måndag 27 september 2010

Venezuela får kanske partnerskapslag.

Venezuela höll parlamentsval igår berättar Dagens Nyheter.
Chávez parti PSUV har vunnit en majoritet av platserna i parlamentsvalet, uppger valmyndigheten enligt Reuters. Oppositionen har ändå nått minst en tredjedel av platserna vilket gör att Chávez inte längre lika lätt kan driva igenom sina beslut. PSUV har stöttats av över 80 procent av ledamöterna i det avgående parlamentet.

Oppositionsalliansen Mesa de la Unidad Democrática (MUD) hävdar att den har fått 52 procent av rösterna i valet, rapporterar Reuters.

MUD säger sig dock inte ha vunnit flest platser i parlamentet, även om man hävdar att man har fått flest röster totalt.

- Det här ger oss en massa politisk makt. Vi är väldigt glada, sade Armando Briquett, talesman för MUD.

Enligt valmyndigheterna får PSUV åtminstone 90 platser och MUD minst 59.
Hugo Chávez och PSUV har lovat att införa en partnerskapslag inom de närmaste åren. Om även oppositionsalliansen är för det vet jag inte. Det är en blandning av både liberaler och konservativa i oppositionen. Men även vänstern i landet har ännu problem med heteronormativitet. När Chávez tidigare i år blev "anklagad" för att vara bög svarade han "jag är för macho för att vara bög men jag respekterar homosexuella". Han blandar helt absurt ihop sexuell läggning och könsidentitet. Många bögar är betydligt mer macho än en del heterokillar.

Venezuela har av vissa högerdebattörer i Sverige kallats för diktatur medan en del vänsterdebattörer oreserverat hyllat systemet där. Jag menar att båda versionerna är förenklade och att landet närmast kan jämföras med Ryssland, Italien och Israel. Alltså demokratiska länder som har allvarliga demokratiska brister. Att jämföra Venezuela med Kuba som verkligen är en diktatur är inte rättvist.

Även Svd och Dagen skriver om situationen i Venezuela.

Brittiska HBT-siten Pinknews berättar att Ed Miliband valts till ny ordförande för socialdemokratiska Labour i Storbritannien. Miliband har förtydligat att han är för en könsneutral äktenskapslag. Alla de tre största partierna i landet, Labour, konservativa Tory och Liberal Democrats, svarar "möjligen" till om landet ska tillåta homoäktenskap. Liberalernas ordförande Nick Clegg är även han för reformen och hans parti väntas på en kongress i höst säga ja till en könsneutral äktenskapslag.

I USA blev röstsiffrorna 56-43 när senaten röstade om att avskaffa lagen som förbjuder öppet homosexuella och bisexuella att jobba inom försvaret. Även om det alltså var en majoritet var det inte tillräckligt eftersom det krävdes 60 ja-röster för att förslaget skulle bli verklighet. Nu avgörs därför ärendet efter kongressvalet i november i år.

President Barack Obama lämnade bl.a. följande kommentar i ett pressmeddelande 23 september.
The President was disappointed earlier this week when a majority of the Senate was willing to proceed with National Defense Authorization Act, but political posturing created a 60 vote threshold.

2 kommentarer:

 1. Alla reformer och ändringar han genomförde hittills liknar till stor del Castros reformer efter revolutionen. Han sammanslutar flera partier, ändrar grundlagen till sin fördel, utser en nationell fiende (Colombia), och privatiserar. Hans retorik liknar Castros. Venezuela är inte Kuba än men på väg dit.

  SvaraRadera
 2. Florian

  Castro genomförde aldrig någonsin några flerpartival efter att han fick makten. Redan där blir jämförelsen fel.

  Hans retorik liknar ofta Castros och hans okritiska kommentarer om kommunistdiktaturen Kuba är förkastliga. Men landet är en flerpartisystem med kritisk media (om än motarbetad av Chavéz). Återigen det påminner om Ryssland. Eller om Berlusconis försök att ändra lagar för att undvika åtal och hans styrning av TV Italien. Men inte Kuba.

  Och oppositionspartier får drygt 40 % av platserna i parlamentet. När har de fått det på Kuba?

  Bengt

  SvaraRadera