lördag 24 april 2010

Favoritboken blir film och seriealbum i USA.

Jag vill varna er bloggbesökare för en sak. Boken "Låt den rätte komma in" är en förfärlig bok. Hemsk. Men också vacker. Empatisk. Nyanserad. Som livet självt.
Det där är ett citat från min recension av Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

Inför 1-årsfirandet av min blogg Helds HBT-nyheter, som jag startade 29 maj 2009, hade jag planerat att avslöja vilken som är min favoritbok bland de som jag recenserat här på bloggen. Men eftersom Dagens Nyheter idag har en artikel om att Låt den rätte komma in både ska bli film och seriealbum i USA avgör jag tävlingen redan nu. Jag har läst många intressanta böcker det senaste året. Böcker som jag sedan recenserat här. Men boken från Ajvide Lindqvist är i en klass för sig.

Därför publicerar jag återigen den recension som jag i original skrev här på bloggen 20 juli 2009. Att den når framgångar även i USA är helt väntat.
HBT-kultur. Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist.

Ja, egentligen kanske den här boken inte ska kallas för HBT-kultur. För de enda homosexuella relationerna i den är pedofila övergrepp på pojkar.

Det var av en slump jag hittade den här boken. Jag sökte med orden "homosexuella" och "homosexualitet" på Malmö stadsbibliotek och hittade bl.a. den här boken. Man det är verkligen tur att den var med. För vilken bok.

En 10-årig pojke ska suga av en vuxen man på en toalett i centrala Stockholm. Hans hallick har slagit ut tänderna på honom för att han ska bli bättre på att suga. Pedofilen blir så avtänd av de avslagna tänderna att han till sist lämnar pojken med en femhundring i handen. Utan att de haft sex.

Det här är typiskt för boken "Låt den rätte komma in". Den behandlar svåra saker. Hemska saker som pedofila övergrepp på barn. Men där även pedofiler är komplicerade människor som inte bara är onda utan även de ibland har dåligt samvete och ångrar sig.

Titeln "Låt den rätte komma in" har boken för att vampyrer måste bli inbjudna för att kunna besöka ett hem. Boken handlar mycket om vampyrer. Ni vet sådana som suger blod av andra och gör dem till likadana som dem själva.

Men i den här boken är vampyrerna inte heller bara onda. De vill vill egentligen inte döda fler människor. Men de måste. Det är ju därför de är vampyrer.

För er som likt mig var ung i början på 1980-talet kommer ni att känna igen mycket. Det är som om det var 1981 igen. Boken blandar friskt händelser från det året med påhittade saker.

De sista delarna av boken är fruktansvärt spännande. Ja, det var t.o.m. så att när jag läste delar av boken en sen kväll var jag tvungen att tända fler lampor i min lägenhet. Och något liknande har jag inte varit med om sedan jag var tonåring. Men man kan inte låta bli. När man läst en sida vill man läsa resten.

Boken har alltså inte ett tydligt homosexuellt tema förutom då att en man i boken är bisexuell och är intresserad av unga pojkar. Och det är en marginell del av innehållet.

Men boken handlar om något större, om utanförskap, om att vara annorlunda, något som de flesta av oss nog känt i vissa situationer. Och sedan kvittar det om det där annorlundaskapet handlar om att vara vampyr, att vara mobbad i skolan som bokens huvudrollsinnehavare är, att vara alkolist och snacka med polarna på puben eller att vara annorlunda i något annat avseende som de flesta av oss är. Boken har en medkänsla med folk som är utanför och har det tufft.

Jag vill varna er bloggbesökare för en sak. Boken "Låt den rätte komma in" är en förfärlig bok. Hemsk. Men också vacker. Empatisk. Nyanserad. Som livet självt.

Köp den. Eller låna den på ditt närmaste bibliotek. Det är en av de allra bästa böckerna jag läst.

6 kommentarer:

 1. Bidrar med ett (inkorrekt gentemot kända fakta) citat från kommentar av sign. "benny" på DN:s artikel:

  "Att man byter ut namnet Eli är väl inte oväntat. I USA är det ett killnamn. Homoerotism brukar inte gå hem så väl. Undantaget Pitt och Cruise vampyrfilm."

  SvaraRadera
 2. Jag gillade inte filmen, men svenska filmskapare har ju en förmåga att förstöra även den bästa berättelse, så kanske boken är bra iaf. Jag har ju gillat det mesta annat som John Ajvide Lindqvist har skrivit, ex "Människohamn" skulle nog bli en jättebra tv-serie, och "Hanteringen av odöda" med epilogen "Sluthanteringen" är nog min svenska skräckboksfavorit.

  Tack för recensionen, ska se om jag hittar boken så får jag läsa den.

  SvaraRadera
 3. Fredrik

  "Bidrar med ett (inkorrekt gentemot kända fakta) citat"

  Vad är det du menar är inkorrekt i det "benny skriver. Jag säger inte du har fel när du skriver det men vill veta vad du syfta på.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Homoeroticism, direkt eller implicerad, är ett vanligt säljande argument i samtida amerikansk vampyrlitteratur.

  SvaraRadera
 5. Alright det visste jag inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Låt den rätte komma in är en av de bästa böcker jag läst också. En av få böcker jag läst där en pedofil (vilket jag typ är) är iaf halvmoralisk. Även fast han är stereotypt äldre gubbe osv, och han mördar pojkar vilket inte är exakt supersnällt även fast han gör det för att han är kär i Eli. Han är rätt tragisk egentligen och blir störd på slutet, men bortsett från de små detaljerna är han ganska snäll, minst lika omtänksam som en medelsvensson. Kan tänka mig att de flesta pedofiler som läst boken tyckt om den.

  Bra blogg du har förresten, vet ingen annan hbt-blogg som drivs av någon lika kunnig. :)

  SvaraRadera