måndag 6 september 2010

Tips till kristdemokrater som vill kryssa HBT-vänligt.

Jag har flera gånger förtydligat att den här bloggen inte är partipolitisk. Däremot ger jag info om partiernas HBT-politik. Och det är enkelt att konstatera att av partier av betydelse är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna de som har sämst HBT-politik. Men folk som är sympatiska till bögars, lesbiskas, bisexuellas och transpersoners rättigheter kan givetvis trots det rösta på kd eller sd av andra orsaker.

Kristdemokraterna är faktiskt det svenska parti som idag har den största interna oenigheten om HBT-rättigheter. En del kd-politiker tycker närmast som RFSL och vill förändra partiet åt det liberala hållet. Andra är tydligt homofientliga. De flesta är som partiets ordförande Göran Hägglund, konservativa och heteronormativa men inte homofober. Jag kallar dem i den här bloggposten för "Hägglundfalangen". Det syftar på värderingarna om HBT-rättigheter och betyder inte att de generellt måste ha samma åsikter som Hägglund inom varje område i övrigt.

Att jag i den här bloggposten skriver om bl.a. homovänliga kandidater i kd betyder givetvis inte att jag rekommenderar folk att rösta på partiet. Istället handlar det om att ge info till de som sympatiserar med kd trots deras HBT-negativa politik. Eller till dig som har kd-sympatisörer i din bekantskapskrets och som du vill ge info till. Vilka kandidater ska en sådan person undvika och vilka är lämpligare? Det är ju som bekant möjligt att personkryssa.

Men det är också viktigt att förtydliga att även om någon röstar på en HBT-vänlig kd-kandidat är det också en röst på kd som parti. Ett parti som alltså har en HBT-negativ politik.

Mina kommentarer om kandidaterna lämnar jag efter att ha följt deras argumentering i riksdagen, ha talat med många av dem i telefon och även haft kontakt med politiker i kd som berättat om deras värderingar. Men jag är som bekant inte med i kd.

Det här är mina subjektiva bedömningar av kandidaterna..

Eftersom mycket tyder på att kd får ett sämre valresultat i år än 2006 så fokuserar jag här på de valkretsar där partiet idag har riksdagsledamöter.

Dalarnas län.

Lennart Sacrédeus är etta på riksdagslistan för kd. Han är en av de mest homofientliga ledamöterna i riksdagen idag. Sacrédus har vid tidigare val fått många personkryss. Den som planerar rösta på kd och vill att någon HBT-vänlig ledamot ska hamna i riksdagen för valkretsens del kan kryssa någon annan. Vederbörande bör dock vara medveten om att Sacrédeus nog blir vald om partiet får tillräckligt många röster för ett mandat från Dalarna.

Göteborgs kommun.

Idag är Annelie Enochsson ledamot för valkretsen men är tvåa på listan inför årets val. Hon är precis som Sacrédeus bland de mest homofientliga ledamöterna i riksdagen. Den kristdemokrat som vill ha en HBT-vänlig ledamot kan istället välja ettan på listan, David Lega, som på sin blogg förklarat att han accepterar lika rättigheter för samkönade och olikkönade par både när det gäller äktenskap och adoptioner.

Hallands län.

Lars Gustavsson är ledamot för valkretsen idag och även ett på listan inför årets val. Han är del av "Hägglundfalangen", alltså varken HBT-vänlig eller HBT-fientlig utan främst konservativ.

Jönköpings län.

Partiet har idag två mandat men eftersom Maria Larsson, som är etta på listan inför årets val, är minister i regeringen, är det idag Stefan Attefall och Irene Oscarsson som är riksdagsledamöter. De är i år tvåa respektive trea på listan. Politiskt bedömer jag att de tre kandidaterna är nära varandra som en del av "Hägglundfalangen". Möjligen är Maria Larsson något liberalare än övriga två när det gäller HBT-rättigheter.

Kalmar län.

Anders Andersson är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Han är en del av "Hägglundfalangen".

Kronobergs län.

Eva Johnson är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Hon är en del av "Hägglundfalangen", möjligen något mer konservativ än de flesta andra i den falangen.

Skåne läns norra och östra.

Michael Anefur är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Han är HBT-vänlig och har i år blivit talesperson för partiet när det gäller HBT-rättigheter. Eftersom tvåan på årets lista är homofientlige Tuve Skånberg (som tidigare varit riksdagsledamot) är det viktigt för den kristdemokrat som vill ha en HBT-vänlig ledamot att kryssa Anefur.

Skåne läns södra.

Otto von Arnold är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Han är HBT-vänlig och ett alternativ för den kristdemokrat som är för att partiet ska bli liberalare när det gäller HBT-rättigheter.

Stockholms kommun och Stockholms län.

De fem första namnen på båda listorna är desamma. Göran Hägglund och Mats Odell är etta respektive tvåa. Eftersom de är ministrar är partiets nuvarande riksdagsledamöter Emma Henriksson, Desiree Pethrus-Engström som är trea respektive fyra på listorna inför årets val och Ingvar Svensson som inte kandiderar för omval. Den kristdemokrat som vill ha en HBT-vänlig riksdagsledamot kan kryssa Henriksson eller Pethrus-Engström. Både Hägglund och Odell är mer konservativa. Robert Halef som är femma på listan vet jag inte om han är HBT-vänlig eller inte. Erik Slottner, öppet homosexuell och tidigare ordförande för kdu, är på plats 10 på riksdagslistan för Stockholms kommun.

Södermanlands län.

Nuvarande ledamoten, Kjell Eldensjö, är konservativ och nära den homofientliga falangen. Han kandiderar inte för omval. Lotta Jonsson som är etta på listan vet jag inte om hon är HBT-vänliga eller inte.

Uppsala län.

Mikael Oscarson är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Han är homofientlig Den kristdemokrat som vill ha en HBT-vänlig ledamot bör alltså kryssa någon annan.

Värmlands län.

Dan Kihlström är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Han är en del av "Hägglundfalangen". Tvåa på listan är Charlie Weimers, ordförande i kdu, som i princip aldrig skrivit något positivt om HBT-rättigheter utan tvärtom ofta argumenterat emot en könsneutral äktenskapslag och som gillar de homofientliga Republikerna i USA. Sämre än Kihlström inom HBT-politiken.

Västerbottens län.

Gunilla Tjernberg är ledamot idag men kandiderat inte för omval. Hon är en del av "Hägglundfalangen", och det är också ettan på listan inför årets val, Anders Sällström Möjligen är han något mer liberal än de flesta andra i falangen.

Västernorrlands län.

Liza-Maria Norlin är ledamot idag och etta på listan inför årets val. Hon är en del av "Hägglundfalangen".

Västra Götalands läns norra.

Ingemar Vänerlöv är ledamot idag men kandiderar inte för omval. Han är en del av "Hägglundfalangen". Pernilla Gunther som är etta på listan vet jag inte om hon är HBT-vänlig eller inte.

Västra Götalands läns södra.

Else-Marie Lindgren är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Hon är en del av "Hägglundfalangen". Tvåan på listan, Per Olof Hermansson, är homofientlig och sämre inom HBT-politiken än Lindgren.

Västra Götalands läns västra.

Rosita Runegrund är ledamot idag men kandiderar inte för omval. Hon är HBT-vänlig. Ettan på listan, Magnus Jakobsson är en del av "Hägglundfalangen".

Västra Götalands läns östra.

Holger Gustavsson är ledamot idag och trea på listan inför årets val. Han är en del av "Hägglunsfalangen". Annica Eclund som är etta på listan vet jag inte om hon är HBT-vänlig eller inte.

Örebro län.

Lars-Axel Nordell är ledamot idag och etta på en av partiets två listor inför årets val. Han är en del av "Hägglundfalangen". Ola Ström som är ett etta på den andra av partiets listor vet jag inte om han är HBT-vänlig eller inte.

Östergötlands län.

Yvonne Andersson är ledamot idag och även etta på listan inför årets val. Hon är homofientlig. Den kristdemokrat som vill ha någon HBT-vänlig ledamot kan alltså kryssa någon annan.

Givetvis är det möjligt att Kristdemokraterna inte klarar 4 %-spärren i höst och då blir den här infon inaktuell. Men teoretiskt är det inget parti som är garanterade att få fler än 4 % av rösterna, inte heller Socialdemokraterna eller Moderaterna. Mitt tips är att kd stannar kvar i riksdagen i höst delvis tack vare "stödröster" från en del m-sympatisörer. Men det avgörs 19 september som bekant.

Riksdagspartiernas och övriga partiers kandidater inför riksdagsvalet kan du hitta här.


Uppdatering 1.

Dagen berättar en av biskoparna i Svenska kyrkan, Lennart Koskinen i Visby stift, nästa år går i pension. Koskinen har i år varit med i en reklamfilm för Kristdemokraterna trots att han är för en könsneutral äktenskapslag.
Nomineringsvalet hålls den 24 september och de kandidater som får 5 procent eller mer av rösterna går sedan vidare till biskopsvalets första valomgång den 30 november.

Enligt kyrkoordningen ska man då eftersträva att minst fem kandidater behörighetsförklaras. Inför den första valomgången hålls en utfrågning, hearing, av kandidaterna.

Om ingen av kandidaterna får fler än hälften av rösterna i den första valomgången blir det ytterligare en valomgång med de två kandidater som fått flest röster.
Sydsvenska Dagbladet har idag en artikel om Malin Björns och hennes barn Vide. Malin Björns, politiker i Miljöpartiet och som identifierar sig själv som queer. vägrar berätta för andra om barnet är en pojke eller flicka. Det är också info om en ny förening för föräldrar som vill försöka vara könsneutrala i sina attityder till sina barn.


Uppdatering 2.

En ny opinionsmätning från Skop visar att Alliansens skulle få egen majoritet om siffrorna skulle bli valresultat. De två HBT-negativa partierna, kd och sd, får tillsammans 9.8 % jämfört med 9,5 % i riksdagsvalet 2006.


Uppdatering 3.

Dagen berättar att Svenska kyrkan i Linköpings stift ska välja ny biskop. Bland de fem kvarvarande kandidaterna är alla för vigslar av samkönade par. Samma värdering har Jan-Olof Johansson som senare i höst blir ny biskop i Växjö stift.

Alla biskopar i Svenska kyrkan är ense om att viga (när samfundet har kvar den juridiska vigselrätten) och välsigna samkönade relationer, en tydlig majoritet av dem är för att kalla vigslarna för äktenskap medan några hellre hade kallat det för partnerskap.

8 kommentarer:

 1. Tack för en balanserad och klargörande genomgång. Läsvärd och informativ i sin korthet. Själv vill jag dock gärna ha en s.k. homofientlig kristdemokrat som min riksdagsledamot. Tilläggas kan att Robert Halef är syrian (och tidigare socialdemokrat) och att Ola Ström väl gått från folkpartiet till kristdemokraterna. Kan det berott på S och Fp:s familjepolitik.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym

  Ja, listan kan givetvis också användas omvänt. För den som gillar homofientliga politiker. Av samma orsak som vissa helst vill rösta på någon politiker som är främlingsfientlig trots att en bloggare inte gillar vederbörande.

  Vad orsaken till partibyten är för de två politiker du skriver har lämnat s och fp vet jag inte. Det jag dock kan konstatera att om kd:s familjepolitik nu är så populär i sin helhet (inklusive nej till homoäktenskap och homoadoptioner) är det ju en gåta att partiet minska från drygt 12 % i riksdagsvalet 1998 till ca 4 % i opinionsiffrorna idag. Det trots att både Alf Svensson och Göran Hägglund igen och igen snackat kärnfamilj i media.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Hej Bengt!

  Bra artikel!

  Jag har en liten frågeställning angående Larry Söder (då jag bor i Kungsbacka där han verkar) vad det är som gör honom HBT-fientlig?
  Det kanske är för detaljkrävande av dig...men det skadar väl inte att ställa frågan...
  Jag har sökt på Google, men hittade inget speciellt alls...

  SvaraRadera
 4. Hej Nathaniel!

  Tack.

  Bra du skrev om Larry Söder för när jag kollade själv hittade jag inte något heller. Det är givetvis ett problem när man gör bloggposter, att man inte gör samma noggranna research ibland som när man gör rapporter. En orsak är kanske just att man vet att det enklare går att rätta till något som blivit fel på en blogg än när man mailat en rapport till en massa människor och som media kanske också skrivit om.

  Larry Söder måste jag ha blandat ihop med någon annan kd-bloggare i regionen. Jag beklagar givetvis att infon blev fel.

  Och efter att kollat Söders blogg idag skulle jag placera honom i "Hägglundfalangen".

  Sedan skriver han i och för sig följande oktober 2008.

  http://larrysoder.blogspot.com/2008/10/opposotionen-vill-driva-igenom-ktenskap.html

  "Min förhoppning är fortfarande att regeringspartierna hittar en hållning i frågan som gör att alla blir ganska nöjda med utgången. För mig skulle det vara främmande att staten skulle bestämma över religiösa samfund om hur och vilka de skall viga.Det måste framförallt vara en fråga för de själva. Borde man inte hitta en lag som ger samma rättigheter för med vem man nu väljer som partner men ändå låta äktenskapet vara mellan man och kvinna?"

  Det som kanske är allvarligast här är att han antyder att övriga riksdagspartier allihop ville tvinga samfund att viga vissa par vilket inte är sant.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag har nu ändrat infon för Hallands län i bloggposten, det län där Larry Söder kandiderar. Jag bedömer att han är ganska nära ettan på listan, Lars Gustavson, när det gäller HBT-politiken.

  Ska också förtydliga att jag generellt har betydligt bättre koll på de homofientliga kd-politiker som är riksdagsledamöter.

  När jag kollar bloggposten igen konstaterar jag också att en ledamot saknas, Inger Davidsson som är riksdagsledamot från Stockholms län. Hon är en del av "Hägglundfalangen"

  Av kd:s 24 ledamöter bedömer jag att 5 är HBT-vänliga alltså för homoäktenskap, homoadoptioner och inseminationer för lesbiska eller att de i alla fall accepterat lagarna och inte tycker det är viktigt att avskaffa dem.

  Ledamöterna är från Stockholms kommun, Stockholms län, Skånes läns södra, Skåne läns norra och östra och Västra Götalands läns västra.

  Jag bedömer att fyra ledamöter är homofientliga. De är från Dalarnas län, Göteborgs kommun, Uppsala län och Östergötlands län.

  Övriga 15 kd-riksdagsledamöter och de tre kd-ministrarna är en del av "Hägglundfalangen".

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Hmm,

  Ja den bloggposten missade jag...
  Visserligen tycker jag att det är lite mycket att klassa honom fullt hbt-fientlig på grund av den posten, så jag håller med om att han skall tas bort från listan.
  Alla missar vi grejer, men en obskyr kd-politiker i Kungsbacka är fullt förståeligt :).

  SvaraRadera
 7. Anonym

  Som jag skrev i bloggposten granskar jag bara de valkretsar där kd har mandat idag. Orsaken är att partiet tycks få ett sämre resultat än i valet 2006 och för att begränsa arbetet att göra sammanställningen.

  Bengt

  SvaraRadera