måndag 27 september 2010

RFSL tiger om muslimsk homofientlighet.

Svenska Dagbladet har en artikel om Sverigedemokraterna och minoritetsgrupper i Sverige.

Från artikeln.
Enligt Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, har Sverigedemokraterna på senare tid försökt modifiera bilden av sig själva som HBT-fientliga. Argumentationen har varit att SD:s restriktiva invandringspolitik och partiets islamfientliga hållning skulle gynna Sveriges HBT-personer.

–Det är en rasistisk retorik som HBT-rörelsen aldrig får ställa upp på. För att värna om HBT-personer måste man vara för reformer som stärker deras ställning i samhället, och det är man inte. Att ställa minoriteter mot varandra är en livsfarlig väg att gå, säger hon.....

Leo Sundberg är en före detta aktiv SD-medlem som idag lever tillsammans med en ”utländsk kvinna i ett invandrartätt område”. För drygt ett år sedan gick han ur på grund av vad han upplevde som ”utbredd rasism i partiet”.

–Tyvärr fanns det ett motstånd även mot adopterade, det hade jag inte förväntat mig. En kille som hade en flickvän som var adopterad från Indien kallades för rasförrädare, minns han.

Även mot homosexuella fanns ett utbrett missnöje.

–Det finns en latent underström som är homofobisk men som man håller inne med eftersom man inte kan vinna särskilt många poäng där.

Ordet rasism är tyvärr devalverat till att betyda nästan vilken kritik som helst mot invandring. Jag menar att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti idag eftersom de officiellt lämnat hudfärgsdiskussionen om vem som är svensk. Istället kräver de att invandrare helt ska lämna sin gamla kultur och "bete sig svenskt" för att bli accepterade. Illa nog givetvis och främlingsfientligt men inte rasistiskt.

Muslimer är inte någon etnisk grupp och islamofobi är därmed inte rasism. Trots det är islamofobi oacceptabelt givetvis. Att kalla islamofobi för rasism är ungefär som att kalla homofobi för rasism. Båda typerna av intolerans är fel men varje sak som är fel är inte rasism.

Inte heller skulle jag kalla partiet för HBT-fientligt eftersom de nyanserat sig de senaste åren och bl.a. accepterat en könsneutral äktenskapslag (även om de principiellt är emot lagen ännu) och är för närståendeadoptioner för samkönade par. Jag kallar sd för ett HBT-negativt parti, de vill avskaffa homoadoptioner (förutom närståendeadoptioner) och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker. Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn. Sverigedemokraternas politik är diskriminerande av samkönade par vilket är oacceptabelt. Det är tydligt att sd inte har något genuint engagemang för HBT-rättigheter.

Det RFSL och en del andra i HBT-rörelsen dock nogsamt undviker att säga i den offentliga debatten är att alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga. Det är många kristna och en del judiska samfund också men där är situationen varierad och en del är för samkönade relationer. Det hade varit positivt om en del (ofta till vänster men även en del borgerliga) lämnar det fega tigandet om problemet med muslimsk homofientlighet. Sedan är det givetvis en del muslimska individer som är homovänliga men inget av samfunden.

Någon kanske frågar varför jag som liberal och engagerad för tolerans nyanserar kritiken emot sd. Orsaken är att jag menar det är för mycket floskler i debatten där en del hellre försöker vara politiskt korrekta än att använda relevant kritik emot sd. Risken är då att sd gynnas eftersom kritiken inte blir trovärdig.

För övrigt är det en del invandrare och HBT-personer som röstat på partiet och som är engagerade i sd. Det betyder givetvis inte att dess politik är tolerant för den skull. Leo Sundberg berättar i artikeln att många politiker i partiet är rasister och homofober även om sd officiellt inte är det.

Något parti för humanism och rätten att vara annorlunda är sd inte.


Uppdatering 1.

Var för en stund sedan och kollade "demonstrationen mot rasism och Sverigedemokraterna" som enligt en notis i Sydsvenskan idag kanske skulle få fler än 2000 besökare.

Möllevångstorget var det ca 200 vänsterextremister (med svarta dödsskalleflaggor) som skränade ut sitt hat inte bara mot sd utan även mot Alliansen. En ung tjej sa att både sd och de borgerliga partierna måste bort från riksdagen och publiken jublade. Ungefär som att idealet för dem vore om riksdagen bara hade ett parti (det är det för övrigt också för en del vänsterextremister som även ogillar s och mp)

Riktigt otrevlig stämning. Jag ogillar Sverigedemokraternas främlingsfientlighet och HBT-negativa politik men hur kan någon vänta sig att rätt metod är att sprida hat? Det bara ökar sympatierna för sd.

Ett betydligt bättre alternativ hade varit att arrangera en partipolitiskt neutral manifestation för tolerans. Och emot hat.

9 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Är själv en bög som är fruktansvärt trött på att vänsterorganisationen RFSL tagit på sig att tala för mig. Själv har jag röstat på SD för jag vill ha ett stopp på islamiseringen och vill värna demokratin. Det är tack vare den som jag kan leva som jag själv vill.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Tack.

  Jag vill dock förtydliga att det faktum att alla muslimska samfund är homofientliga inte betyder att de är emot demokrati som system och för islamism. De flesta muslimska samfund i Sverige är för demokrati, emot islamism och emot våld och terrorism. Det är en liten minoritet som är islamister, även om det är illa nog givetvis.

  Istället bör de flesta muslimska samfund i Sverige jämföras med katolska kyrkan (som Sverigedemokraterna tydligen sällan har något emot) dvs konservativa när det gäller könsroller, homofientliga, patriarkala men accepterande av demokrati och emot våld och terrorism.

  När det gäller islamiseringen är det tveksamt vad du syftar på. Det är ju tydligt via enkäter att barn till muslimska invandrare betydligt oftare är sekulära i sina värderingar än sina föräldrar. Alltså ungefär som många sekulära kristna.

  Det är också viktigt att notera att sd fram till 2003 i sitt partiprogram hade med att de var kritiska emot "förhärligandet av den homosexuella livsstilen". Fram till samma år var sd för att avskaffa partnerskapslagen (de ville även avskaffa det för de homopar som redan ingått partnerskap)

  Deras partisekreterare Björn Söder (som nu är deras gruppledare i riksdagen) kallade så sent som 2007 Prideparaden för något för "perversa" och jämförde homosexuella med pedofiler och folk som har sex med djur.

  Sd är inte det parti som är främst engagerade för "din rätt att leva som du vill" som bög. Jag lovar.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. En annan sak som jag skrivit om här på bloggen är att Sverigedemokraterna (tvärtemot sitt syfte) riskerar att gynna islamisterna. Därför att det ofta blir resultatet av en polariserad debatt.

  I Danmark där sd:s motsvarighet Dansk folkeparti ofta både styrt politiken och samhällsdebatten de senaste åren har de VÄRRE problem med homofientlig och antisemitisk islamism än i Sverige. Och antalet islamister i Danmark har blivit ännu fler än tidigare.

  Extremister gynnar ofta varann, när sd blir fler reagerar en del muslimer med att söka sig till islamism, det orsakar kanske sedan att ännu fler etniska svenskar söker till sd etc. etc. Fler söker sig till förenklade budskap i sin rädsla för "de andra". Det gynnar varken HBT-personer eller någon annan människa som är för humanism.

  Men har det då inte gynnat HBT-människor i Danmark att Dansk folkeparti styrt politiken de senaste åren även om islamisterna blivit fler? Det är enkelt att konstatera att svaret är nej. När Venstre och Konservative folkeparti 2001 bildade regering med Dansk folkeparti som stödparti hade Danmark de homovänligaste lagarna i Norden. Inom något år blir Danmark sämst i Norden inom HBT-politiken. Finland planerar införa en könsneutral äktenskapslag vilket Sverige, Norge och Island redan har.

  Den danska regeringen och dess stödparti Dansk folkeparti har konsekvent röstat nej till i princip alla reformer inom HBT-politiken.

  Resultatet med Dansk folkeparti som stödparti är alltså att landet hamnat efter andra länder inom det juridiska området inom HBT-politiken och att antalet homohatade islamister blivit fler.

  Bättre för HBT-personer med "nationella" partier. Yeah,right.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Bengt Held, Möllevångsmanifestationen denna måndag var ämnad att vara partipolitiskt neutral (i motsats till den som ägde rum förra veckan) tyvärr verkar så inte ha varit fallet. Jag har också retat mig väldigt mycket på att vänstern klumpar ihop SD med alliansen (precis som jag ibland har retat mig när andra försökt sätta likhetstecken mellan de rödgröna och SD) i försök att plocka billiga poänger. Tyvärr är manifestationerna inte speciellt organiserade så de som dyker upp sätter dagordningen oavsett vad de som kallat till manifestationen har skrivit, det är synd eftersom ett gyllene tillfälle att visa en enad front mot främlingsfientlighet nu går förlorad.

  SvaraRadera
 5. Ingenjören

  Helt förvånad borde du inte bli eftersom de som arrangerar demonstrationerna på Facebook ofta skrivit i kallelserna att folk ska samlas för att "protestera emot sd och regeringens nedskärningspolitik". Partipolitiskt neutralt. Yeah right.

  Sedan berättar du inte att på Möllevångstorget ikväll hade den bil där folk kunde tala banderollen "Arbetarklassen - håll ihop". Vänsterretorik. Och alltså svarta flaggor med dödsskallar. (sic)

  Ni marginaliserar er själva.

  Jag vet en gång en fredslåt som i P3 blev sågad med orden "när man hör sådana här usla fredslåtar önskar man nästan det ska bli krig".

  Jag säger följande "hade det inte varit för att jag ogillar så mycket i sd:s politik hade jag svarat sd om Sifo ringt mig senare i höst i ren protest emot sådana här hatmöten".

  Ska också säga att jag som liberal inte har några som helst problem att demonstrera tillsammas med socialister. Det har jag gjort i många Prideparader. Men ingen av dem har varit i närheten av att vara så hatisk eller vinklad som kvällens möte.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Bengt,
  det fanns i så fall två olika event eftersom det jag såg tydligt deklarerade att det just var öppet för alla och att det var opolitiskt (det eventet som hade Munchs skriket som bild).

  Jag har nu hittat även det event du pratade om och noterar att det jag såg (det med skriket) har blivit bortplockat. Det verkar som att "malmöhjärtamångfald" har kapat hela grejen. Jag skulle rekommendera att du antar lite mindre om den du pratar med, vilka är till exempel dessa "Ni" som "marginaliserar er själva"? Du skriver även att "Jag inte berättade" om vilka banderoller som var där, hur tusan skulle jag kunna vara göra det eftersom jag inte var på demonstrationen? Det var ju därför jag skrev "tyvärr verkar så inte ha varit fallet", ordet "verkar" kom av att jag inte kunde veta eftersom jag inte var där utan helt enkelt har fått tolka tidningar och folks reaktioner. Överhuvudtaget verkar det inte som att du läst vad jag skrev, jag beklagade i min kommentar just att dumvänstern hade kapat manifestationen och vad händer? Du börjar skälla på mig för att dumvänstern har kapat manifestationen! Ehm, huh?

  SvaraRadera
 7. Ingenjören

  Nu framgick det inte riktigt tydligt att du var där eller inte. "Verkar" är inte tydligt. Jag rekommenderar dig att faktiskt skriva om du inte var med om det är din poäng istället för att vara otydligt och mumla.

  Annars håller jag med om att kritiken mot dig var orättvis om du inte sympatiserar med själva arrangörerna (vilket jag tolkade efter din första kommentar)

  Jag är nästan chockad efter mötet igår. Har aldrig varit med om något lika hatiskt möte.

  Andra absurda delar är att en talare sa att "svensk imperialism är orsaken till alla konflikter i Mellanöstern" (sic). En äldre man blev bortknuffad (jag trodde en stund han skulle bli slagen också) av några unga killar. Orsaken var att han ville "tala om svenska pensionärer situation". "Vi vill inte ha några främlingsfientliga här. Lämna torget". Jag vet inte om han sympatiserade med sd men det är absurt att samma extremvänster som attackerar sd-möten inte ens vill tillåta sd-folk att vara på samma torg som dem när de har egna möten.

  Min rekommenderation kvarstår. Bojkotta varje demonstration emot sd, det sprider bara hat.

  Jag har talat med flera sd-sympatisörer de senaste åren. Jag har varit oense med dem och vi har argumenterat med de sd-sympatisörerna har inte varit i närheten av att vara så hatiska mot någon grupp som folk på hatmötet igår emot sd och Alliansen.

  Bekämpa extremvänstern.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Ah, visst känns det bra att ha backat ner från det termonukleära kommentarsfältskrigets rand? :)

  Just det du skriver var anledningen till att jag inte besökte den första demonstrationen, nu lär jag inte besöka några av de andra. Jag känner en av personerna som trodde att hon organiserade den andra demonstrationen (hon ville ha en "opolitisk" manifestation mot SD som hon beskrev det, men det visade sig senare att problemet med "spontan" organisation är att den som ropar högst vinner. Därav min mening med att den var "ämnad att vara partipolitiskt neutral". Den var alltså ämnad av vissa, men tydligen inte av alla. Hur mycket hat man möter beror på i vilken kontext man möter folk. Man kan t ex jämföra SDs partiprogram, med, säg, kommentarsfälten på politiskt inkorrekt, eller säg, Canute Ocean eller Feminix. Det förstnämnda är relativt hatfritt, det andra inte direkt lika hatfritt och de två sista? 1984s 2 hatminuter, timme in och timme ut.

  SvaraRadera
 9. Ingenjören

  Jag håller med om att det är mycket hat på många sd-sympatisörer siter. Å andra sidan är det väl ett problem generellt på internet, även på vissa bloggare från riksdagspartierna dvs att man sprider hat mot politiker från andra partier etc. Men sd-bloggar är nog ofta värre.

  Poängen var dock de samtal jag haft med folk som säger sig gilla sd. De människorna har varit resonerande när jag konfronterat dem med invändningar emot dem.

  "Ah, visst känns det bra att ha backat ner från det termonukleära kommentarsfältskrigets rand? :)"

  Nja, jag är emot kärnvapenanvändning om det är det du antyder. (även emot vänsterextremister och sd-folk) Jag använde en vanlig pistol med ett skott i ditt ena lår så du backade och ramlade. Och nu hjälpte jag dig upp. :-)

  Bengt

  SvaraRadera