söndag 11 april 2010

Ku klux klan säger ja till partnerskap för homopar.

Att den kristna sekten Westboro Baptist Church är ökända för sitt homohat är inte något nytt. Men nu har t.o.m. rasistiska Ku klux klan reagerat avslöjar brittiska HBT-siten Pinknews.
In the release, the KKK says: "The Ku Klux Klan LLC has not or EVER will have ANY connection with the Westboro Baptist Church. We absolutely repudiate their activities."

Both, however, are vociferously opposed to same-sex marriage, although the KKK now states it sees no issue with civil unions as an alternative.
Det där sista är ju ganska intressant. När även rasistiska KKK, som får Jimmie Åkesson (sd) att verka vara en liberal mångkulturalist i jämförelse, accepterar partnerskapslagar för samkönade par då har något hänt i samhället. Vi får kanske senare följa om två bögar eller två lesbiska klädda i vita kåpor ska ingå partnerskap i någon delstat i USA. :-)

Till den mer seriösa delen av politiken.

Det är inte ofta ett "icke-nej" är det viktigaste meddelandet i en intervju. Men när David Cameron, ordförande för konservativa Tory, inte svarar nej på en fråga om han är för en könsneutral äktenskapslag har det politisk betydelse.

Cameron besvarar frågan i en artikel med läsarfrågor från brittiska HBT-siten Pinknews.
Mr Cameron, do you support marriage equality in this country? Civil partnerships were a great step forward and I admire your support for it but until there is marriage equality in this country and the union of same-sex couples will be recognised as a 'marriage', then I will not be satisfied. Neil Young

I am so glad that we now have civil partnerships. They have helped remove discrimination and have given gay people the rights that they deserve. I want to do everything I can to support commitment and I'm open to changing things further to guarantee equality. But I also accept there are some gay people who want civil partnerships to be a distinct status from marriage. Whatever view you take, I think we should support any arrangement which is built on shared love and commitment, which is why we would give a tax break to both married couples and those in a civil partnership.
Man kan givetvis avfärda det med att Cameron här anpassar sitt budskap till målgruppen. Men så enkelt är det inte. Cameron hade kunnat svara att för Tory är äktenskapet något för en man och en kvinna medan han är mycket positiv till partnerskapslagen.

Givetvis ska han ha kritik för att han inte är för homoäktenskap ännu men utvecklingen inom hans parti har varit synnerligen snabb de senaste åren. Tory var tydligt homofientligt så sent som på 1990-talet, de var ännu värre än kds (senare kd) i Sverige. Partiet var emot att tillåta homosexuella och bisexuella i försvaret, de var för att behålla Clause 28, den lag som förbjöd bl.a. skolor att ge positiv information om homorelationer. (De senaste åren har det som bekant varit en debatt i Litauen om ett liknande förslag).

Tory var även för att det skulle vara högre åldersgränser för manliga homorelationer än för heterorelationer. England och Wales avskaffade totalförbudet mot homorelationer 1969 och Skottland så sent som 1980. Men även därefter var lagarna diskriminerande eftersom åldersgränsen för manliga homorelationer var 21 år fram till 1994 då den sänktes till 18 år. Först 2000 blev lagarna likställda och den gemensamma åldersgränsen blev 16 år.

Det är givetvis positivt, men egentligen självklart, att åldersgränsen nu är densamma. Men ett problem som är kvar är att de som tidigare blev dömda enligt de gamla lagarna ännu är i register över sexualförbrytare trots att det ibland handlade om en 22-åring som blivit dömd för att haft sex med en 20-åring.

Dessbättre ger Tory Cameron ett tydligt besked om att lagen ska ändras om det blir en konservativ regering efter parlamentsvalet i början av maj i år. Det här har Liberal Democrats jobbat för i många år men socialdemokratiska Labour ännu inte gjort något åt problemet. Intressant nog så skaffar sig Tory här en mer HBT-vänlig åsikt än Labour vilket kanske är första gången någonsin.

Socialdemokratiska Labour har genomfört många HBT-reformer det senaste decenniet men har gett få nya vallöften inom HBT-politiken. I princip bara att avskaffa den regel som gör det svårare att få någon fälld för hets mot homosexuella och bisexuella än för hets mot etniska och religiösa minoriteter.

Bland de tre största partierna är det sedan länge Liberal Democrats som är HBT-vänligast och för många nya reformer, däribland att göra det enklare för HBT-flyktingar att få asyl och att förbjuda diskriminering och hets mot transpersoner.

Ett parti som har dåliga opinionssiffror generellt men som verkar ha många sympatisörer bland HBT-personer är det gröna partiet Greens. En orsak till det senare är nog att partiet var det första partiet av betydelse i Storbritannien som sa ja till en könsneutral äktenskapslag. Greens är för i princip alla aktuella HBT-reformer, det är även Liberal Democrats förutom homoäktenskap där partiet hittills tvekat. De senaste månaderna har dock både partiets ordförande Nick Clegg och partiets avdelning i Skottland tydligt sagt ja till en könsneutral äktenskapslag. Som jag skrev tidigare här i bloggposten tvekar Tory om homoäktenskap och det gör även Labour.

Här är de senaste opinionssiffrorna från Pinknews webenkät till HBT-sympatisörer. Webenkäten är något mer tillförlitlig än andra av den typen eftersom redaktionen på tidningen vägt resultatet med hänsyn till demografin bland de som svarat. Inom parantes andelen sympatisörer för partierna bland hela befolkningen från den senaste brittiska opinionsmätningen från ComRes.

Liberal Democrats 29 % (16 %)
Labour 28 % (32 %)
Tory 20 % (39 %)
Greens 18 % (3 %)Uppdatering 1

George Osborne, ansvarig för konservativa Torys valkampanj, mötte igår gayaktivisten Peter Thatchell. Senare samma dag så samlades ca 200 människor i ett protestmöte utanför Torys partilokal i London, Thatchell hade tagit initiativ till demonstrationen. Det berättar Pinknews.
Mr Tatchell said: "It was positive that they met us but disappointing that they had nothing to tell us.

"George Osborne was full of good intentions but very weak on very specific gay rights policies.

"The best he could do on gay marriage was say he would consider it."
Även om Thatchell säger sig vara besviken är det trots det nästan sensationellt att Tory återigen förtydligar att de vill resonera om ett införande av en könsneutral äktenskapslag. Partiet var som jag skrivit här i bloggposten mycket homofientligt så sent som på 1990-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar