,5 % i riksdagsvalet 2006.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar