fredag 3 september 2010

Ska homofoba byggjobbare avgöra Socialdemokraternas politik?

Att Socialdemokraterna har dåliga opinionssiffror är det få som förnekar. Aftonbladet hade en artikel om det för några dagar sedan.

Från artikeln.
Men inte bara samarbetet med V får kritik. Även innehållet i politiken sågas.

– Gubbarna i Byggnads gillar inte det här hbt-snacket. Många är rätt konservativa och känner inte igen sig, säger en S-profil.
Jag ska först säga att den här kommentaren inte måste betyda ett försvar av de "konservativa gubbarna" utan bara ett konstaterande. Det är nog sant det där. Jag brukar här på bloggen vända mig emot generaliseringar. Det gäller både för invandrare och byggnadsarbetare. Jag är själv från ett arbetarhem. Byggnadsarbetare har olika värderingar som andra människor. En del är toleranta, andra är det inte.

Men jag vet genom att jag talat med bögar som jobbar inom LO-yrken där de flesta är män att det ofta är en främlingsfientlig och homofientlig jargong. Ibland är det absurda kommentarer som berättas där. Folk säger saker, på arbetsplatser inom bygg och industri, som utan problem skulle anmälts som hets mot folkgrupp om det publicerats i tidningar.

Vi har yttrandefrihet och jag värnar det. Men det vore absurt om ett parti som Socialdemokraterna skulle anpassa sin politik främst efter de främlingsfientliga och homofientliga delarna av folk inom bygg och industri. Socialdemokraterna argumenterar för jämlikhet och allas lika värde. Man kan tycka olika om partiets politik generellt, och vi HBT-personer gör det, men varför skulle de låta homofoba byggnadsarbetare få veto för hur de ska bedriva sin HBT-politik? Istället bör partiet känna ansvar att bekämpa intoleranta attityder bland en del av dess medlemmar (och ibland politiker) lokalt.

Skulle någon i Socialdemokraterna säga att man måste anpassa sin politik till de byggnadsarbetare som är främlingsfientliga? Nej, det vore politiskt omöjligt. Men ännu 2010 är det någon "s-profil" som känner att det är legitimt att tipsa Aftonbladet om att "gubbar inom bygg" inte gillar att Mona Sahlin snackar om HBT-rättigheter.

För "konservativa byggnadsarbetare" måste det vara extra tufft när nu de Röd-gröna enats om migrationspolitiken.
Vidare anser de rödgröna att de förändringar som genomförts om asyl med kön och sexuell läggning som grund inte fått avsedd effekt. Därför bör lagen ses över i denna fråga och "nödvändiga förtydliganden" bör göras.
Sossarna flirtar både med bögar och blattar. Det måste bli ramaskri bland en del intoleranta byggnadsarbetare. Men kanske de borde påminna sig varför Socialdemokraterna eller för den delen LO startade sin verksamhet.

Liberaler och Socialdemokrater fixade tillsammans att Sverige fick allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Det var en tuff kamp men till sist vann man delvis tack vare att en del kloka personer bland högern konstaterade att det inte existerade någon annat alternativ än att bejaka demokratin. Den demokrati som återigen firar triumfer 19 september i år.

Jag är liberal och inte socialdemokrat. Jag blandar vanligen inte mig i Socialdemokraternas interna arbete. Men mitt råd till s-politiker är att konstatera att 1910 handlade mycket av den politiska debatten om att få respekt för arbetare, ofta föraktade av den dåvarande överklassen i Sverige.

Idag handlar debatten ofta om att alla ska bli respekterade även om de är bögar eller blattar. På byggarbetsplatser och i övriga samhället.

Om Socialdemokraterna tiger av rädsla för "konservativa gubbar" då sviker man de ideal som borde leda partiet.

Även Svd Sds och Dagen skriver om Röd-gröna och migrationspolitiken.


Uppdatering 1.

Nya artiklar med koppling till HBT.

Mexico City försöker bli ett turistmål för samkönade par.

Maud Olofsson, Centerpartiets ordförande, var med i Prideparaden i Umeå idag.

HBT-socialdemokraterna har en valstuga till sjöss i Stockholmsmrådet. Jag har tidigare berättat om att Öppna moderater i årets valrörelse vissa dagar har en Regnbågsvalstuga i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar