fredag 23 april 2010

HBT-kultur. Bananflugornas herre - Fredrik Eklund.

Den här recensionen handlar om en bok om bögporr. Ni vet sådana där filmer där välpumpade män har intim kontakt med varann, visar sina muskler, sina lår. Och även andra kroppsdelar. En del av er blir nog lockade nu, andra kanske ängsliga.

Men det här är inte någon "porrbok". Faktum är att en del skönlitterära böcker beskriver sexuella möten mellan män så bra att de blir homoerotiska, nästan porriga. Paradoxalt nog är Bananflugornas herre tvärtom en bok som närmast är icke-erotisk. Den beskriver porr men det blir ofta så kliniskt att det blir icke-sexigt.

Kanske det är för att, om man ska vara ärlig, Fredrik Eklund är en något tafflig författare. För er som inte känner till honom är han son till Klas Eklund som på 1980-talet var socialdemokratisk politiker och en av de närmaste medarbetarna till dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt. De var vad man då kallade för "kanslihushögern" (i konflikt med vänstern inom s) och var respekterade även av en del borgerliga människor som i övrigt ogillade sossarna.

Sedan har Fredrik Eklund blivit känd som mäklare. 2003 blev han den bögporrskådis som sålde bäst i USA. Det är imponerande av en svensk kille som då precis börjat i branschen. Jag betvivlar inte att han har talanger (även om jag aldrig sett någon av hans bögporrfilmer vill jag förtydliga). Och det är väl givet att om den här boken hade varit bara dålig hade jag inte skrivit om den.

För visst är det så att den är intressant, men det avgörs främst av att han berättar en så udda historia. Om den osäkre svenske killen som försöker bli något i USA och lyckas till sist. Fredrik Eklund tvivlar, är deppig, besviken, ibland glad. Tyvärr så skriver han nästan inte något om sina erfarenheter i USA vilket är synd. Boken slutar i princip efter hans första inspelningar där.

Eklund är inte obegåvad som författare, han avslöjar en ärlighet som nog få andra gör. Litterärt når han ibland något som vi skulle kunna kalla talang, men det blir för mycket upprepningar. Många klyschor.

Men porr fascinerar många. Män som kvinnor. Homosexuella som heterosexuella. Fascinerande är även en människa som avslöjar sig själv, bjuder på sig själv. Och som egentligen inte ångrar något. Trots att vi givetvis vet att en del far illa i branschen, men inte alla.

Fredrik Eklund ursäktar sig inte. Tack och lov för det höll jag på att skriva.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

4 kommentarer:

 1. Hej Bengt,

  En liten detalj,
  Fredrik Ekelund är väl än inte helt oäven författare men han har inget att göra med nationalekonomen Klas Eklund som ju är far till Fredrik som har vissa skådespelartalanger i den "lättklädda" genren. Men han kanske är författare också?

  Trevlig helg!
  / Lars

  SvaraRadera
 2. Hej Lars

  Det är två olika Fredrik Ekelund.

  Trevlig helg.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Hej Bengt!
  OK, fast det är ett "e" för mycket. Ursäkta att jag märker ord men "din" Fredrik heter Eklund i efternamn.

  Ha en fortsatt skön söndag.
  / Anders

  SvaraRadera
 4. hehe du har faktiskt rätt ska ändra det

  Bengt

  SvaraRadera