söndag 25 april 2010

Sd får 9 % i Qx-enkät.

Sverigedemokraterna får 9 % i en partienkät på QX hemsida igår. Sd med sin homonegativa politik får lika många röster som v och en procentenhet mer än fp. Det trots att både v och fp var bland de första partierna att på allvar jobba för HBT-rättigheter i Sverige.

Givetvis ska man vara försiktig när man tolkar webenkäter. De måste givetvis inte vara representativa. En del av de röstande är för övrigt heterosexuella. Men trots det vore det dumt att helt avfärda den här typen av webenkäter.

Så här är resultatet av enkäten igår och förändringen jämfört med förra Qx-partienkäten september förra året.

Moderaterna 25 % (+ 1 %)
Socialdemokraterna 19 % (- 5 %)
Miljöpartiet 15 % (+ 4 %)
Sverigedemokraterna 9 % (+ 2 %)
Vänsterpartiet 9 % (oförändrat)
Folkpartiet 8 % (- 2 %)
Centerpartiet 3 % (- 1 %)
Feministiskt inititativ 3 % (oförändrat)
Piratpartiet 2 % (-2 %)
Kristdemokraterna 1 % (oförändrat)
Annat parti-vet ej 6 % (+2 %)

Eftersom webenkäter generellt är osäkra är givetvis även förändringar av resultaten från en enkät till en annan också det. Men om man trots det ska jämföra de två senaste Qx-enkäterna så förlorar Socialdemokraterna sympatisörer medan Miljöpartiet vinner en del. Sd får sin bästa siffra hittills i en "HBT-enkät".

Moderaterna blir största partiet. Visserligen har partiet idag en lika bra politik för homosexuella och bisexuella som övriga riksdagspartier (förutom kd som har en betydligt sämre). Men när det gäller transrättigheter så är m t.o.m sämre än kd och nästan lika dåliga som sd. Orsaken till att m trots det får ett betydande stöd är nog för att många bögar och lesbiska kanske främst prioriterar sina egna rättigheter och inte situationen för transpersoner.

Men jag gissar också att många HBT-människor inte vet vilken dålig transpolitik Moderaterna har. De gillar att m blivit tydligt för alla viktiga homoreformer och gissar därför, felaktigt, att partiets transpolitik också är bra.

Sedan reagerar nog många på den höga siffran för sd. Även om det skulle avslöjas att det egentligen bara är hälften 4,5 % av HBT-personer som är sd-sympatisörer så är det en bättre siffra än vad partiet fått i flera "vanliga" opinionsmätningar i vår. Det är tydligt att partiet fått ett genombrott bland HBT-personer.

En del av dem är nog okunniga om sd:s dåliga HBT-politik men mitt tips är att många vet om att sd är negativa till flera homoreformer men att de planerar rösta på sd för att "stoppa islamismen". Och man kan inte avfärda debatten. Medan en del kristna och judiska samfund är homovänliga så är ännu alla muslimska samfund homofientliga. Sedan är det givetvis en del muslimska individer som är homovänliga.

Men pressen på muslimska föreningar och samfund att börja respektera HBT-personers rättigheter måste bli tydligare. Dels främst för att det är viktigt att bekämpa intolerans, det kvittar sedan om den är kristen, muslimsk, högerextrem eller något annat.

Men folk i riksdagspartierna har ännu en orsak att kritisera muslimska samfunds homofientlighet om de inte gillar att sd får fler sympatisörer. Idag har sd ofta monopol på den debatten bland partierna och förblir det så lär de få ännu fler HBT-sympatisörer till riksdagsvalet i höst.

Uppdatering 1

Sverigedemokraterna menar ofta att de "skyddar" HBT-personer mot homofientliga muslimer. Därför är det något paradoxalt när partiet nu börjat ett samarbete i Södertälje med kristna flyktingar från Mellanöstern. För tyvärr är kristna palestinier, assyrier, syrianer, kristna från Libanon och Irak etc. ofta lika homofientliga som muslimerna från de länderna.

Det rasistiska partiet Nationaldemokraterna kritiserar för övrigt sd i en artikel i Länstidningen.
SD:s lista till fullmäktige innehåller åtta kandidater där fem har invandrar­bakgrund. En finländare och fyra från Mellanöstern, varav tre är kristna kaldéer.

– Jag blev chockad när jag såg deras lista. De har släppt alla spärrar när det gäller att anpassa sig till det mång­kulturella samhället, säger partiledaren för Nationaldemo­kraterna,
Marc Abramsson.
Även Niclas Berggren kommenterar Qx webenkät och resultatet för sd och gör ungefär samma analys som jag. Han jämför även med situationen i Nederländerna. Det är dock värt att förtydliga att Nederländerna är det enda landet i Europa där främlingsfientliga partier har en tydligt HBT-vänlig politik, är för homoäktenskap, homoadoptioner etc. Det är som bekant inte Sverigedemokraterna.


Uppdatering 2

Svenska Dagbladet skriver om att Sverigedemokraterna är det parti som publicerat näst flest videor på Youtube, bara Socialdemokraterna har lämnat fler. Sverigedemokraterna är det parti som har flest fans för sin Facebookgrupp, ca 25 000, men att en Facebookgrupp som är negativ till sd har ca 310 000 fans.

5 kommentarer:

 1. Man kan ju fråga sig varför det här förutsätts att en ”HBT-person” enbart, eller primärt, skulle basera sitt val beroende på hur partierna ställer sig i just HBT-frågor?

  SvaraRadera
 2. Roger

  Men det är ju det jag skriver, en del HBT-personer rösta främst på ett parti av andra orsaker.

  I övrigt är det väl givet att många HBT-personer väljer parti efter HBT-politiken eftersom man vill ha samma rättigheter som övriga medborgare.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jag är tveksam till den undersökningen.

  Det är känt att just SD-sympatisörer medvetet översvämmar internet (Youtube, Facebook, Wikipedia, kommentarer till tidningsartilar på nätet, mängder av forum och bloggar you name it...)
  Det skulle kunna indikera att de även arrangerat en kampanj för att manipulera resultatet på QX. Sådant är ganska lätt att göra, före den som har tillgång till något hundratal personer med möjlighet att lägga inlägg med nya IP-nummer varje gång.

  SvaraRadera
 4. Det är bara 1949 röster i den "undersökningen". mao krävs det bara 195 röster för att få 10%. Det räcker att 100 personer har gått in och manipulativt röstat på SD för att dubbla deras resultat.

  SvaraRadera
 5. Jag påpekar just det, att sådana här enkäter ska man ta med skopa salt.

  SvaraRadera