söndag 26 september 2010

Bög blir ledande kd-politiker i Stockholm.


Erik Slottner (bilden) är öppet homosexuell och har tidigare varit ordförande för ungdomsförbundet kdu. Eftersom han hade plats 2 i hälften av valkretsarna (3 av 6) inför årets kommunfullmäktigeval är det möjligt att han får en ordinarie plats. Kd minskade från 3,8 % till 3,5 % i årets kommunval i Stockholm och behåller nog de tre mandat partiet har idag.

En annan öppet homosexuell politiker i Stockholm är Fredrik Möller som är lokalavdelningsordförande för kd i stadsdelen Hägersten. I partiets distriktsstyrelse för Stockholm stad är Möller ordinarie ledamot och Slottner ersättare. Det här är givetvis inte samma nivå som en del öppet HBT-politiker nått i en del andra riksdagspartier men det visar att det hänt något med Kristdemokraterna i Stockholm i alla fall.

I somras var partiets avdelning för första gången med vid Stockholm Pride där de arrangerade ett seminarium. Nu är det ju tyvärr inte alla i Kristdemokraterna som är lika nyanserade. Partiet har en homofientlig falang och bland de som tillhör den är Annelie Enochson, riksdagsledamot från Göteborgs kommun. Hon kryssade sig till en riksdagsplats även i årets val.

Erik Slottner skrev dock en mycket bra debattartikel i partiets tidning Kristdemokraten i augusti i år i samband med den debatten. Den är så välskriven så jag publicerar den i sin helhet. Enligt tidningen hade Annelie Enochson avböjt att skriva en egen artikel som svar. Kanske hon saknade argument.

I artikeln skriver Slottner att han hoppas att kd deltar i paraden och har eget tält vid nästa års Stockholm Pride. Och omöjligt är det inte. Givetvis ovisst om det blir tält (det är ju även en ekonomisk fråga där partiet kanske resonerar som att de vinner få sympatisörer i relation till kostnaden). Men däremot kanske partiet blir med i paraden. För att det ska bli trovärdigt måste dock den utveckling mot en bättre HBT-politik som startats inom partiet de senaste åren fortsätta. Och att partiets ordförande Göran Hägglund är tydlig emot homofoberna i partiet.

Annelie Enochson (riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Göteborg, red:s anm) gick i sin blogg 29 juli 2010 till hårt angrepp mot Stockholm Pride. Angreppet gjorde mig inte särskilt förvånad men väldigt beklämd. 2010 års Pride var mitt sjunde som jag deltog i. Aldrig förr har heller så många kristdemokrater varit på plats som i år. Den bild som Enochson ger om löspenisar som sprids och ekivoka budskap som fyller staden är ett angrepp som är både osakligt och kraftigt överdrivet.

Mig veterligen har Enochson aldrig deltagit på Pride. Det tycks dock inte hindra henne från att ha en rad åsikter och fördomar om evenemanget.

Viktig tillställning

Jag tycker att Pride är en fantastisk och viktig tillställning. Här kan människor med helt olika bakgrunder, livsstilar och politiska åsikter samlas. Här blandas politik med fest, glädje och stolthet. Publiken är långt ifrån homogen.

Här behöver ingen låtsas vara någon, här kan alla vara sig själva. Pride är särskilt viktigt för alla dem som ännu inte kommit ut – för dem är Pride både en trygghet och en tillflykt.

Att vara med under Pride är som att vara med om ett skådespel. Här samlas Stockholms innerstadsbögar tillsammans med gay-aktivister från landsorten. Här kan man se transor som sprider feststämning tillsammans med välpumpade killar som ägnar stor del av sina liv på gymmet. Här finns de extremt fåfänga som kan spendera timmar framför en spegel tillsammans med dem som tar första bästa plagg och sen går till fest. Här möts alla sorter. Alla får komma precis som de är. Polisen har mycket lite att göra. Våld förekommer i princip inte trots att öltälten och champagnebarerna samlar mycket folk.

Så vad är problemet? Vad är det som provocerar? Uppenbart är det något. Av rädsla att bli överfallen eller visa sin läggning öppet döljer många sitt prideband som de har om handleden. Fortfarande oroar sig många när de lämnar en gay­klubb i rädsla att bli överfallna. Fortfarande råder tystnad på många arbetsplatser av rädsla för vad kollegorna ska tycka.

Beskrivs som cancersvulst

Fortfarande misshandlas och mördas homosexuella av sina egna familjer. Trots att det är 2010 används ord som cancer­svulst för att beskriva homosexualitet och fortfarande ifrågasätts tjejer och killar som bryter könsroller. Denna verklighet är en anledning till att sexuell läggning finns med i lagen om hets mot folkgrupp. Då har Enochson mage att raljera över att brott mot heterosexuella inte redovisas i statistiken. Om Enochson kan ge mig ett enda exempel där en heterosexuell utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning tar jag gärna emot det. Jag tror knappast att det existerar.

Visst kan man föra en intellektuell diskussion om hetslagstiftningens vara eller inte vara. Men det blir väldigt osmakligt att göra det samtidigt som man spyr galla och kommer med osakliga angrepp mot hela Pride. Hetslagstiftningen kom till 1948 och har en historia från andra världskrigets förföljelser av bland annat judar och homosexuella. Med en sådan allvarlig historia är hetslagen alltför komplex för att avfärdas på en blogg där man samtidigt ondgör sig över påstådda löspenisar som sprids över Stockholm.

I Annelie Enochsons hemstad Göteborg deltog flera kristdemokrater i HBT-festivalen. I år var det första gången som Kristdemokraterna hade ett eget arrangemang på Stockholm pride. Jag hoppas att vi ska synas i större omfattning kommande år. Samtliga riksdagspartier går i paraden och deltar med egna tält. Det kommer självklart att finnas åsikter och uttryck som inte gillas av alla. Men att delta i Pride betyder inte man står bakom allt som sägs eller uttrycks.. Men om Kennelklubben, Svenska kyrkan och Stolta föräldrar går med i paraden, ska väl också Kristdemokraterna kunna göra det.

Alla är unika

Nästa år är Annelie Enochson precis som alla andra välkomna att delta på Stockholm Pride. Där kan man prata politik, socialisera sig, delta på seminarier, lyssna på konserter, festa eller bara njuta av det skådespeleri som blandningen av människor erbjuder. En blandning av stilar, åsikter och uttryck. En blandning som visar på att alla människor är unika.

Välkomna till Pride 2011!

Erik Slottner, vice gruppledare, KD Stockholms stad

2 kommentarer:

 1. Kristdemokraterna. Partiet som 1933 valde in Hitler och 1999 valde in Heider. ;-) Byt parti!

  SvaraRadera
 2. Din kommentar är nog ett skämt.

  Man kan annars kritisera kd för mycket inom HBT-politiken men samarbete med högerextremister eftersom kristdemokraterna i Österrike bildade regering med Haiders parti?

  Kommunisterna i Sovjet var i pakt med nazisterna i Tyskland från augusti 1939 till juni 1941. Det gav Hitler fria händer att ockupera flera länder mot att Stalin fick fria händer att ockupera andra länder (Polen delade de på).

  Socialdemokraterna i Slovakien var i flera år i samma regering som ett högerextremt homofientligt parti.

  I Landskrona är Sverigedemokraterna i praktiken stödparti till de tre ansvariga partierna i kommunen, fp, m och mp.

  Centern hade tidigare sina problem med främlingsfientliga politiker i Sjöbo.

  Ska vänsterpartister, sossar, moderater, folkpartister, miljöpartister och centerpartister då också byta parti?

  Vilket parti ska de byta till? Sd? :-)

  Bengt

  SvaraRadera