onsdag 22 september 2010

12 öppet HBT-människor blir riksdagsledamöter.

Alla valkretsar är inte helt färdigräknade men redan nu går det nog att hyfsat säkert säga att 12 kandidater som är öppet HBT har blivit valda till riksdagsledamöter 2010-2014.

Men det var mycket när att det blev en ledamot till. Maria Ferm (mp) som är andranamnet på partiets riksdagslista i Malmö kommun har fått 7,97 % av kryssen och det krävs 8 % för att någon ska kunna kryssa sig förbi.

De 12 HBT-kandidater som med all sannolikhet blivit riksdagsledamöter är följande.

Tobias Billström (m) Malmö kommun
Olof Lavesson (m) Malmö kommun
Tomas Tobé (m) Gävleborgs län
Andreas Carlgren (c) Stockholms kommun
Fredrick Federley (c) Stockholms kommun (Maud Olofsson är förstanamnet på listan och lär vara kvar som minister, då tar Fredrick Federley hennes riksdagsplats)
Ulf Holm (mp) Skåne läns södra
Börje Vestlund (s) Stockholms kommun
Hans Ekström (s) Södermanlands län
Jonas Gunnarsson (s) Värmlands län
Josefin Brink (v) Stockholms kommun eller Stockholms län
Hans Linde (v) Göteborgs kommun
Marianne Berg (v) Malmö kommun

Två av de 12 är helt nya som riksdagsledamöter, de både socialdemokraterna Hans Ekström och Jonas Gunnarsson. Å andra sidan har en partikamrat, Elisebeht Markström, inte kandiderat för omval i år och lämnar riksdagen.

Av de 12 är 10 män och 2 kvinnor (med reservation för att någon kanske inte identifierar sig som sitt juridiska kön). Paradoxalt nog är könsfördelningen mer sned bland HBT-ledamöter än i riksdagen som helhet. Trots att jämställdhet mellan könen ofta är ett centralt tema i HBT-rörelsen.

Problemet är givetvis inte att det finns för många öppet homosexuella och bisexuella män bland ledamöterna utan för få öppet homosexuella och bisexuella kvinnor.


Uppdatering 1.

Det är givetvis inte rättvist att jämföra könsfördelningen i Sverigedemokraterna och den grupp ledamöter som är öppet HBT i riksdagen. När det gäller HBT-ledamöter är de från olika partier och olika valkretsar. Därför blir det inte någon samordning för att könsfördelningen totalt ska bli hyfsat jämställd. Sd har däremot haft en gemensam rikslista och därför haft bättre möjlighet än något annat parti i riksdagen att påverka könsfördelningen för riksdagsgruppen.

Men med de reservationerna kan vi konstatera att bland 20 sd-ledamöter i riksdagen är 85 % män, bland 12 öppet HBT-ledamöter är 83 % män. Riksdagen i sin helhet hade en sådan sned könsfördelning 1973, för 37 år sedan.

Det är ju också tydligt att det idag inte är svårt att rekrytera folk till riksdagen jämställt generellt, bland heterosexuella ledamöter har det senaste mandatperioden bara varit några procentenheter från lika fördelning.

Det här är något som HBT-rörelsen borde debattera. Varför är vi tillsammans med sd kvar på en nivå från 1970-talet medan heterosexuella i övriga partier än sd ofta är jämställda. Jag vill förtydliga att jag är emot kvotering och "varvade listor". Det är för oflexibelt. Men är det en tydlig snedfördelning har vi ett problem när det gäller representativitet och det bör försöka åtgärdas. Här är det många partier som har saker att göra de närmaste åren. Det är bara öppet homosexuella och bisexuella kvinnor från ett parti, Vänsterpartiet, medan fem partier har öppet homosexuella och bisexuella män, Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet.


Uppdatering 2.

Nya artiklar om riksdagsvalet, Sverigedemokraterna och rösträkningen om mandaten.

DN1 DN2 DN3 DN4 SvD1 SvD2 Sds1 Sds2 Dagen Exp1 Exp2 AB1 AB2

Jag kan även rekommendera en bra debattartikel i Dagens Nyheter idag.

"Vi efterlyser en debatt om invandringens problem".

Det är något jag hävdat i flera år, kanske det blir verklighet nu när fler nog känner sig tvingade till det efter senaste riksdagsvalet.

Jag vill passa på att skriva att jag är helt emot att riksdagen ska ändra antalet platser i utskotten i syfte att stänga ute ett parti. Det är fel av två orsaker. Dels är det odemokratiskt, man ska inte trixa med spelreglerna för att gynna eller missgynna ett visst parti. Det är ungefär som att ett fotbollsförbund ändra sina regler för matcher i syfte att förenkla eller försvåra för ett visst lag. För det andra ger det sd ännu mer sympatier som "motarbetade av etablissemanget".

9 kommentarer:

 1. Maria Ferm har fått 8,07% enligt val.se, så det borde väl betyda att hon är invald?

  SvaraRadera
 2. Magnus

  Ja, ser nu att siffran är ändrad. När jag kollade igårkväll stod det att alla valkretsarna var färdigräknade därför utgick jag från att det var det definitiva resultatet. Möjligen kan den nya siffran orsakats av omräkning från länsstyrelsen.

  I vilket fall som helst är det positivt om det blir en till HBT-ledamot. 13 sådana är definitivt rekord i riksdagen.

  Vid valet 2006 valdes 9 öppet HBT-ledamöter in i riksdagen.

  Den som var först var dock Kent Carlsson (s) som 1991 i media berättade att han var bög. Han hade tidigare varit ledamot och blev det igen efter valet det år. Kent Carlsson var viktig i arbetet för en partnerskapslag och han påverkade också Ssu tydligt som en av dess ledande företrädare. Han dog några år senare.

  I mitten av 1990-talet offentliggjorde Andreas Carlgren (c), då riksdagsledamot och vice ordförande i partiet, att han är gay.

  Den som var först att bli invald och före valet berätta han är bög var Tasso Stafilidis (v) 1998. Andreas Carlgren förlorade samma år sin riksdagsplats pga dåligt resultat för c.

  Det är faktiskt så sent som 2002 som riksdagen fick fler än en öppet HBT-ledamot samtidigt.

  Sommaren 2006 berättade Elisebeht Markström (s) att hon är homosexuell och blev den första öppet lesbiska riksdagsledamot.

  Och nu blev det alltså 13 efter årets val.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Siffrorna för invalda öppet HBT-ledamöter är.

  1998 1
  2002 5
  2006 9
  2010 13

  Det är tydligt att det närmast är någon matematisk formel för hur många öppet HBT-ledamöter det bliviti. +4 för varje val.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Fast det är ett lite märkligt sätt att räkna, när du tar med både Carlgren och Federley.

  Federley får inte en ordinarie plats så ordinarie riksdagsledamöter är 12. Precis som du påpekar får ju dock Federley en plats som ersättare för att han har ministrar före sig på listan, men en av de ministrarna är ju just Andreas Carlgren.
  Dessutom ingår antagligen också Tobias Billström i kommande regering och kommer alltså inte sitta i riksdagen.

  Ordinarie riksdagsledamöter är alltså 12.
  Det faktiska antal som kommer sitta i riksdagen är 11.

  SvaraRadera
 5. Magnus

  Jag håller med om att det egentligen är 12 ledamöter som blir invalda. Och att det nog blir 11 som blir kvar som ledamöter. Sedan kan man ju säga att sannolikheten är betydligt högre att Olofsson är kvar i regeringen än Carlgren och Billström.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Nu ska jag inte räkna fel. Ingen ska vara orolig för det. Nu ska jag inte ägna mig åt bloggen i eftermiddag utan åt bättre saker.

  Har ni tips om bloggar som räknar rätt så kan ni länka det härifrån.

  Adios.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Fredrick Federley har blivit invald i riksdagen enligt det det officiella valprotkollet. Orsaken till det är att Maud Olofsson som var förstanamnet i samma valkrets, Stockholms kommun, blivit invald för Västerbottens län där hon även kandiderade.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Bra sammanställning, Bengt!

  Jag kan tillägga att flera toppnamn inom C offentligt ifrågasatte om partiets kronprins Andreas Carlgren verkligen dög som partiledare efter att han kommit ut som bög på 90-talet. Sedan kandiderade han inte. Lyckligtvis har samhället förändrats sedan dess.

  SvaraRadera
 9. Du pratar om öppna HBT personen. Men är det verkligen så enkelt? Jag räknar mig som bisexuell om jag måste klassificera mig men jag ser ingen anledning att göra det. Jag ser det som något naturligt för mig, inget jag måste "komma ut med" vilket det känns det handlar om här. Jag är kanske lite för strött och missförstår dig så jag undrar hur du menar. Hur räknar du? De som öppet sagt så? De som haft en partner av samma kön? Vad går du på?

  SvaraRadera