onsdag 28 april 2010

Hyckleri använda invandrare som argument emot HBT-rättigheter.

Att försöka spela ut minoriteter mot varann är tyvärr inget ovanligt inom politiken. Jag har här på bloggen skrivit om att Sverigedemokraterna försöker framställa sig som det bästa partiet för HBT-personer. Med argumentet att man bekämpar islam.

Att bekämpa muslimsk homofientlighet är givetvis viktigt. Men sd är i princip aldrig annars intresserade av HBT-rättigheter och partiet har t.o.m. en något sämre politik än kd.

Men även andra försöker spela ut grupper mot varann. Ett ökänt exempel är när Thorbjörn Fälldin, Alf Svensson etc. i en debattartikel i Dagens Nyheter 2007 skulle förklara varför de var emot en könsneutral äktenskapslag.
En könsneutral äktenskapslag i Sverige skulle också kunna öka främlingskapet inför vårt samhälle bland många nyanlända medborgare. Kulturella och religiösa motsättningar av långvarig art kan komma att polariseras i vårt land om inte äktenskapsfrågan hanteras med varsamhet och försiktighet. Aspekten att integrationen skulle försvåras måste tas på fullaste allvar.
Visst är det nästan rörande vilken omsorg de 8 som är ansvariga för debattartikeln har mot invandrare. Bland dem Staffan Danielsson, riksdagsledamot för c, som senare lämnat en riksdagsmotion om att förbjuda användandet av burka och niqab på offentlig plats. Kd-politiker som envist värnar skolavslutningar i kyrkor även om en del elever är ateister, judar, muslimer etc. Eller m-politiker vars parti samarbetade med s i många år för att göra flyktingpolitiken mer restriktiv. Med deras logik borde ju jämställdhetsarbetet i Sverige också vara fel eftersom de patriarkala strukturerna är värre i en del länder som invandrare är ifrån. Viktigt att konstatera är ju också att många invandrare själva är homosexuella eller bisexuella.

Ett nytt exempel på att spela ut minoriteter mot varann hittar man i Tyskland. Där har partierna i det tyska parlamentet fått bjuda in "experter" i utfrågningar om man i landets konstitution bör förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell identitet (juridiskt tolkas sexuell identitet i Tyskland som ett skydd även för transpersoner för övrigt).

Kristdemokraterna hade bjudit in Winfried Kluth. Han argumenterade för att ett sådant diskrimineringsförbud skulle "försvåra integrationen av muslimer" eftersom de skulle få problem med att identifiera sig med ett land vars konstitution skyddar homosexuella och bisexuella. Något absurt eftersom tydligen inte någon muslimsk förening argumenterat för det.

Tvärtom så skriver den den turkiska invandrarföreningen Türkische Bund in Berlin-Brandenburg (TBB) i ett pressmeddelande tillsammans med Tysklands största HBT-förening LSVD att Kluth har fel och att hans argumentation är förfärlig. De berättar att TBB och LSVD samarbetar tillsammans i Berlin-Brandenburg, ett exempel är deras kampanj "Kai är bög, Murat också". Turkar är den största invandrargruppen i Tyskland och många av dem bor i Berlin.

Återigen blir vurmen för invandrare och muslimer något hycklande. Kristdemokraterna i CDU-CSU är visserligen inte främlingsfientliga men de är det parti i landets parlament som är mest negativt till att Turkiet ska få bli medlem i EU, de gillar inte att ett "muslimskt" land får vara med i unionen. CDU-CSU är också det parti som är för den mest restriktiva flyktingpolitiken i Tysklands parlament.

Även högerkristna i USA försöker spela ut grupper mot varann. Föreningen Political Resarch Associates granskar främst högerkristna och andra som är emot ett tolerant samhälle. I sin nya rapport The U.S. Christian Right and the Attack on Gays in Africa skriver de följande.
Another U.S. conservative ploy is to suggest that mainline churches' acceptance of homosexuality puts African Christian witness at a competitive disadvantage with Islam in winning converts....

However, even African religious conservatives discount this idea and there is no evidence for it in Uganda, Kenya, or Nigeria.
Den kristna högern försöker också få det till att de samarbetar med svarta i Afrika emot homosexualitet som något som är "nykolonialistiskt". Vad de inte berättar är att när det var en kamp i södra Afrika mot vit rasism och kolonialism fram till 1980-talet så var det "liberalteologerna" som stödde de svarta medan Pat Robertsson och andra högerkristna oftare solidariserade sig med vita som var rasister.

Från rapporten.
Yet most Africans are not aware that Robertson supported the civil war in Angola and the oppressive White governments of Rhodesiska (now Zimbabwe) and South Africa. He was one of many U.S. conservative evangelicals, some of whom came to Africa as missionaries in the 1980s, who sided with those White minority governments in their effort to stop the spread of liberation theology.
Det är viktigt att vi som jobbar för HBT-rättigheter avslöjar hyckleriet från högerkristna och andra som försöker utnyttja invandrare, muslimer, svarta etc i sin argumentation emot viktiga HBT-rättigheter.


Uppdatering 1

Några tips om artiklar med koppling till HBT.

Svenska Dagbladet. Namnbyte blev en del av könsresan.

Dagens Nyheter. Queerfestival spränger gränser i Mumbai.
Homosexuellas vänner kan få fängelse i Uganda.

Uppdatering 2

På tal om Sverigedemokraterna som jag skriver om i den här bloggposten.

En del av er vet att jag här berättat att jag skickat ett brev till sd:s partistyrelse om deras HBT-politik. Det efter att bl.a. partiets ordförande Jimmie Åkesson i en debattartikel förklarat att sd är "ett bra parti för HBT-personer". Jag skickade även en mailkopia till bl.a. sd-distriktet Syd som är partiets största distrikt. Blev sedan något förvånad när distriktsordföranden Jens Leandersson svarade och frågade om jag var intresserad av att få Sd-Syd:s svar. Jag svarade givetvis ja, det är väl bra att notera om de har andra åsikter än partiet på riksnivå. Preliminärt så blir det en publicering av syd-distriktets svar nästa vecka.

Generellt så är Skåne och Blekinge de mest "pragmatiska" delarna av Sverigedemokraterna. Här försöker man få partiet att bli ungefär som främlingsfientliga Dansk folkeparti i Danmark. Medan sd i västra Sverige är den del som tydligen är mest fokuserad på att behålla det rasistiska "gamla" sd. Men i Sd-Syd är även homofoben Björn Söder en av de mest centrala politikerna. Men ska bli intressant kolla deras svar.

3 kommentarer:

 1. Vad du än säger om Rassister, så kan jag säga att jag och nästintill alla muslimer(och tom nästintill alla kristna invandrare från mellanöstern) hellre ser rassister vid makten än HBT-älskare.

  /Mahmoud

  SvaraRadera
 2. Mahmoud

  Då är det ju besynnerligt att de flesta från Mellanöstern röstar på s, v och mp medan få röstar på kd och sd. Men du kanske har vissa problem med din analys.

  Homofober är fåniga oavsett om de är muslimer, kristna, högerextremister eller annat.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Hur ser du på att religiösas grundläggande värderingar är att homosexuella ska straffas med döden?
  Det står uttryckligen i både bibeln och koranen.

  Hur kan partierna dela "värdegrund" med religiösa som förespråkar död åt homos men ta avstånd från SD som vill sänka antalet flyktingar till Sverige?

  SvaraRadera