tisdag 27 april 2010

Finland tillåter homoadoptioner och (kanske) homoäktenskap.

Jag skrev här på bloggen för någon vecka sedan att Island i sommar får en könsneutral äktenskapslag. Det är närmast politisk enighet om det i landets parlament.

Ännu ett nordiskt land kanske får en könsneutral äktenskapslag, Finland. Debatten har startat om det sedan tidningen Helsingin Sanomat gjort en enkät till ledande politiker i partierna i Finlands parlament.
No matter which parties are in the government that is formed after next year’s Parliamentary elections, the party platform is likely to include a mention of gender-neutral marriage, including the right of same-sex couples to adopt children. A survey by Helsingin Sanomat reveals that there is hardly any opposition to the idea in the larger parties.

In the Centre Party, all candidates for the party’s leadership, with the exception of Paavo Väyrynen were in favour of allowing adoption for same-sex couples.


Of the large parties, the conservative National Coalition and the Social Democrats take a positive view of the matter.
Party Secretary Taru Tujunen says that preparations are being made in the National Coalition Party to respond to an initiative put forward to the party’s congress calling for gender neutral marriage.

Tujunen did not want to anticipate possible reactions, but Helsingin Sanomat has learned that the idea has widespread support in the party. In the SDP, the party executive is proposing to the party congress which convenes in May that it should approve the right of couples in same-sex civil unions to adopt.
Tre partier, Vänsterförbundet, Gröna förbundet och liberala Svenska folkpartiet är sedan flera år för både internationella homoadoptioner och en könsneutral äktenskapslag.

Kristdemokraterna och främlingsfientliga Sannfinnländarna är emot de båda reformerna. De har för övrigt varit negativa till nästan varje ny homoreform, de röstade nej även till närståendeadoptioner för samkönade par och möjlighet till inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker, två reformer som Finland införde för något år sedan.

Det här betyder att det är de tre största partierna i parlamentet som avgör om även Finland säger ja till homoäktenskap där det är samma juridiska rättigheter för samkönade och olikkönade par.

Här är situationen parti för parti.

I Socialdemokraterna är det en tydlig majoritet både för homoäktenskap och internationella homoadoptioner.

Samlingspartiet, som är ett ganska liberalt högerparti, har tidigare varit oeniga när det gäller homopolitiken, även när landet fick en partnerskapslag 2001. Men partiet har blivit betydligt mer homovänliga de senaste åren, ungefär som Moderaterna i Sverige. Enkäter visar att det nästan är enighet i partiets parlamentsgrupp om internationella homoadoptioner. När det gäller homoäktenskap har de flesta tidigare varit negativa men Helsingin Sanomat argumenterar för att det nog är en majoritet för reformen nu.

Centerpartiet, som är betydligt mer konservativt än motsvarande parti i Sverige, har tidigare ofta varit negativa till homoreformer och var emot partnerskapslagen tidigare. Men även där har det varit en utveckling som den nya enkäten visar, bara en politiker av de som svarat är negativ till internationella homoadoptioner. Det är nog ännu en majoritet emot homoäktenskap.

Mitt tips är att inom något år har de tre partierna sagt ja till en könsneutral äktenskapslag med samma juridiska rättigheter för homopar och heteropar.

Det intressanta är att med den här utvecklingen blir det ännu mer absurt att Danmarks regering, med en statsminister som kallar sig liberal, är emot homoäktenskap.

Paradoxen är att Danmark 1989 blev det första landet i Norden och Världen att säga ja till en partnerskapslag. Men att de nog blir sist i Norden att införa en könsneutral äktenskapslag.

5 kommentarer:

 1. Danska Venstre blir mer och mer konservativt för varje år som går. I gengäld verkar det Konservative Folkeparti bli mer och mer liberalt för varje år som går, lite grand av samma utveckling som Centerpartiet genomgått i Sverige (eller Samlingspartiet i Finland). Men någon partnerskapslag lär det inte bli om inte en regering som sitter utan stöd från Dansk Folkeparti kommer till.

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  När det gäller invandringspolitiken så är det sant att Venstre nu är mer konservativa än Konservative folkeparti.

  Men menar du Konservative folkepartiet blivit mer liberala inom HBT-politiken? Vad jag vet är de lika negativa som tidigare, de resonerar ofta som Kristdemokraterna i Sverige. Venstre brukar vara något mer pragmatiska i sina resonemang även om de i sak tycker ungefär som Konservative folkeparti inom HBT-politiken.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Nej, jag menade överlag. Konservative är fortfarande konservativt inom flera sakområden, exempelvis HBT-politik. Däremot har partiet blivit vistelseort för olika grupper radikala liberala (företrädesvis trendmedvetna innerstadsboende 80-talister), ungefär som det svenska Centerpartiet (som ju länge var ett ytterligt konservativt parti, som en namnkunnig tidigare svensk centerledares utspel angående HBT-politiken halvannat år sedan givit exempel på) lockat liberala element från Stureplan och Lilla torg. Däremot har detta (i alla fall än så länge) inte givit något djupare intryck på toppnivå i det Konservative Folkeparti.

  SvaraRadera
 4. Som kuriosa kan jag avslöja att både fd statsministern Fogh Rasmussen och några andra ledande politiker i Venstre är för både homoäktenskap och homoadoptioner. Men de har varit tvungna att acceptera att de flesta i partiet är betydligt mer konservativa än de själva är. Venstre är för övrigt till stor del ett landsbygdsparti medan de flesta andra liberala partier i Europa har sitt bästa stöd i storstäder. Det är givetvis ingen ursäkt för Venstre men en delförklaring. Men Danmarks befolkning är sedan flera år så homovänlig att även en majoritet utanför städerna är för en könsneutral äktenskapslag. Venstre är efter.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Många inom Venstre är också ovilliga att sätta press på regeringens stödparti Dansk Folkeparti för att luckra upp status quo i någon fråga alls.

  SvaraRadera